Αυστηρός ως ηγετική μορφή αλλά και σαφής ως πρόσωπο που ξέρει τι ζητά και πώς θα το κερδίσει εμφανίστηκε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και σε γενικές γραμμές έδωσε το πλαίσιο της διακυβέρνησης μιας χώρας που στοχεύει την ανάκαμψη: με λιγότερο κράτος (ενδιαφέρον σε αυτό έχει και η πρότασή του ο ΕΝΦΙΑ να γίνει φόρος χρηματοδότησης της περισσότερο αυτόνομης Τοπικής Αυτοδιοίκησης), φορολογικά κίνητρα, απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας και του κέρδους. Δεν είναι εύκολη η αντιστροφή του επιχειρηματικού κλίματος, από την οποία θα εξαρτηθεί η δυνατότητα μιας επόμενης κυβέρνησης να είναι συνεπής στις εξαγγελίες της. Αλλά αυτό ο Κυριάκος το ξέρει.

Είναι αυτονόητη η ανάλυσή του; Κάθε άλλο. Τον άκουγα να εξαίρει «όσους ξυπνούν νωρίς», τον κόσμο της πραγματικής εργασίας, όχι όσους ζουν με προσδοκίες διορισμού ή επιδομάτων, και σκεφτόμουν ότι δεν είναι ακριβής: η ελληνική κοινωνία ζει με προσδοκίες διορισμού ή επιδομάτων, να τη βολέψουμε για πάντα ή, έστω, για λίγο και βλέπουμε, γι’ αυτό και ένα κόμμα όπως η σημερινή ΝΔ οφείλει να συγκρουστεί όχι μόνο με τα στερεότυπα της κοινωνίας αλλά και με τα δικά του στερεότυπα, με τις δικές του παραδόσεις και με τα δικά του στελέχη. Είναι πάντως εντυπωσιακό που, ακόμα, ο Κυριάκος επιμένει να θέτει το θέμα της αλλαγής νοοτροπίας της κοινωνίας, μια που έως σήμερα οι παλαιές νοοτροπίες είναι το υπ’ αριθμόν ένα εσωκομματικό εμπόδιο στα σχέδιά του, και προφανώς θα είναι τα όπλα του παλαιού συστήματος και την επομένη της πιθανότατης εκλογικής επικράτησής του – στο παλαιό σύστημα συγκαταλέγω ιδίως το σύστημα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που αποθεώνει τις χρεοκοπικές πελατειακές λογικές.

Τέτοιες λογικές τις έχει ήδη απέναντί του. Το γεγονός ότι δεν υποχώρησε σ’ αυτές, σχετικοποιώντας τις εξαγγελίες του, δείχνει ότι πιστεύει στη δυναμική του κόμματός του, αλλά και της κοινωνικής πλειοψηφίας που θα τον στηρίξει (εξ αυτού και μόνο, θεωρώ ανακόλουθη με το πολιτικό προφίλ του και μελλοντικά επιζήμια την εμμονή του στην επανεξέταση της συμφωνίας για το Μακεδονικό).

Ούτως ή άλλως, το στοίχημα που σαφώς εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη είναι το τελευταίο. Αν κερδηθεί, η χώρα θα έχει απομακρυνθεί από την επικίνδυνη ζώνη, θα πάψει να είναι εύκολη λεία των λαϊκιστών και των συνωμοσιολόγων.

Δεν θέλω να σκεφτώ τι θα ακολουθήσει αν αυτό το στοίχημα χαθεί.