Μίλησε! Απίστευτο, αλλά μίλησε. Βέβαια δεν είπε τίποτε περισσότερο από αυτά τα ανιαρά, τα αναμενόμενα, τα εκ καθήκοντος, αλλά μίλησε. Εκφώνησε ακριβώς τριάντα έξι (36 αριθμητικώς) λέξεις όλες κι όλες και το ψαχνό πρέπει να εντοπισθεί στη δήλωσή του ότι βρέθηκε στο Βελλίδειο μαζί με άλλους «για να στηρίξουμε όπως πάντα την παράταξή μας». Γέλασαν και τα πεζοδρόμια στο Βελλίδειο ακούγοντας αυτό το «όπως πάντα», αλλά εμένα ποσώς με ενδιαφέρει. Ας τα βρουν αυτά μεταξύ τους.

Πάντως, όσο να πεις, ήταν κι αυτό μια αρχή. Σημασία έχει ότι ξεκίνησε να μιλάει. Και ως εκ τούτου, λογικά μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι το επόμενο διάστημα, με κάποια αφορμή (τον άλλο μήνα, ας πούμε, ξεκινάει και η Ολομέλεια της Βουλής), θα πάρει τον λόγο και ευθαρσώς, με παρρησία και αποφασιστικότητα θα εξηγήσει στον ελληνικό λαό γιατί πέσαμε στα βράχια, ποια η δική του «συμβολή» σε αυτό, τι συνέβη και από τη «θωρακισμένη» οικονομία που ισχυριζόταν ότι είχε δημιουργήσει, το έλλειμμα είχε εκτοξευθεί στο 15,6%, γιατί πήγαν χαμένα τα πεντέμισι χρόνια της πρωθυπουργίας του κ.λπ.

Και επίσης να ζητήσει μια συγγνώμη από τον κόσμο, αυτόν τον κόσμο που καταστράφηκε από την κρίση. Αντε, θάρρος και αλήθειες, χρειάζονται, πρόεδρε Κώστα…

Ολοι οι φίλοι του Κωστάκη

Φαίνεται ωστόσο πως ορισμένοι θέλουν σώνει και καλά να με καταστήσουν ειδικό «καραμανλολόγο». Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι από την Τετάρτη που δημοσιεύθηκε εδώ η «αγιογραφία» Καραμανλή (περί… αγιογραφίας επρόκειτο, αν αναλογισθεί κανείς τι ζήσαμε κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του στη χώρα και τι άλλο θα μπορούσα να καταγράψω…) δέχομαι συνεχώς «προτάσεις» να ασχοληθώ και με άλλα ζητήματα που αφορούν την παρουσία τού περί ου ο λόγος «μετεώρου» στην πολιτική ζωή της χώρας.

Αν αποφάσισα να ασχοληθώ με το θέμα που θα εκθέσω εν συνεχεία είναι για να μη λένε οι «καραμανλικοί» και ειδικά ο πρόεδρος Κώστας ότι έχω κάτι μαζί του, προσωπικό. Αντιθέτως.

Τούτου δοθέντος (και… εξηγηθέντος!), με αληθινή συγκίνηση παρουσιάζω σήμερα τους σκοπούς και τις επιδιώξεις σωματείου λειτουργούντος εν Αθήναις και φέροντος τον μάλλον απατηλό τίτλο «Σύνδεσμος Φίλοι Κώστα Καραμανλή», δεδομένου ότι η υπ’ αριθμόν 188/2017 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών για την αναγνώρισή του δέχεται ως ονομασία «Φίλοι Κώστα Καραμανλή του Αλεξάνδρου». Σύνδεσμος δεν υπάρχει, στην ονομασία, αλλά δεν θα το κάνουμε τώρα θέμα.

