Ο καθένας ασχολείται με ό,τι έχει. Οι Αγγλοι με τον Μουρίνιο και τις δηλώσεις του, οι Ιταλοί με τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τα γκολ του, οι Ισπανοί με τον Μέσι και τις δυσκολίες του με τα πέναλτι κι εμείς με τον Πασχαλάκη και τις χειρονομίες του.

Μαλλιά

Τον Μουρίνιο αξίζει τον κόπο να τον παρακολουθείς γιατί δεν πλήττεις ποτέ. Δύο εβδομάδες πριν έμοιαζε έτοιμος να μαζέψει τα πράγματά του και να φύγει από το Μάντσεστερ, δύο εβδομάδες μετά είχε κέφι για αστεία μετά το τέλος του ματς της Γιουνάιτεντ με τη Γουότφορντ. «Αυτόν τον καιρό, το μόνο πράγμα που κάνει ο Κρις Στέρλινγκ και δεν μου αρέσει είναι ο τρόπος που χτενίζει τα μαλλιά του» είπε. Στο 38ο λεπτό του παιχνιδιού, όταν ο άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκανε το 0-2, ο Πορτογάλος αγκάλιασε έναν έναν τους συνεργάτες του: είχε να κάνει κάτι ανάλογο από τον καιρό που κέρδισε το Τσάμπιονς Λιγκ με την Ιντερ! Η σκηνή είναι μοναδική.

Κριστιάνο

Μοναδικό ήταν και το πανηγύρι που έγινε στο Τορίνο όταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο πέτυχε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Γιουβέντους. Αντίπαλος δεν ήταν κάποιο θηρίο, αλλά η απλώς φορμαρισμένη Σασουόλο. Το γκολ ήταν ένα από τα ευκολότερα που ο Πορτογάλος πέτυχε στην καριέρα του: η μπάλα «στρώθηκε μπροστά» του, αφού προηγουμένως χτύπησε στο δοκάρι, κι αυτός σκόραρε σε άδειο τέρμα. Ομως το πανηγύρι ήταν μοναδικό γιατί αυτό το εύκολο γκολ του Κριστιάνο ήταν το πρώτο στην Ιταλία: το πέτυχε σε μια στιγμή που είχε αρχίσει να διαφαίνεται μια κάποια ανησυχία για τη δυνατότητα της προσφοράς του.

Αδεια

Ο Ρονάλντο ζήτησε πριν από δέκα μέρες να μην πάει να αγωνιστεί στην Εθνική Πορτογαλίας και ο Φερνάντο Σάντος τού έκανε το χατίρι. Ο επαγγελματισμός του είναι κάτι μοναδικό στην ιστορία του ποδοσφαίρου: εμφανίστηκε πιο αδύνατος, πιο γρήγορος και πιο εκρηκτικός γιατί δούλεψε πολύ. Αμέσως μετά το πρώτο του γκολ έβαλε και το δεύτερο! Ο ίδιος δεν ανησυχούσε μήπως έχασε την ικανότητά του στο σκοράρισμα: πέρυσι το πρώτο του γκολ στο ισπανικό πρωτάθλημα το έβαλε στα μέσα Οκτωβρίου και μετά έφτασε τα 25! Γνώριζε, όμως, ότι στο Τορίνο είχαν ανάγκη να δουν ένα δικό του γκολ γρήγορα, πριν φουντώσουν οι συζητήσεις για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί πλέον να κάνει. Δούλεψε στη διακοπή των πρωταθλημάτων για τη Γιουβέντους και όχι για τον εαυτό του, και μπράβο του.

Ευκαιρίες

Στην ιστορία αυτή υπάρχει και μια λεπτομέρεια σατανική: και πέρυσι στην Ισπανία και φέτος στην Ιταλία ο Ρονάλντο χρειάστηκε περίπου τις ίδιες άστοχες τελικές προσπάθειες για να πάρει μπροστά! Για την ακρίβεια, χρειάστηκε να εμπλακεί, χωρίς να σκοράρει, σε καμιά εικοσιπενταριά ευκαιρίες της Ρεάλ πέρυσι και της Γιουβέντους φέτος μέχρι να πάρει μπροστά. Αυτό είναι πραγματικά περίεργο. Ο μεγαλύτερος γκολτζής του μοντέρνου ποδοσφαίρου αποδεικνύεται βραδυφλεγής. Αν, όμως, πάρει μπροστά, αλίμονο σε όλους…

Μέσι

Στις παράξενες δυσκολίες των σταρ του καιρού μας ας προσθέσουμε κι αυτή που αποκάλυψε ο Λίο Μέσι. Μιλώντας σε ραδιόφωνο της Βαρκελώνης δήλωσε ότι δυσκολεύεται πολύ στα πέναλτι και προπονείται για να γίνει καλύτερος! «Το πέναλτι δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται» είπε. «Αν ο τερματοφύλακας καταλάβει τι θες να κάνεις, μπορεί να σε εκθέσει». Αν σκεφτεί κανείς πόσα γκολ έχει βάλει ο Μέσι και πόσο δύσκολα είναι πολλά από αυτά, η δήλωση αυτή μοιάζει απίστευτη, κι όμως είναι ειλικρινέστατη. Μένει να δούμε αν όντως θα υπάρχει βελτίωση.

