Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μπήκε στο μάτι του κυκλώνα. Οχι πρώτη φορά, αλλά τώρα οι αντιδράσεις από τη ΝΔ ήταν οξείες, κατηγορώντας το ως εργαλείο προπαγάνδας των κυβερνώντων. Κι αυτό αφού ο εν λόγω κρατικός μιντιακός φορέας δημοσίευσε πως και περικοπή συντάξεων δεν θα υπάρξει, και πως οι θεσμοί έχουν ενημερώσει και την αντιπολίτευση. Πάντως και ο Φίλιππος Σαχινίδης από το Κίνημα Αλλαγής διέψευσε την είδηση. Ως γνωστόν, μετείχε στη συνάντηση με τους θεσμούς στα γραφεία της Κομισιόν την Τρίτη και άρα ένα μείζον θέμα τίθεται για το δημοσίευμα. Η πλάκα είναι πως αργά το απόγευμα χθες και κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών άδειασε το ΑΠΕ… Συνάγω εκ τούτου ότι τα υπόγεια ρεύματα συγκρούονται στο πέλαγος του ΣΥΡΙΖΑ.
Πού είναι τα παιδιά;
H έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο με ευρεία πλειοψηφία του ψηφίσματος για να στηριχθεί το πολύπαθο Μάτι με ευρωπαϊκά κονδύλια έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Σοφία Σακοράφα, Νίκος Ανδρουλάκης και Νίκος Χουντής που είχαν την πρωτοβουλία, έκαναν καλή δουλειά, προετοίμασαν εξαιρετικά το ψήφισμα και πέτυχαν ένα θετικό αποτέλεσμα που μένει να υλοποιηθεί. Αλλά για να ανοίξει το πουγκί του το Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να κινητοποιηθούν και τα αρμόδια υπουργεία. Οπως σχολίαζαν τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και στην Αθήνα: «Πού ήταν οι κυβερνητικοί ευρωβουλευτές; Γιατί δεν ανέλαβαν σχετική πρωτοβουλία για να δείξουν ότι το Μάτι δεν ήταν μια τραγωδία που πέρασε και ξεχάστηκε;».
Γερμανική άφιξη
Την προσεχή Τρίτη ο γερμανός ΥΠΕΞ Χάιο Μάας φθάνει στα Σκόπια και την Τετάρτη έρχεται στην Αθήνα. Είχε προηγηθεί ο υφυπουργός του Μάικλ Ροτ σε Οχρίδα και Σκόπια. Ναι, καλά καταλάβατε: για τη συμφωνία των Πρεσπών έρχονται. Ως γνωστόν, οι Γερμανοί τη θέλουν διακαώς. Ερώτημα: αν δει τον Νίκο Κοτζιά, ο δικός μας θα του δείξει την επιστολή του σε Μογκερίνι, όπου συντάσσεται με την αλλαγή των συνόρων Σερβίας – Κοσόβου; Το λέω γιατί οι Γερμανοί δεν το καλοβλέπουν όλο αυτό.
Μένουμε Ευρώπη
Ευρωπαϊκά «χτύπησε» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της 14ης Συνάντησης των αρχηγών κρατών του Arraiolos Group, που ολοκληρώνεται σήμερα στη Ρίγα της Λετονίας. Μίλησε για υποχρεώσεις αλληλεγγύης των μελών, για ενίσχυση της αίσθησης πως όλοι «βρίσκονται στο ίδιο σκάφος» και για τη ρεαλιστική προοπτική μιας ισχυρής ενωμένης Ευρώπης που θα μπορεί να εξουδετερώσει τα μορφώματα του λαϊκισμού και του νεοναζισμού. Εγώ περισσότερο στέκομαι, ωστόσο, στην επιμονή του «να αντικαταστήσουμε το ταχύτερο το ΔΝΤ με ένα ευρωπαϊκό Ταμείο» – μέσω της μετατροπής του ESM.
Παρέα Θεσσαλών
Σε θεσσαλική παροικία έχει μετατραπεί το υπουργείο Εσωτερικών. Αυτή η διαπίστωση επικαιροποιήθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση με το ΔΣ της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας. Βλέπετε, αν εξαιρέσουμε τον υπουργό που έχει καταγωγή από τη Μεσσηνία, οι άλλοι δύο στενοί του συνεργάτες, η υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο γραμματέας του υπουργείου Κώστας Πουλάκης, έλκουν την καταγωγή τους από τη Μαγνησία. Μάλιστα, έχουν ένα κοινό, ότι τόσο ο Πουλάκης όσο και η Χρυσοβελώνη έχουν θητεύσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, ενώ στη συνάντηση είχαν απέναντί τους τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ο οποίος είναι και πρόεδρος της ΕΝΠΕ. Οπως φαίνεται, το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας είναι… γουρλίδικο και αποτελεί σκαλοπάτι πολιτικής εξέλιξης. Ωστόσο, θα περιμένουμε να δούμε ποιος τελικά θα επιβιώσει από τις επόμενες εκλογές, με τις περισσότερες πιθανότητες να είναι με το μέρος του Αγοραστού.
Σε φαναριώτικο στυλ
Η «ιερή» σύγκρουση Φαναρίου – Μόσχας για την παραχώρηση αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ουκρανίας καλά κρατεί. Την περασμένη εβδομάδα το Πατριαρχείο Μόσχας είχε εκδώσει μια σκληρή ανακοίνωση κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατηγορώντας το πως προκαλεί σχίσμα στην Ορθοδοξία. Χθες, το Οικουμενικό Πατριαρχείο πέρασε στην αντεπίθεση με στόχο να απαντήσει στους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι η Εκκλησία της Ουκρανίας δεν έχει ζητήσει αυτοκεφαλία. Ομως, σε… φαναριώτικο στυλ, αποφεύγει τα πολλά επικριτικά σχόλια κατά της Μόσχας και επιλέγει ντοκουμέντα. Εχει ανεβάσει στην ιστοσελίδα του δύο επιστολές – εκκλήσεις (του 1991 και 1992) ιεραρχών της Ουκρανίας προς τον τότε Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο. Απ’ αυτές φαίνεται – επισημαίνει – «ότι επιμόνως άρχισαν να ζητούν και την πλήρη εκκλησιαστικήν των ανεξαρτησίαν μόλις έγινε η χώρα των ανεξάρτητον και κυρίαρχον κράτος». Αξιοσημείωτο τυγχάνει – σημειώνει το Φανάρι – «ότι μεταξύ εκείνων που υπογράφουν υπέρ του αυτοκεφάλου είναι και ο σημερινός Μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος». Και συμπληρώνει πως «εάν η Μόσχα είχε δεχθεί τότε το αίτημα των Ουκρανών και το διεβίβαζε στο Φανάρι, ούτε σχίσμα θα ακολουθούσε ούτε σήμερα θα υπήρχαν προβλήματα και στεναχώριες».