Ο «Σύνδεσμος» εδρεύει στο επί της Πλατείας Ομονοίας 9 και Πατησίων 5 κτίριο (Στοά Τρικούπη, 8ος όροφος, γραφεία 17 -18) και με ένα ταλιράκι συνδρομή μπορείς και εσύ να γίνεις μέλος, διότι οι σκοποί είναι σοβαροί και οι καιροί ου μενετοί, επισημαίνω…

Για γέλια και για κλάματα

Αντιγράφω εκ του καταστατικού, το οποίο μελέτησα, σαββατιάτικα (μιλάμε για αρρώστια τώρα), ενδελεχώς, προκειμένου να αναδείξω τα κυριότερα σημεία του. Το κάνω ως μια γνήσια προσφορά προς τον πρόεδρο, αναγνωρίζοντας ότι τον πότισα φαρμάκι, παραμονές των γενεθλίων του – οι υπόλοιποι επωφεληθείτε, μοιάζει με κωμωδία. Αντιγράφω τα τρία πρώτα τα οποία θεωρώ και σπουδαιότερα, από την ενότητα «Σκοποί – Επιδιώξεις» του σωματείου:

«1. Η Δημιουργία προϋποθέσεων για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ειρηνική επιστροφή του ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ως Πρωθυπουργού για να συνεχισθεί η εφαρμογή του Εθνικού και Πατριωτικού Μακρόπνοου Πολιτικού του προγράμματος ιδίως για την οικονομική περισυλλογή, για την οικονομική σταθεροποίηση και για την οικονομική ανάπτυξη της Χώρας.

2. Η ευρύτερη παρουσίαση του Μακρόπνοου προγράμματος του Μακεδόνος πολιτικού ανδρός ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ως Πρωθυπουργού για την αναμόρφωση του τόπου και την ανύψωση ιδίως της στάθμης του βιοτικού επιπέδου του Ελληνικού Λαού.

3. Η ευρύτερη διαφώτιση της Διεθνούς κοινής γνώμης για την διεθνή αναγνώριση των Εθνικών διεκδικήσεων και για την μεγάλη αξία αυτού του Πατριώτη Ανδρός προς ευόδωση των εκκρεμών μεγάλων Εθνικών ζητημάτων».

Εδώ δημιουργούνται βέβαια διάφορα ζητήματα, όπως για παράδειγμα αν τον… ρώτησαν τον Καραμανλή για όλα αυτά και ειδικότερα αν επιθυμεί να επιστρέψει (πού και σε τι). Επίσης δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το τι έχει γίνει με τη διαφώτιση της διεθνούς κοινής γνώμης. Εχει ξεκινήσει; Και σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Αποτελέσματα έχουμε;

Ωράριο καταστημάτων

Κόντρα δε σε όσους διατείνονται ότι το ίνδαλμά τους δεν ομιλεί (και μεταξύ αυτών και εγώ), αναφέρουν ότι έχει μιλήσει και έχει «βροντοφωνάξει» διάφορα «Οχι», όπως ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΝΤ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ.

Πότε τα βροντοφώναξε αυτά ο αρχηγός, δεν παραθέτουν σχετικές πληροφορίες, αλλά για να το υποστηρίζουν, μπορεί να είναι έτσι. Ενδεχομένως να τους κάλεσε κατ’ ιδίαν και να τους τα φώναζε – τι να πω…

Πριν ολοκληρώσω να αναφέρω ότι πρόεδρος του ηρωικού Συνδέσμου είναι ο κύριος Μητσοκάλης Χρυσοβαλάντης (Ακης), αντιπρόεδρος ο κύριος Κωνσταντινίδης Ιορδάνης και γενική γραμματέας η κυρία Γεωργία Αλευρά. Να επισημάνω επίσης ότι ο πρόεδρος κύριος Μητσοκάλης τυγχάνει ευρύτατης αποδοχής – εξελέγη με… 21 ψήφους επί 23 ψηφισάντων! Και θα επιστήσω την προσοχή των καραμανλικών που ασφαλώς θα σπεύσουν να πυκνώσουν τις τάξεις του Συνδέσμου, μετά από αυτό, ότι τα γραφεία του Συνδέσμου ακολουθούν εν πολλοίς ωράριο… καταστημάτων. Σήμερα Δευτέρα επί παραδείγματι θα παραμείνουν κλειστά, αύριο Τρίτη θα λειτουργήσουν από 14.30 έως 18.30, Τετάρτη κλειστά, Πέμπτη 14.30 – 18.30, Παρασκευή, προσοχή έχουμε μία διαφοροποίηση του ωραρίου 17.00 – 19.30, όπως και το Σάββατο οπότε θα λειτουργήσουν 11.30 – 15.00.

