Με την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο έκλεισε ο κύκλος των επισκέψεων των πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Μαζί, λοιπόν, με την εμπορική ΔΕΘ που έκλεισε τις πύλες της χθες, έπεσε και η αυλαία της πολιτικής ΔΕΘ.

Από αυτήν ακριβώς την πολιτική ΔΕΘ, το στίγμα της οποίας έδωσαν οι τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, το συμπέρασμα είναι ένα: η ανάγκη για την κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου ανάταξης, ενός σχεδίου που θα βασίζεται σε ένα μίνιμουμ πολιτικής συναίνεσης, δεν έχει εκλείψει. Αντίθετα, η ανάγκη αυτή, καθώς η χώρα μας διανύει τον όγδοο χρόνο της κρίσης, παραμένει αδήριτη.

Οι ηγεσίες των κομμάτων έδειξαν να αντιλαμβάνονται στο βήμα της ΔΕΘ τη σημασία αυτού του γεγονότος. Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε μετριοπαθής στη δική του ομιλία, απέχοντας παρασάγγας από τον δημαγωγό της Ιθάκης, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέπεμψε ένα μήνυμα ενότητας, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν αριστερές και δεξιές λύσεις, αλλά λύσεις. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων.

Θα ήταν καταστροφικό να προδοθεί στη συνέχεια το στίγμα της πολιτικής ΔΕΘ. Θα ήταν ολέθριο η υγιής κομματική αντιπαράθεση, ο πολιτικός διάλογος και η διάσταση των απόψεων να δώσουν τη θέση τους στην πόλωση και τον διχαστικό λόγο, στη σύγκρουση μέχρις εσχάτων και τον πόλεμο άνευ ορίων. Για να είναι αυτή η χώρα στην επόμενη ΔΕΘ, σε έναν χρόνο από τώρα, καλύτερη. Και όχι μια χώρα που θα έχει φάει τις σάρκες της.