Σε κατάργηση της επιβολής του υπάρχοντος φόρου για κέρδη κεφαλαίου σε όσους αποχωρούν για φορολογικούς λόγους από τη χώρα – του λεγόμενου Exit Tax – και την αντικατάστασή του με διαφορετικό προχωρά η Γαλλία.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να καταργήσει τον φόρο αυτό που επιβαλλόταν σε πλούσιους Γάλλους οι οποίοι ήθελαν να φύγουν από τη χώρα, τον οποίο επέβαλε το 2011 ο τότε πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Σύμφωνα με εκείνη τη ρύθμιση του Σαρκοζί, όσα φυσικά πρόσωπα είχαν επενδύσεις όπως μετοχές ή ομόλογα με αξία άνω των 800.000 ευρώ, ή ήλεγχαν τουλάχιστον το 50% των κεφαλαίων μιας εταιρείας, ήταν υποχρεωμένα να καταβάλλουν για 15 χρόνια φόρους κερδών κεφαλαίου εάν αποφάσιζαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Ο νέος φόρος που θα επιβάλει ο Μακρόν εξετάζεται να αφορά την υπεραξία από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, κυρίως κινητών αξιών, για μικρότερο χρονικό διάστημα – για δύο χρόνια – μετά την αποχώρηση του κατόχου από τη Γαλλία. Η νέα αυτή ρύθμιση έχει στόχο να αποτρέψει φυσικά πρόσωπα, πολίτες της Γαλλίας, να αλλάζουν συνεχώς φορολογική έδρα ώστε να πληρώνουν λιγότερους φόρους κερδών από αγοραπωλησίες κινητών αξιών και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Στόχος του προέδρου της Γαλλίας είναι να καταργηθεί εξ ολοκλήρου ο φόρος αυτός στο μέλλον, όπως είχε εξαγγείλει και προεκλογικά. Ο Μακρόν πιστεύει ότι μια τέτοια φορολογία στέλνει τα λάθος μηνύματα στους επιχειρηματίες και τους επενδυτές που θέλουν να βάλουν χρήματά τους στη Γαλλία.
Οι νέοι φορολογικοί κανονισμοί θα αρχίσουν να ισχύουν από τις αρχές του Ιανουαρίου 2019. Η γαλλική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό της για το επόμενο έτος μέσα στις επόμενες ημέρες. Στον προϋπολογισμό αυτό αναμένεται ότι θα περιλαμβάνονται περισσότερες λεπτομέρειες για τον συγκεκριμένο νόμο που θα αντικαταστήσει τον φόρο αποχώρησης (Exit Tax).
Ο Exit Tax που ίσχυε μέχρι τώρα θεωρείται ότι αποτελούσε τροχοπέδη για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο Μακρόν που είναι πρώην στέλεχος επενδυτικής τράπεζας αναζητά σειρά μεταρρυθμίσεων με στόχο της ανάπτυξης της οικονομίας και των επενδύσεων. Επίσης επεξεργάζεται μέτρα που θα κάνουν πιο εύκολη την απόλυση των επειδή με τον τρόπο αυτό γίνεται πιο εύκολη και η πρόσληψή τους, κατά τα αμερικανικά πρότυπα.
Οι προκλήσεις για τον Μακρόν είναι μεγάλες. Εκτός από τις συγκρούσεις με εργατικά συνδικάτα ο γάλλος πρόεδρος βλέπει τη δημοτικότητά του να μειώνεται καθώς προσπαθεί να πείσει τους Γάλλους ότι τα μέτρα που λαμβάνει δεν αφορούν μόνο την ευημερία των πλουσίων. Η κυβέρνησή του έχει το τελευταίο διάστημα δεχτεί διάφορα πλήγματα, από την παραίτηση του υπουργού Περιβάλλοντος Νικολά Ουλό μέχρι τις ειδήσεις για την επίθεση σωματοφύλακά του σε διαδηλωτές.