Οι περιβόητες αλλαγές της UEFA στο Τσάμπιονς Λιγκ αφορούν τις εξής παραμέτρους: ώρες διεξαγωγής των αγώνων, γενναία αύξηση των μπόνους για τους ισχυρούς, περισσότεροι εκπρόσωποι των κορυφαίων πρωταθλημάτων στους ομίλους.

Στο εξής τα παιχνίδια δεν θα ξεκινούν στις 21.45 ώρα Ελλάδας αλλά στις 19.55 και στις 22.00. Δύο παιχνίδια θα ξεκινούν νωρίς και τα υπόλοιπα το βράδυ.

Την Τρίτη, που κάνει πρεμιέρα η διοργάνωση, στις 19.55 θα διεξαχθούν τα ματς Ιντερ – Τότεναμ και Μπαρτσελόνα – Αϊντχόφεν.

Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένα για την ίδια ώρα τα ματς Αγιαξ – ΑΕΚ και Σαχτάρ Ντόνετσκ – Χόφενχαϊμ.

Μύθος και πραγματικότητα

Υπό τον φόβο της δημιουργίας μιας κλειστής λίγκας η UEFA ευνοεί σκανδαλωδώς τις μεγάλες ομάδες, προσφέροντας μεγάλα πριμ και εξασφαλισμένες θέσεις.

Ενώ διαφημίζει πως κάθε ομάδα έχει εξασφαλισμένα 15,25 εκατ. ευρώ, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τη Ρεάλ που έχει τη μεγαλύτερη βαθμολογία στο ranking και την ΑΕΚ που έχει τη χειρότερη.

Ο Δικέφαλος έχει εξασφαλισμένα από την UEFA 16,358 εκατ. ευρώ και η Ρεάλ 50,71 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι η ανισότητα της ισότητας που προωθεί η ευρωπαϊκή ομοσπονδία.

Πώς το κατάφερε; Μετοχοποίησε ένα τεράστιο κεφάλαιο (585 εκατ. ευρώ), παίρνοντας χρήματα και από το market pool, και μοίρασε τις μετοχές ανάλογα με τη θέση στο ranking κάθε ομάδας την τελευταία δεκαετία. Δεν χρειάζεται να είστε ειδικοί για να αντιληφθείτε πως στις κορυφαίες θέσεις βρίσκονται οι Ρεάλ, Μπάρτσα, Μπάγερν.

Η κορυφαία ομάδα, δηλαδή η Ρεάλ, παίρνει 32 μετοχές, όσες και οι ομάδες που συμμετέχουν στους ομίλους, αξίας η καθεμία 1,108 εκατ. ευρώ. Η πιο αδύναμη, δηλαδή η ΑΕΚ, παίρνει μόλις μία μετοχή.

Τα χάδια στους ισχυρούς

Η UEFA και ο πρόεδρός της Αλεξάντερ Τσέφεριν, που εξελέγη με σύνθημα την ισότητα μεταξύ των συλλόγων, συναίνεσαν στο να στενέψει ο δρόμος που οδηγεί στους ομίλους για τις αδύναμες ομοσπονδίες και να μετατραπεί σε λεωφόρο για τις ισχυρές.

Ετσι, οι τέσσερις πρώτες στο ranking ομοσπονδίες, Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία και Ιταλία, έχουν από τέσσερις εξασφαλισμένες θέσεις στους ομίλους. Συνολικά 26 ομάδες παίρνουν απευθείας το εισιτήριο και η ευρωπαϊκή ομοσπονδία αφήνει πάνω από 40 ομοσπονδίες να κονταροχτυπηθούν για τα υπόλοιπα έξι εισιτήρια.

Υπήρχε μια σκέψη από την UEFA να υιοθετηθεί από τους αγώνες νοκάουτ το VAR. Ο άλλοτε ανένδοτος Τσέφεριν άφησε ανοιχτό παράθυρο για την επόμενη σεζόν. Δεν ξέρω όμως πώς θα αντιδράσει η UEFA αν έχουμε την επανάληψη της περίπτωσης του περσινού Ρεάλ – Γιούβε με το αμφισβητούμενο πέναλτι υπέρ της Ρεάλ και την αποβολή του Μπουφόν.

Η πρώτη αγωνιστική

Τα δύο πρώτα ματς κάθε ημέρας θα διεξάγονται στις 19.55 και τα υπόλοιπα στις 22.00:

 

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου:

2ος όμιλος: Ιντερ – Τότεναμ, Μπαρτσελόνα – Αϊντχόφεν.

1ος όμιλος: Μονακό – Ατλέτικο, Μπριζ – Ντόρτμουντ.

3ος όμιλος: Ερυθρός Αστέρας – Νάπολι, Λίβερπουλ – Παρί Σεν Ζερμέν.

4ος όμιλος: Σάλκε – Πόρτο, Γαλατάσαραϊ – Λοκομοτίβ Μόσχας.

 

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου:

5ος όμιλος: Αγιαξ – ΑΕΚ.

6ος όμιλος: Σαχτάρ – Χόφενχαϊμ.

5ος όμιλος: Μπενφίκα – Μπάγερν.

6ος όμιλος: Μάντσεστερ Σίτι – Λυών.

7ος όμιλος: Πλζεν – ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ρεάλ Μαδρίτης – Ρόμα

8ος όμιλος: Βαλένθια – Γιουβέντους, Γιουνγκ Μπόις – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Οι όμιλοι

1ος: Ατλέτικο, Ντόρτμουντ, Μονακό, Μπριζ.

2ος: Μπαρτσελόνα, Τότεναμ, Αϊντχόφεν, Ιντερ.

3ος: Παρί, Νάπολι, Λίβερπουλ, Ερυθρός Αστέρας.

4ος: Λοκομοτίβ Μόσχας, Πόρτο, Σάλκε, Γαλατάσαραϊ.

5ος: Μπάγερν, Μπενφίκα, Αγιαξ, ΑΕΚ.

6ος: Μάντσεστερ Σίτι, Σαχτάρ, Λυών, Χόφενχαϊμ.

7ος: Ρεάλ, Ρόμα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Πλζεν.

8ος: Γιουβέντους, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Βαλένθια, Γιουνγκ Μπόις.