Τσάμπιονς Λιγκ; Μόνο κατ’ όνομα. Η φετινή κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση θα μοιάζει περισσότερο με Πόλεμο των Αστρων. Πρόκειται για ένα ραντεβού όπου θα κλείσουν παλιοί λογαριασμοί, για να μπουν μια και καλή τα πράγματα στη θέση τους. Ποιος είναι ποιος. Η μετακίνηση του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Γιουβέντους και η απόφαση της Ρεάλ να μην τον αντικαταστήσει μοιάζει με ολίσθηση τεκτονικών πλακών στο ποδόσφαιρο. Είναι ένα τεράστιο στοίχημα για την αξία των brand της Βασίλισσας και του CR7.

Στον άνευ προηγουμένου Πόλεμο των Αστρων του Τσάμπιονς Λιγκ που ξεκινά την Τρίτη είναι πολλοί αυτοί που διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο, καθένας για δικό του λόγο.

Την τελευταία οκταετία τα φαβορί για τον τίτλο ήταν σταθερά τρία: Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν. Τρεις ομάδες που κατέκτησαν τα έξι από τα οκτώ τρόπαια.

Στον Πόλεμο των Αστρων αυτή η συνθήκη δεν υφίσταται. Ξεκάθαρα φαβορί δεν υπάρχουν. Τα μέλη της Αγίας Τριάδας συμπεριλαμβάνονται φυσικά στις υποψίες νικήτριες. Κοντά τους όμως είναι η Γιουβέντους, η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Μάντσεστερ Σίτι, η Λίβερπουλ, η Παρί Σεν Ζερμέν. Τα αουτσάιντερ σχηματίζουν επίσης ουρά: Τότεναμ, Ιντερ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Οι συσχετισμοί

Η μετακίνηση του Κριστιάνο Ρονάλντο από τη Ρεάλ Μαδρίτης στη Γιουβέντους άλλαξε τους συσχετισμούς.

Ο Λιονέλ Μέσι τοποθέτησε πολύ νωρίς τα κομμάτια του παζλ της φετινής διοργάνωσης. Ξεκαθάρισε πως η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ αποτελεί προτεραιότητα για την Μπαρτσελόνα, αλλά έστεψε φαβορί τη Γιουβέντους για διττό λόγο: πρώτον για να μεταφέρει το βάρος της υποχρέωσης στην επιτυχία στη Γηραιά Κυρία και δεύτερον για να προκαλέσει τον μεγάλο του αντίπαλο, τον CR7.

Ο Αργεντινός θεωρεί αποδυναμωμένη τη Ρεάλ χωρίς τον Ρονάλντο, αν και στο πρωτάθλημα οι Μερένχες έχουν δείξει μια εξαιρετική προσαρμογή στις νέες συνθήκες ποντάροντας στην εξίσωση της ομαδικότητας, που προς το παρόν δείχνει να βγαίνει του Λοπετέγκι.

«Προφανώς η Ρεάλ είναι μία από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο. Διαθέτει σπουδαίους παίκτες, αλλά η αποχώρηση του Κριστιάνο την κάνει πιο αδύναμη. Αυτό μετατρέπει τη Γιουβέντους σε ξεκάθαρο φαβορί για να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ λόγω της ομάδας που έτσι κι αλλιώς διέθετε» εξηγεί ο Μέσι.

Δεν ξεγράφει όμως την Μπαρτσελόνα: «Επικεντρωνόμαστε στο Τσάμπιονς Λιγκ γιατί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Διαθέτουμε την ομάδα που μπορεί να παλέψει γι’ αυτή τη διοργάνωση».

Η έδρα του φετινού τελικού, το Μετροπολιτάνο της Ατλέτικο Μαδρίτης, δεν είναι απλά ένα γήπεδο για τον Ρονάλντο, τον Μέσι, τη Ρεάλ, την Μπάγερν ή τη Σίτι του Γκουαρντιόλα: είναι η κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Ενας ποδοσφαιρικός εξαγνισμός. Φανταστείτε τον Πεπ Γκουαρντιόλα που δεν σταματά να κάνει δηλώσεις υπέρ του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των καταλανών πολιτικών, να σηκώσει την κούπα στον ουρανό του κέντρου αποφάσεων της Ισπανίας.

