Σάββατο αργά το απόγευμα στο Βελλίδειο: στην πρώτη σειρά κάθονται – από αριστερά προς τα δεξιά – οι Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και παρακολουθούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προφανώς δεν είναι είδηση πως οι τρεις πρώην αρχηγοί της ΝΔ δίνουν το «παρών» στην καθιερωμένη ομιλία του νυν προέδρου της κεντροδεξιάς παράταξης. Είθισται όλες οι γαλάζιες φυλές, εξάλλου, τέτοια μέρα να γεμίζουν ασφυκτικά την αίθουσα όπου μιλά ο πρόεδρος του κόμματος. Η είδηση είναι πως ο νυν στηρίχθηκε από δύο από τους πρώην όχι μόνο με την παρουσία τους εκεί, αλλά και λεκτικά. Απώτερος στόχος; Να δώσει η ΝΔ, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έμφαση, την εικόνα της ενότητας.

Προσερχόμενος στο συνεδριακό κέντρο όπου διεξάγεται η ΔΕΘ ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έκανε μια on camera δήλωση στήριξης. «Είμαστε», είπε, «όλοι εδώ για να στηρίξουμε την παράταξή μας στον αγώνα για μια μεγάλη εκλογική νίκη με στόχο την αποτελεσματική διακυβέρνηση και τη ρωμαλέα ανάπτυξη προς όφελος όλων των Ελλήνων και πρωτίστως των οικονομικά ασθενέστερων». Ηταν η πρώτη φορά που τοποθετήθηκε δημοσίως με τέτοιο τρόπο – μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες δηλαδή – μετά το 11ο Συνέδριο της ΝΔ τον Δεκέμβριο του 2017. Η αμέσως προηγούμενη ήταν η παρέμβασή του υπέρ του Ναι στο δημοψήφισμα του 2015. Ακόμη και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, θυμίζουν οι μυημένοι στα νεοδημοκρατικά πράγματα, είχε στηρίξει το κόμμα του με μια γραπτή δήλωση.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκλαμβάνουν την εν λόγω κίνηση ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε μέσα στην εβδομάδα ο πρώην πρωθυπουργός. Οπως και να έχει, όμως, το σίγουρο είναι πως η κίνηση αυτή αποδεικνύει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τεθεί σε προεκλογική ετοιμότητα – και αυτό το αντιλαμβάνεται και ο πρώην πρωθυπουργός. Οι γνωρίζοντες τα παρασκήνια, εξάλλου, επισημαίνουν ότι το απόγευμα της Παρασκευής Μητσοτάκης και Καραμανλής ταξίδεψαν μαζί από Αθήνα για Θεσσαλονίκη και είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις κατά τη διάρκεια της σύντομης πτήσης.

Ο Σαμαράς. Εκτός από τον Καραμανλή, μήνυμα στήριξης στον πρόεδρο της ΝΔ – αλλά και αισιοδοξίας για την εκλογική επίδοση της συντηρητικής παράταξης στις επερχόμενες κάλπες – έστειλε και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος την ώρα που έφτασε στο Βελλίδειο το Σάββατο δήλωσε «από εδώ, από τη Μακεδονία μας που δεν χαρίζεται ούτε ξεπουλιέται, πάμε όλοι μαζί για τη μεγάλη νίκη».