Τα κιάλια μου ήταν στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε αφού εκεί είχαμε τη γαλάζια απόβαση λόγω της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πανστρατιά στελεχών, επαφές, lobbying και γενικά το κλίμα που μου μεταφέρουν οι άνθρωποί μου είναι πως πήγε πολύ καλά η όλη αποστολή της ΝΔ ενόψει και του πυκνού πολιτικού χρόνου που ανοίγεται μπροστά μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατ’ αρχάς, για τους λάτρεις της σημειολογίας, κάθισε μόνος του στη συνέντευξη Τύπου και χωρίς να έχει δίπλα του κάποιον από τα στελέχη του που είναι επιφορτισμένα με τα ΜΜΕ. Αυτό, έμαθα, ήταν επιλογή δική του, δεν έκρυβε κάποια δυσαρέσκεια, ως εικόνα είχε έναν εντελώς αρχηγικό, πρωθυπουργήσιμο τόνο. Κάτι που ο Κυριάκος ήθελε να προσδώσει με την όλη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη.

Ψύχος

Χθες, βέβαια, το ψύχος που επικρατούσε κατά τη συνέντευξη Τύπου λόγω air condition κόντεψε να χαλάσει το κλίμα. Ακόμη και ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε νόημα να ρυθμιστούν οι θερμοκρασίες, αλλά τζίφος. Μαθαίνω επίσης πως ο Κυριάκος όλες τις ώρες – τις εκτός υπηρεσίας – τις πέρασε με τη σύζυγό του Μαρέβα. Την Παρασκευή το βράδυ, για παράδειγμα, έφαγαν οι δυο τους σε γνωστό εστιατόριο και, παρότι γύρω ήταν κι άλλα στελέχη της παράταξης, ο ίδιος επέλεξε το τραπέζι να χωράει μόνο δύο.

Πότε Βούδας

Στη βόλτα του στα περίπτερα της ΔΕΘ, είχε έναν θερμό εναγκαλισμό και διάλογο με τον θρυλικό ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ Γιώργο Κούδα. Για την ακρίβεια, όταν ο Κυριάκος πέρασε από το περίπτερο του ΠΑΟΚ, είχε περάσει και από αυτά των Αρη και Ηρακλή, είδε τον Μεγαλέξαντρο του ποδοσφαίρου και του είπε: «Πού είσαι, ρε Γιώργο;». Ο Κούδας ανταπάντησε «Πού είσαι, ρε πρόεδρε;» και του δώρισε μπάλα με υπογραφές των ποδοσφαιριστών, αλλά και το έμβλημα του ΠΑΟΚ. Παρόντες στο κάδρο ήταν και οι Θόδωρος Ζαγοράκης και Λευτέρης Αυγενάκης.

Πρόκληση

Εχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο η στάση του Παύλου Πολάκη στα κοινωνικά δίκτυα. Τώρα, έδωσε μέχρι και την ακριβή διεύθυνση της οικίας του καθηγητή Κώστα Συνολάκη, απλώς και μόνον επειδή δεν συμφωνεί με το πρόσφατο πόρισμα του καθηγητή για την τραγωδία στο Μάτι. Αν υπάρχει κάτι παρήγορο σε όλο αυτό, αν υπάρχει κάτι, είναι μόνο πως υπήρξαν φωνές μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που αντέδρασαν με την απρέπεια του αναπληρωτή υπουργού.

Εχθροπραξίες

Θα ήθελα τώρα να επανέλθω στην προσφιλή μου ΕΡΤ και στα εκεί τεκταινόμενα. Στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, λοιπόν ο πόλεμος συνεχίζεται, αλλά λαμβάνει και άλλες μορφές. Αν είχαμε μέχρι τώρα τα μέτωπα Θαλασσινού εναντίον Βασίλη Κωστόπουλου και Καλφαγιάννη και Αλαφογιώργου εναντίον Νίκου Παππά και Σεραφείμ Κοτρώτσου, τώρα διάφορες ομάδες εργαζομένων έχουν αρχίσει να κάνουν αιτήματα για να πάει μια βόλτα στην ΕΡΤ το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Προφανώς με στόχο τον πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτη Καλφαγιάννη. Για παράδειγμα, οι μουσικοί θέτουν ζήτημα για το επίδομα οργάνου – ως γνωστόν, πληρώνουν οι ίδιοι κάθε βλάβη του μουσικού τους οργάνου –, ενώ κανονικά για τους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της ΚΟΘ και της Λυρικής το επίδομα υφίσταται. ΣΕΠΕ ετοιμάζουν να φέρουν και ορισμένοι διοικητικοί υπάλληλοι στην Αγία Παρασκευή, σε μια νέα μορφή πολέμου που θα τον ονόμαζα θεσμικό.

Πάει Λέσβο

Η Φώφη Γεννηματά πάει Λέσβο την Παρασκευή για διήμερη επίσκεψη με άξονα το Προσφυγικό. Μάλιστα θα τη συνοδεύουν στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, ενώ μαζί της θα είναι και ο Σταμάτης Μαλέλης που συζητείται για υποψήφιος περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου και που πάντως ξέρει τα του νησιού καλά. Εγκύρως πληροφορούμαι πως η Φώφη θα πάει στη Μόρια που βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, ενώ γενικά θα δει κόσμο.

Ιερές κόντρες

Σε ακραίο πολεμικό κλίμα επιχειρούν ο Κύριλλος και το Πατριαρχείο Μόσχας να παρασύρουν το Φανάρι. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Βαρθολομαίος όμως – όπως μαθαίνω – όχι μόνο δεν… τσιμπάνε, αλλά προχωρούν ανεπηρέαστοι στην εφαρμογή της απόφασής τους για απονομή αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας. Θυμίζω πως την Παρασκευή ο Πατριάρχης Κύριλλος και η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας αποφάσισαν να διακόψουν τη μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη στις θείες λειτουργίες, όπως και τα συλλείτουργα με ιεράρχες του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Επιτέθηκαν δε ξανά με σφοδρότητα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στον Βαρθολομαίο κατηγορώντας τους ότι αναμειγνύονται αντικανονικά στο Πατριαρχείο Μόσχας. Από την Κωνσταντινούπολη πάντως το σαφές μήνυμα που εκπέμπεται – και όχι με τη μορφή «πολεμικών ανακοινωθέντων» – είναι: «Υλοποιείται η απόφασή μας. Δεν έχουμε λόγο να απαντάμε».

Στο πλοίο για τη Μακρόνησο

Κυριακή πρωί, η πηγή μου συνέλαβε σε πλοιάριο από το Λαύριο να οδεύουν προς Μακρόνησο οι Χρήστος Σπίρτζης, Αριστείδης Μπαλτάς, Νίκος Μανιός και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύσης Τεμπονέρας. Μην τρομάζετε, είχε και πολύ κόσμο επίσης (ήταν εκεί και οι ηθοποιοί Γιώργος Κιμούλης και Μαρία Κανελλοπούλου), και όλοι μαζί θα χαιρετούσαν την παρουσίαση επετειακής έκδοσης για τη Μακρόνησο που έχει επιμεληθεί ο δημοσιογράφος Θανάσης Κ. Κάππος. Για την ακρίβεια, το εγχείρημα είχε στόχο να διαμορφωθεί κλίμα, προκειμένου να ανακηρυχθεί η Μακρόνησος ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ο Σπίρτζης μάλιστα είπε – θέλοντας να φανεί πως δεν καπελώνει την όλη προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ – ότι η Αλέκα Παπαρήγα είχε πάει στο υπουργείο, είχαν συζητήσει το θέμα και είχαν λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις του ΚΚΕ.