Το κεντρικό μήνυμα της μητσοτακικής εμφάνισης στη Θεσσαλονίκη ήταν το «Μπορούμε». Τόσο η ομιλία όσο και οι απαντήσεις που έδωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν σχεδιασμένες γύρω από το σκεπτικό που υποδηλώνει το σύνθημα. Οτι εκείνος μπορεί, δηλαδή, να κάνει πράξη τις αλλαγές που οραματίζεται όταν θα αναλάβει τη διακυβέρνηση – σε αντίθεση με τον πολιτικό του αντίπαλο, ο οποίος δεν έχει, όπως λένε από την Πειραιώς, σχέδιο.
Το μοτίβο έγινε εμφανές σε όσα είπε από το Βελλίδειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για όλα τα μείζονα πολιτικά θέματα, από τη συνταγματική αναθεώρηση και τις «συνεργασίες» με άλλους χώρους πριν και μετά τις κάλπες μέχρι τη συμφωνία για το Μακεδονικό, την κυβέρνηση που θα σχηματίσει και τον «χυδαίο διχασμό» που ο καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Αλλά και από εκείνους στους οποίους απευθύνθηκε, τους «Ελληνες που ξυπνάνε νωρίς και δουλεύουν σκληρά» – όπως χαρακτηριστικά είπε το Σάββατο – και τους νέους.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ξαναέβαλε στο τραπέζι την πρόταση που είχε κάνει πριν από 2½ χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ, να ψηφίσει η ΝΔ όσα άρθρα κρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να αναθεωρηθούν και ταυτόχρονα να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά που θέλει η ΝΔ να αναθεωρηθούν. Με δυο λόγια, να γίνει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης – η οποία σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο – με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Εθεσε, βέβαια, ως απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό να κριθεί αναθεωρητέο το άρθρο 16 του Συντάγματος.
Διεύρυνση. Ως προς την επόμενη των εκλογών ημέρα ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του σε καμία περίπτωση δεν θα προχωρήσει σε μεγάλο συνασπισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημείωσε πως ακόμη κι αν η ΝΔ πετύχει την αυτοδυναμία θα επιδιώξει «ευρύτερες κοινοβουλευτικές, αλλά και πολιτικές συγκλίσεις». «Από εκεί και πέρα» συμπλήρωσε «είμαι απολύτως βέβαιος ότι, σε κάθε περίπτωση, η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη. Και δεν θα οδηγηθεί σε εκλογές με απλή αναλογική». Παράλληλα, παραδέχθηκε πως προτίθεται να κάνει άνοιγμα στην κεντροαριστερά και προεκλογικά. Για την ακρίβεια, κατέστησε σαφή την πρόθεσή του να αποτυπώνουν τα γαλάζια ψηφοδέλτια «μια σημαντική διεύρυνση προς τον κόσμο του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς και, γιατί όχι, της Αριστεράς».
Ο πρόεδρος της ΝΔ διατύπωσε εκ νέου και τη δέσμευσή του για ένα «λελογισμένα πιο σφιχτό Υπουργικό Συμβούλιο», το οποίο δεν θα περιλαμβάνει αναπληρωτές υπουργούς, αλλά θα συνδυάζει τη νεότητα με την εμπειρία. Και μίλησε και για μια «σφιχτή Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης». Παρ’ όλα αυτά, ανέφερε ότι δεν προτίθεται να καταργήσει το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.
Το Σκοπιανό. Οπως ήταν αναμενόμενο επανέλαβε τη θέση της ΝΔ περί μιας κακής συμφωνίας με τα Σκόπια κυρίως επειδή αυτή παραχωρεί στη γειτονική χώρα «μακεδονική» γλώσσα και «μακεδονική» ταυτότητα. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι επρόκειτο για μια μόνιμη διεκδίκηση και στόχο των Σκοπιανών, που τον «πέτυχαν με την παρούσα κυβέρνηση». Εξού και δικαιολόγησε γιατί το κόμμα του «δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία αυτή όταν τη φέρει ο κ. Τσίπρας για κύρωση στη Βουλή». Και ανέφερε πως «αν για οποιονδήποτε λόγο μεσολαβήσουν εκλογές και η συμφωνία δεν έχει έρθει στη Βουλή, δεν θα κυρώσει τη συμφωνία την επόμενη μέρα».
Οσες φορές είχε την ευκαιρία, χθες και προχθές, παρουσίασε ως πρώτο στόχο της πολιτικής που θα εφαρμόσει την «κοινωνική κινητικότητα». Γιατί, «αυτός είναι ο μόνος δρόμος να μειωθούν οι ανισότητες». Αφιέρωσε δε μεγάλο μέρος όσων είπε για τις διχαστικές τακτικές της κυβέρνησης χρησιμοποιώντας και το δίπολο προοδευτισμός εναντίον λαϊκισμού – προκειμένου να συγκρίνει τις πολιτικές που αυτός εξαγγέλλει με εκείνες που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε κανείς να εντάξει και την αναφορά του στον Παύλο Πολάκη – ο οποίος ανήρτησε στο Διαδίκτυο τη διεύθυνση του καθηγητή Κώστα Συνολάκη – χαρακτηρίζοντας την πράξη του «όχι απλά ακροδεξιά, αλλά φασιστική». Τέλος, δεσμεύτηκε για μια μόνο Εξεταστική όταν η ΝΔ θα γίνει κυβέρνηση, εκείνη που θα διερευνήσει τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015, αυτό της περήφανης διαπραγμάτευσης.