Ας δοθεί μία προσοχή παρακαλώ στο ωράριο, προκειμένου να αποφευχθούν άσκοπες ταλαιπωρίες…

Εφεραν «Χ» στη ΔΕΘ

Η ολοκλήρωση και του τριημέρου Κυριάκου στη Θεσσαλονίκη μοιραία μάς καλεί να βγάλουμε συμπεράσματα για τους δύο μονομάχους, να σταθμίσουμε τι μας είπαν, τι μας υποσχέθηκαν, τι δεσμεύθηκαν ότι θα κάνουν. Επειδή όπως και να το κάνεις, όπως και να το δεις, αυτό που παρακολουθήσαμε ως μονομαχία δεν είχε τίποτε που να μας εκπλήξει – ο Τσίπρας προσπάθησε να εμφυσήσει αισιοδοξία ότι τώρα που τελείωσε το πρόγραμμα όλα θα πάνε καλύτερα, ο Κυριάκος ότι θα καταφέρει να δημιουργήσει ανάπτυξη παρά το δυσμενές διεθνές κλίμα και τις εγχώριες αγκυλώσεις – έχω να πω τούτο:

– Μια ισοπαλία είχαμε. Ο Τσίπρας κέρδισε στα σημεία, ως κατέχων άριστα το επικοινωνιακό παιχνίδι, με τα γύρω γύρω που έκανε στο περιθώριο της ΔΕΘ. Ο Κυριάκος κέρδισε εντός του Βελλιδείου. Κατάφερε να προσελκύσει πάρα πολύ κόσμο, εμφανώς πολύ περισσότερο από εκείνον του Πρωθυπουργού, και επιπλέον όσοι ήταν εκεί και τον άκουσαν και τον είδαν έφυγαν με την πεποίθηση ότι «ο Κυριάκος μπορεί».

Κατά τα λοιπά, η εκτίμησή μου είναι ότι το έργο έχει πολλές συνέχειες ακόμη και θα συνιστούσα υπομονή και εγκαρτέρηση…

Δημοσκοπικά ανέκδοτα

Επί του ιδίου: παρακολουθώ με ζωηρό ενδιαφέρον τη μείωση της ψαλίδας μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, των κομμάτων εξουσίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όπως τουλάχιστον την καταγράφουν (τη μείωση) δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Αν όντως έτσι είναι τα πράγματα, όπως δηλαδή τα εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις αυτές, διερωτώμαι τι είναι αυτό που κάνει τον πρόεδρο Τσίπρα και αποφεύγει να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Αν δηλαδή είναι τόσο ευνοϊκό το πολιτικό περιβάλλον, γιατί δεν το εκμεταλλεύεται; Τι τον συγκρατεί; Στην πολιτική, εκείνος που έχει το μαχαίρι και το πεπόνι είναι αυτός ο οποίος, στην τελική, τρώει πεπονάκι. Οι άλλοι κάθονται και τον κοιτούν.

Συμπεραίνω ότι ο πρόεδρος Τσίπρας γνωρίζει ότι το πολιτικό περιβάλλον ΔΕΝ είναι αυτό που διατείνονται οι περί το Μέγαρο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου διενεργούντες (αν τις διενήργησαν ποτέ) έρευνες.

Επίσης οι σοβαροί δημοσκόποι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να εξαγάγουν ασφαλή συμπεράσματα πριν ολοκληρωθούν οι εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, ώστε τα δείγματα που θα συλλεγούν να έχουν μια αξιοπιστία. Διαφορετικά (έρευνες όπως αυτές που δημοσιεύουν τα φιλοκυβερνητικά φύλλα) είναι ανέκδοτο για να γελάει ο κόσμος…