Φανταστείτε τον Κριστιάνο Ρονάλντο να επιστρέφει στην πόλη που κατέκτησε με το ποδοσφαιρικό του ταλέντο αλλά έφυγε σαν κλέφτης, να πετυχαίνει γκολ και να κατακτά το τρόπαιο με τη Γιούβε. Θα πιαστεί το χέρι των φωτορεπόρτερ από τα κλικ.

Φανταστείτε τον Λιονέλ Μέσι και την Μπαρτσελόνα να επιστρέφουν στην κορυφή της Ευρώπης στην καρδιά των Μαδριλένων.

Ο Μέσι που τόσο αμφισβητήθηκε φέτος και παρά το γεγονός ότι είναι πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη, δεν βρέθηκε σε καμία λίστα για τον καλύτερο παίκτη της Γηραιάς Ηπείρου και της FIFA για το The Best.

Φανταστείτε την Ατλέτικο Μαδρίτης να κατακτά μέσα στο σπίτι της το πολυπόθητο τρόπαιο που τόσες φορές έχει αγγίξει αλλά ποτέ δεν κατάφερε να πάρει μαζί της.

Φανταστείτε τέλος τον Ζοζέ Μουρίνιο να επιστρέφει στη Μαδρίτη και να γίνεται ξανά Special One.

Ναι, αυτό το Τσάμπιονς Λιγκ είναι ξεχωριστό για δεκάδες λόγους.

Κάθε αγωνιστική κρύβει και μια ίντριγκα, έναν ανοιχτό λογαριασμό που πρέπει να κλείσει.

Ξανά στο Ολντ Τράφορντ

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο επιστρέφει στο Ολντ Τράφορντ. Θα ήταν μια εθιμοτυπική επίσκεψη, όπως οι δύο προηγούμενές του με τη Ρεάλ. Ο φοβερός Μουρίνιο φρόντισε ώστε να μην υπάρχουν αβρότητες.

Πριν από μερικές ημέρες δήλωσε πως η απόκτηση του CR7 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν τέθηκε ποτέ στο τραπέζι, οπότε δεν υπήρχε λόγος να ασχοληθεί με το θέμα. Τα ταμπλόιντ ωστόσο αποκάλυψαν κι αυτά που είπε πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ο προπονητής της Γιουνάιτεντ είχε εισηγηθεί αρνητικά για την απόκτηση του συμπατριώτη του θεωρώντας πως είναι πεταμένα λεφτά τα 100 εκατ. ευρώ για έναν παίκτη 33 ετών.

Οπως τα διαβάσαμε εμείς άλλο τόσο τα διάβασε και ο Κριστιάνο. Δεν χρειάζεται να έχουμε μεγάλη φαντασία για να υποθέσουμε τι θα σκέφτεται όταν θα επισκεφτεί την έδρα της παλιάς του ομάδας, έχοντας απέναντί του το παλιό αφεντικό του στη Ρεάλ.

Μεταμουντιαλική ρεβάνς

Στην πρεμιέρα των αγώνων θα έχουμε και μια μεταμουντιαλική ρεβάνς.

Ο κροάτης μέσος της Ιντερ Ιβάν Πέρισιτς, που πρωταγωνίστησε στη νίκη της εθνικής του ομάδας επί της Αγγλίας στα ημιτελικά του Μουντιάλ σημειώνοντας το γκολ της ισοφάρισης και δημιουργώντας το γκολ της νίκης, θα βρεθεί απέναντι σε πέντε Λιοντάρια της Τότεναμ: τους Χάρι Κέιν, Κίραν Τρίπιερ – πέτυχε ένα εξαιρετικό γκολ με φάουλ σε εκείνον τον αγώνα -, Ντέλε Αλι, Ερικ Ντάιερ και Ντάνι Ρόουζ.

Ομως και ο προπονητής της Τότεναμ, Μαουρίτσιο Ποτσετίνο θα κληθεί να κλείσει παλιά βιβλία. Πρώην προπονητής της Εσπανιόλ, είναι δηλωμένος εχθρός της Μπαρτσελόνα.

Το είπε κατάμουτρα στους Μπλαουγκράνα όταν τον πλησίασαν για να του προτείνουν να αντικαταστήσει τον Λουίς Ενρίκε. Η επίσκεψή του στο Καμπ Νου στις 3 Οκτωβρίου δεν θα είναι ένα ευχάριστο απόγευμα.