«Σε δύο χρόνια οι Φούρνοι φιλοδοξούν να γίνουν η πρώτη ενεργειακή κοινότητα στη νησιωτική Ελλάδα». Αυτό επισημαίνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Φούρνων Κορσεών Γιάννης Μαρούσης. Ηδη, προχθές, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΔΕΘ, υπεγράφη και η σχετική σύμβαση με την εταιρεία που θα αναλάβει το έργο.
Σήμερα, η συστάδα νήσων, νησίδων και βραχονησίδων του Ανατολικού Αιγαίου (έτσι περιγράφονται οι Φούρνοι Κορσεών) προμηθεύονται ηλεκτρικό ρεύμα από τη ΔΕΗ μέσω υποβρύχιου αγωγού από τη Σάμο.
Το πιλοτικό πρόγραμμα προβλέπει, με τη σύσταση της εταιρείας, όπου μέτοχοι θα είναι ο δήμος, οι κάτοικοι και η εταιρεία που θα αναλάβει το project, οι 1.200 μόνιμοι κάτοικοι (οι καταγεγραμμένοι είναι 1.500) να γίνουν ταυτόχρονα καταναλωτές και παραγωγοί ενέργειας.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταργηθούν οι κολόνες της ΔΕΗ» εξηγεί ο δήμαρχος του νησιού. «Σε πρώτη φάση – μέσα δηλαδή στα επόμενα δύο χρόνια – σχεδιάζουμε μέσω ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών που θα εγκατασταθούν να μειωθεί το κόστος της ενέργειας» εξηγεί.
Πώς; «Με το ρεύμα που θα προμηθευόμαστε από ΑΠΕ και τα φωτοβολταϊκά θα λειτουργεί ο σταθμός αφαλάτωσης, ο βιολογικός καθαρισμός και ο δημοτικός φωτισμός» συμπληρώνει. «Αυτό σημαίνει αυτόματα λιγότερα δημοτικά τέλη».
Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον ίδιο, η επόμενη φάση – ύστερα από δύο χρόνια – προβλέπει ότι το περίσσευμα της ενέργειας θα πωλείται και μέσω του ήδη υπάρχοντος δικτύου της ΔΕΗ (γι’ αυτό δεν θα φύγουν οι κολόνες) θα μεταφέρεται στα γύρω νησιά.
Ολα αυτά θα γίνουν με την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών παραγωγής, αποθήκευσης και έξυπνης διαχείρισης ενέργειας προς όφελος του δήμου και των κατοίκων.
Στο νέο ενεργειακό σχήμα μπορούν αρχικά να συμμετάσχουν όσοι κάτοικοι θέλουν. «Χρήματα δεν είναι απαραίτητο να βάλει κανείς» ξεκαθαρίζει ο Γιάννης Μαρούσης. «Το χρηματοδοτικό μοντέλο είναι κάτι που θα συζητήσουμε μέσα στο επόμενο διάστημα. Αυτό που ξεκαθαρίζουμε είναι ότι ο κόσμος δεν θα βάλει χρήματα από την τσέπη του προκειμένου να συμμετάσχει στο επιχειρηματικό σχήμα».
Συμμετοχή κατοίκων
Η διαφορά με το πρόγραμμα της Τήλου
Σύμφωνα με τον Γιάννη Μαρούση, η διαφορά με το πρόγραμμα της Τήλου έγκειται στη συμμετοχή των κατοίκων. Σημειώνεται πως το Tilos Project απέσπασε φέτος το βραβείο του Greek Energy στον τομέα της πράσινης ενέργειας, που αφορά την ανάπτυξη έξυπνου συστήματος ηλεκτροδότησης του νησιού με συνδυασμό ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας.

Πρόκειται για τον πρώτο στην Ευρώπη υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, με υπογεγραμμένη σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Αποτελείται από μια ανεμογεννήτρια ισχύος 800 κιλοβάτ, φωτοβολταϊκό 160 κιλοβάτ και μπαταρία με αποθηκευτική ικανότητα 2,4 μεγαβατωρών που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του νησιού σε περίοδο χαμηλής ζήτησης μέχρι και για μιάμιση μέρα.

Εκτιμάται πως συνολικά στη διάρκεια του έτους το έργο θα καλύπτει το 80% έως 85% των αναγκών του νησιού ενώ θα υπάρχουν μέρες και ώρες που το σύνολο της ζήτησης της Τήλου θα καλύπτεται από ΑΠΕ και θα υπάρχει περίσσεια ενέργειας, η οποία θα διοχετεύεται στην Κω μέσω υποβρύχιας σύνδεσης.

Ηδη έχει αρχίσει η δοκιμαστική λειτουργία του υβριδικού ενεργειακού έργου της Τήλου και προετοιμάζεται η φάση πλήρους και κανονικής λειτουργίας, οπότε εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες περίπου 320 νοικοκυριών.