O άλλοτε προπονητής των εθνικών ομάδων του γουότερ πόλο Κούλης Ιωσηφίδης έλεγε ότι «δεν με νοιάζει να είμαστε έτοιμοι εδώ και τώρα, αλλά εκεί και τότε» και προφανώς ο Λούκα Μπάνκι συμμερίζεται αυτή την άποψη, όμως στη Λευκωσία είδε προς τέρψιν του την ΑΕΚ να ανταποκρίνεται και στο πρώτο σκέλος εκείνης της κουβέντας!

Δεν εννοώ – άλλωστε θα ήταν ψευδές – ότι οι Κυπελλούχοι Ελλάδας και κάτοχοι του Basketball Champions League (που παρατάχθηκαν κιόλας χωρίς τον Λαρεντζάκη, τον Σαντ Ρος, τον Ρέιταν Μέις και τον Καββαδά) είναι έτοιμοι, αλλά σε κάθε περίπτωση αποτέλεσαν το… αξιοθέατο του Τουρνουά Νεόφυτος Χανδριώτης!

Στην πρώτη δημόσια εμφάνισή της και μάλιστα με νεόκοπο προπονητή (σε αντίθεση με τους γνωστούς και μη εξαιρετέους Πασκουάλ, Μπαρτζώκα και Σπάχια) η ΑΕΚ παρουσίασε επί σκηνής μια ενδιαφέρουσα, ελκυστική και συνάμα πολλά υποσχόμενη εικόνα, που ξεπερνάει τα αποτελέσματα.

Δεν ξέρω εάν η ζώνη και το zone press, που κατά κόρον χρησιμοποίησε ο ιταλός προπονητής, συνιστούν τον τακτικό νεωτερισμό της Ενωσης και τη δική του πρόταση, σίγουρα πάντως η υπόθεση έχει μπόλικο ζουμί!

Εκτός από τις ασυνήθιστες άμυνες, η ΑΕΚ παρουσίασε και άλλα καινά δαιμόνια στο παιχνίδι της: τις πολλές πάσες, την επιτάχυνση και επίταση του ρυθμού, την αύξηση της έντασης, την προσπάθεια απεξάρτησης από το εμμονικό pick ‘n’ roll, την κίνηση μακριά από την μπάλα και την αξιοποίηση της αδύνατης πλευράς.

Σε ό,τι αφορά τη ζώνη, που υπήρξε μια μάλλον απροσδόκητη τακτική και πάντως προκάλεσε εντύπωση για τη μεγάλη χρονική διάρκεια και την έκτασή της, ασφαλώς αποτελεί μια θεμιτή επιλογή. Για να παραφράσω την αντίδραση του Σωκράτη Κόκκαλη, τον Μάιο του 2009, στη συνέντευξη Τύπου στην οποία είχε παρουσιάσει ως νέο προπονητή του Ολυμπιακού τον Τιμούρ Κετσπάγια, «δεν κατάλαβα δηλαδή, χολέρα έχει η ζώνη του Μπάνκι;».