Κάμερα

Στην Ελλάδα, αντίθετα, ασχολούμαστε με τον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ Αλέξανδρο Πασχαλάκη και τις χειρονομίες του στο ματς του ΟΦΗ με τον ΠΑΟΚ. Η κάμερα τον συνέλαβε να λέει διάφορα στους οπαδούς του ΟΦΗ μετά το γκολ του Λέο Μάτος στο Γεντί Κουλέ. Ο Πασχαλάκης είναι ένα περίεργο παιδί: είναι 29 χρονών και συμπεριφέρεται συχνά σαν 18χρονος! Αλλά προσωπικά δεν καταλαβαίνω το είδος της φασαρίας: ο καθένας μπορεί να ξεφύγει σε ένα ματς και να κάνει κουταμάρες – το ζήτημα είναι να υπάρξει για αυτές η προβλεπόμενη ποινή. Το πράγμα είναι απλό: ό,τι σπέρνεις θερίζεις και δεν χρειάζονται ούτε πύρινα άρθρα ούτε δράματα. Οπως πέρυσι για χειρονομίες στους οπαδούς παραπέμφθηκε και τιμωρήθηκε με χρήση του βίντεο του αγώνα ο τότε προπονητής της ΑΕΚ Μανόλο Χιμένεθ, έτσι πρέπει να παραπεμφθεί και να τιμωρηθεί και ο Πασχαλάκης. Δύσκολα θα χάσει το ματς με την ΑΕΚ, διότι σε αυτές τις περιπτώσεις η διαδικασία αργεί, αλλά αν παραπεμφθεί, θα τιμωρηθεί. Αν αυτό δεν συμβεί, θα είναι σκάνδαλο και τότε μπορούν όλοι να φωνάζουν. Τότε όμως, όχι τώρα.

Αγάπη

Να σημειώσουμε ότι ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ στις δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα του ΠΑΟΚ με τον ΟΦΗ αναφέρθηκε στην επίμαχη φάση του πανηγυρισμού του που φαίνεται να βρίζει τους φίλους του ΟΦΗ χωρίς να ψάξει δικαιολογίες. Ο Πασχαλάκης τόνισε: «Η ένταση ήταν μεγάλη. Είχαμε πετύχει το δεύτερο γκολ, κάναμε την ανατροπή σε ένα κομβικό σημείο. Ηταν η αποφόρτιση, ήταν το ξέσπασμα της στιγμής. Το ποδόσφαιρο μας ενώνει. Ο,τι και να γίνεται, στο τέλος δίνουμε τα χέρια. Οι οπαδοί των δύο ομάδων ήταν εξαιρετικοί και δημιούργησαν μια όμορφη ατμόσφαιρα» είπε. Τους έβρισε, πλην όμως τους αγαπάει.

Ραζβάν

Ο Πασχαλάκης δεν κινδυνεύει πάντως να χάσει τη θέση του στην ενδεκάδα, ό,τι κι αν συμβεί: όσο στον ΠΑΟΚ υπάρχει ως προπονητής ο Ραζβάν Λουτσέσκου, αυτός θα είναι ο βασικός. Ο Ρουμάνος αισθάνεται ότι του είναι προσωπικά υπόχρεος γιατί πέρυσι σε ένα ματς Κυπέλλου με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς ο Πασχαλάκης με τις επεμβάσεις του κράτησε το μηδέν κι έσωσε τον Ρουμάνο από απόλυση. Μετά αυτός τον έβαλε βασικό στην Ξάνθη κι έκτοτε τον μονιμοποίησε. Κι ό,τι και να γίνει, δύσκολα θα αλλάξει γνώμη.

Γιόχανσον

Γενικά οι προπονητές, όταν τα πράγματα πάνε καλά, δεν θέλουν να πειράζουν απολύτως τίποτα. Ο Γιώργος Δώνης π.χ. θα ‘θελε αυτό το μαγικό μομέντουμ του Παναθηναϊκού να συνεχιστεί όσο γίνεται. Χθες στη Λάρισα σκόραρε για πρώτη φορά δύο γκολ στην καριέρα του ο Γιόχανσον, που ο Δώνης είχε την έμπνευση να τον χρησιμοποιήσει ως ακραίο χαφ. Αν μάλιστα ήθελε να μιμηθεί και τον Μουρίνιο, ο Δώνης θα μπορούσε να πει πως το μόνο πρόβλημα που έχει με τον Σουηδό είναι ότι έχει βάψει πολύ ξανθό το μαλλί του…