Η μανία με τις σέλφι και η φρενίτιδα των live στα social media, οι ερωτικές γνωριμίες μέσω facebook, τα fake news στην τηλεόραση που αναπαράγει τα στερεότυπα απέναντι στους ξένους διευρύνουν τη θεματική του φετινού 41ου Φεστιβάλ Δράμας, οι προβολές του οποίου ξεκινούν σήμερα και συνεχίζονται ώς τις 22/9. Στις κινηματογραφικές αφηγήσεις τους οι μικρομηκάδες χωρούν τους κλυδωνισμούς του σήμερα, καθώς η οικονομική κρίση συνεχίζει να έχει τη μερίδα του λέοντος στα γκρο πλαν των νεαρών δημιουργών. Εικόνες με ανεργία, φτώχεια, επαγγελματική κατάρρευση, ξενιτιά, χρέη, κατασχέσεις, τζόγο, εργασιακές σχέσεις, απλήρωτους εργαζομένους, διεφθαρμένους συνδικαλιστές, ταξικές ανισότητες φτιάχνουν τα καρέ 195 ταινιών από 52 χώρες – σε όλα τα προγράμματά του.

Μια ταινία μικρού μήκους αποδεικνύεται ο πλέον ώριμος χρονικογράφος του καιρού μας, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αντώνη Παπαδόπουλο: «Το μέγεθος και η διάρκεια βοηθούν στην ταχύτητα της αποτύπωσης. Η δημιουργική προσέγγιση όμως των σκηνοθετών και το ταλέντο προσδίδουν αυτήν τη γλυκιά, ουμανιστική γεύση που αγκαλιάζει τις πιο τραχιές συγκρούσεις της ζωής. Το σίγουρο είναι ότι στην ελληνική ταινία μικρού μήκους μπορούμε ν’ ανιχνεύσουμε τάσεις και σχολές. Αλλά κυρίως μπορούμε να διαπιστώσουμε μια συγκροτημένη εθνική κινηματογραφία».

ΔΙΕΘΝΗΣ ΛΑΜΨΗ. Ο θεσμός γιορτάζει φέτος, και το 24ο Διεθνές Τμήμα του αποκτά μεγαλύτερη ακτινοβολία. Κάτι δηλαδή από τη λάμψη της Κατρίν Ντενέβ που πρωταγωνιστεί στη γαλλική ταινία «Delectable you» του Αξιέλ Κουρτιέρ ή της βραβευμένης με Οσκαρ Ολυμπίας Δουκάκις, η οποία στο φιλμ «Eleftheromania» του Ντέιβιντ Αντόνιουκ ενσαρκώνει μια γυναίκα που έζησε την εμπειρία του στρατοπέδου συγκέντρωσης και καταθέτει τη μαρτυρία της για τους έλληνες εγκλείστους. Αλλη μία έκπληξη στο καστ των ταινιών έρχεται από τη σουηδική ταινία «When I die, the words end» της Τζένιφερ Ρέινσφορντ, στην οποία ο Αρης Σερβετάλης συμπρωταγωνιστεί με τη ρουμάνα ηθοποιό Κριστίνα Φλουτούρ (βραβευμένη στο Φεστιβάλ Καννών για την ερμηνεία της στην ταινία του Κριστιάν Μουνγκίου «Πίσω από τους λόφους»). Η Ελλη Τρίγγου παίζει σε ταινία του ελληνικού προγράμματος, αλλά πρωταγωνιστεί και στη γερμανική ταινία με τον μακροσκελή τίτλο «Excuse me, I’m looking for the ping – pong room and my girlfriend» του Μπέρνχαρντ Βένγκερ. Την κριτική επιτροπή του Διεθνούς Τμήματος του φεστιβάλ αποτελούν οι Andrew Horton (πρόεδρος), Onidiu Georgescu (Ρουμανία), Gabriele Oricchio (Ιταλία), Ella Zaharano (Ισραήλ). Κριτικός σχολιαστής του διεθνούς προγράμματος (grand temoin) φέτος θα είναι η Manuela Cernat (Ρουμανία), καθηγήτρια πανεπιστημίου, συγγραφέας, δημοσιογράφος, ιστορικός – κριτικός κινηματογράφου, σκηνοθέτρια.

Αυτό που χαρακτηρίζει το 41ο Φεστιβάλ Δράμας, το οποίο φέτος θα διαρκέσει μία μέρα επιπλέον, είναι η έλλειψη κωμωδιών, αφού πολλοί από τους κινηματογραφιστές έχουν στο κέντρο των ταινιών τους ιστορίες που αφηγούνται το ζοφερό αύριο ενός πολιτισμού που βρίσκεται σε παρακμή. Ο φακός ζουμάρει στις ανθρώπινες σχέσεις, στη διαχείριση της απώλειας, στην οικογένεια και στον έρωτα, αλλά κάποιοι δημιουργοί στρέφουν το βλέμμα τους σε θέματα – ταμπού, όπως οι ομοφυλοφιλικές ερωτικές σχέσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Το φεστιβάλ των μικρομηκάδων ενδυναμώνει το προφίλ της διοργάνωσης αφού με την επιπλέον χρηματοδότησή του δίνεται η δυνατότητα να προσκληθεί μεγαλύτερος αριθμός επαγγελματιών της κινηματογραφικής κοινότητας – δύο από κάθε ταινία για όλη την εβδομάδα. Ενα παράθυρο στο μέλλον όμως ανοίγει και η συνεργασία του φεστιβάλ με το Ανοιχτό Ελληνικό Πανεπιστήμιο, το οποίο θεσπίζει πρόγραμμα Κινηματογραφικών Σπουδών στην πόλη της Δράμας.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟ 1/3. Μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά ήταν και η συμμετοχή δημοφιλών και αναγνωρισμένων ηθοποιών στις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ. Στοιχείο που καταδεικνύει ότι αντιμετωπίζουν τη μικρού μήκους ταινία ως μία ακόμη ευκαιρία για να καταγραφεί η υποκριτική τους δεινότητα και όχι απλώς να βοηθήσουν τους νέους σκηνοθέτες στα πρώτα τους βήματα. Ετσι οι νέοι κινηματογραφιστές, που το ένα τρίτο είναι γένους θηλυκού, έχουν στο καστ τους ονόματα όπως: τον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη σε ρόλο – έκπληξη, την ηθοποιό, συγγραφέα και σκηνοθέτρια Λένα Κιτσοπούλου, τον μουσικό Αργύρη Μπακιρτζή, τον θεατρικό σκηνοθέτη Σίμο Κακάλα, τους Χάρη Φραγκούλη, Μάξιμο Μουμούρη, Ελλη Τρίγγου, Τζωρτζίνα Λιώση, Ρομάνα Λόμπαχ, Ανδρέα Κωνσταντίνου, Ηρώ Μπέζου, Βίκυ Παπαδοπούλου, Κίκα Γεωργίου, Μαρία Κεχαγιόγλου, Θέμιδα Μπαζάκα, Μαρία Σκουλά, Γιάννη Στάνκογλου, Kωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη κ.ά. Η 41η διοργάνωση σηματοδοτεί την επιστροφή δημοφιλών (και από την τηλεόραση) σκηνοθετών στην ταινία μικρού μήκους. Να σημειωθεί ότι από τις συνολικά 227 αιτήσεις που τελικά κατατέθηκαν (αριθμός που ξεπερνά κάθε προηγούμενο), 67 ταινίες θα διεκδικήσουν τα βραβεία της 41ης διοργάνωσης. Από αυτές οι τέσσερις είναι ντοκιμαντέρ και οι δύο animations.