Τα παθήματα του πολιτικού παρελθόντος – όταν οι κυβερνήσεις στη λογική των «ημετέρων», του «δώσ’ τα όλα» και «των δικών μας παιδιών» προχωρούσαν σε εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο, αλλά την ώρα της κάλπης οι πολίτες τούς γυρνούσαν την πλάτη – δεν έγιναν μαθήματα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαίνεται ότι επιχειρεί την ίδια αναποτελεσματική συνταγή σε μια αγωνιώδη προσπάθεια εκλογικής διάσωσης.
Υπό το πρόσχημα της εξόδου από τα Μνημόνια, αλλά με το βλέμμα της να είναι στραμμένο στις εκλογές, η κυβέρνηση είναι έτοιμη, όπως όλα δείχνουν, να επενδύσει και μάλιστα άμεσα σε ένα κύμα διορισμών μόνιμου και εποχικού προσωπικού. Το βασικό επιχείρημα στο Μαξίμου είναι ότι τώρα που υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες πρέπει να σταλεί το μήνυμα στους πολίτες ότι η παρούσα κυβέρνηση θα δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα στην Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια. Σχεδιάζει, δηλαδή, να καλύψει τα σοβαρά κενά σε αυτούς τους τομείς που προκάλεσαν τα «αμαρτωλά» Μνημόνια και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως συντονισμένα διατείνονται υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές. Ετσι, παρά το γεγονός ότι η χρονιά που διανύουμε είναι προεκλογική, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν προγραμματίσει χιλιάδες διορισμούς σε δήμους και φορείς.
Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μοιράσει φοροελαφρύνσεις και επιδόματα σε πάρα πολλές κοινωνικές κατηγορίες – όπως προανήγγειλε ήδη από τη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας – με προφανή επιδίωξη να αλιεύσει ή να συγκρατήσει ψήφους στις προσεχείς εκλογές. Ομως όλα τα παραπάνω για τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση δεν θεωρούνται ούτε «παροχολογία» ούτε «προεκλογικές προσλήψεις», αλλά μέτρα «κοινωνικής στήριξης» που θα απαλύνουν τις πληγές.
Στο Μαξίμου παρακάμπτουν τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για προσλήψεις που αποβλέπoυν αποκλειστικά στις κάλπες, αλλά και τις προειδοποιήσεις των θεσμών για αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεων. Μολονότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με παγιωμένη διψήφια διαφορά, στο κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστούν ότι η εικόνα μπορεί να αλλάξει και η εκλογική ζημιά να περιοριστεί. Το σχέδιο προσλήψεων και παροχών το επόμενο χρονικό διάστημα θεωρούν ότι μπορεί να αποτελέσει το αντίδοτο, συντηρώντας την ώρα της κάλπης τα αντανακλαστικά του πελατειακού κράτους. Βέβαια, ο Πρωθυπουργός δεν το είπε ακριβώς έτσι στη ΔΕΘ, αλλά το άφησε σαφώς να εννοηθεί: η έξοδος από τα Μνημόνια θα γίνει πραγματικότητα, είπε, «όταν μπορεί να τη δει στην καθημερινότητά του ο πολίτης…».