Οταν μιλάει κανείς για ευρωπαϊκά παιχνίδια του ΠΑΟΚ και μάλιστα με τον Μλάντεν Φορτούλα, είναι αδύνατον να μη σταθεί στο έπος του Μονάχου και ας πρόκειται για έναν ευρωπαϊκό αποκλεισμό.

Ο ανεκδιήγητος άγγλος ρέφερι Αρθουρ Ρόμπινσον, που είχε δώσει διπλή επανάληψη σε δύο μεγάλες αποκρούσεις του τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ στο πέναλτι του Αουνγκεντάλερ (ο οποίος σκόραρε στη διαδικασία εκτελώντας τρεις φορές το δικό του  πέναλτι!), είχε παίξει τον ρόλο του.

«Ηταν ένα συγκλονιστικό ζευγάρι, όπου όλοι μας είχαν ξεγραμμένους όταν έγινε η κλήρωση. Αν θέλετε, και εμείς μεταξύ μας οι παίκτες είχαμε πει ότι: “Πάει, τελείωσε η Ευρώπη για φέτος”, αλλά θέλαμε να σταθούμε όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη αξιοπρέπεια» λέει στα «ΝΕΑ» ο βετεράνος τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ για εκείνο το συγκλονιστικό παιχνίδι για τον 2ο γύρο του Κυπέλλου UEFA της σεζόν 1983-84.

«Για μένα δεν ήταν έκπληξη που απέκρουσα, δύο φορές μάλιστα, το πέναλτι του Αουνγκεντάλερ και άλλο ένα του Χένες, έστω και αν μέτρησε μόνο αυτό!

Στην καριέρα μου στον ΠΑΟΚ, στις διαδικασίες των πέναλτι, είχα στάνταρ δύο αποκρούσεις στην πρώτη πεντάδα των χτυπημάτων. Αυτός που δεν το πίστευε ήταν ο Κλάους Αουνγκεντάλερ.

Μόλις ευστόχησε με την τρίτη προσπάθεια ήρθε και με αγκάλιασε και μου είπε: “Nein goal”, δηλαδή ότι δεν υπάρχει γκολ».

Τέρας ψυχραιμίας

«Υστερα από κάποια χρόνια είχαμε βρεθεί σε ένα αεροδρόμιο στη Γερμανία και κάτσαμε να πιούμε μια μπίρα. Εκεί μου αποκάλυψε ότι δεν πίστευε ότι είχα αποκρούσει δύο φορές το πέναλτι που εκτέλεσε. Δεν του είχε ξανασυμβεί καθώς είχε τότε το πιο δυνατό σουτ στη Γερμανία, με την ταχύτητα της μπάλας να φτάνει στα 126 χιλιόμετρα την ώρα! Για αυτό και μου έδωσε συγχαρητήρια ξανά» λέει ο μεγάλος αυτός τερματοφύλακας που ήταν τέρας ψυχραιμίας.

«Μα πάντα ο τερματοφύλακας μόνο να κερδίσει έχει σε τέτοιες περιπτώσεις, το άγχος είναι στον παίκτη που σουτάρει το πέναλτι. Εμείς είχαμε κρατήσει σχετικά εύκολα το 0-0 στην Τούμπα, ενώ στη Γερμανία μπορούσαμε να είχαμε σκοράρει στην παράταση με τη μεγάλη ευκαιρία του Αλεξανδρίδη.

Πριν από τον αγώνα λέγαμε να φύγουμε με ψηλά το κεφάλι και δεν θέλαμε να χάσουμε με διαφορά και στο τέλος δεν είχαμε δεχτεί γκολ έπειτα από 210 λεπτά σε δύο παιχνίδια και είχαμε χάσει μια μοναδική ευκαιρία.

Ηταν μεγάλη υπόθεση ότι είχαμε προπονητή τον πρώην τεχνικό της Μπάγερν (σ.σ. ο Ούγγρος Παλ Τσερνάι είχε πάει στον Δικέφαλο του Βορρά ύστερα από μια πενταετία στους Βαυαρούς) καθώς μας είχε προετοιμάσει άψογα.

Επίσης, επειδή οι Γερμανοί παίζουν σαν… κομπιουτεράκια, ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες του προπονητή, όταν αρχίσαμε να τους παίζουμε το τεχνητό οφσάιντ, μπλόκαραν και τους βγάλαμε 15-20 οφσάιντ στο παιχνίδι του Μονάχου.

Τελικά μας νίκησαν αλλά αξίζαμε την πρόκριση. Εγώ στο πρώτο πέναλτι του Αουνγκεντάλερ άντε να είχα κάνει μισό βήμα, ενώ στο δεύτερο έπρεπε να μου δώσει συγχαρητήρια ο διαιτητής και αυτός έδειξε εκ νέου επανάληψη. Αντίθετα ο Πφαφ στο κρίσιμο πέναλτι του Δαμανάκη κινήθηκε φανερά πριν αποκρούσει. Μιλάμε για το πέναλτι που αν έμπαινε τελείωναν όλα».

Με τον μεγάλο βέλγο τερματοφύλακα, ο οποίος μάλιστα με δικό του εύστοχο πέναλτι στο φινάλε έδωσε την πρόκριση στην Μπάγερν (9-8), ο Φορτούλα τα είπε 2-3 φορές ύστερα από κάποια χρόνια. Μάλιστα, όπως του αποκάλυψε ένας φίλος του Ελληνας, ο Πφαφ είχε αφίσα στο σαλόνι του τη φάση με το νικητήριο πέναλτι με τον ΠΑΟΚ!