Σταδιακή μείωση φόρων και εισφορών για εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις, αγρότες και ιδιοκτήτες ακινήτων και ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων προβλέπει το σχέδιο της ΝΔ για την επόμενη ημέρα που παρουσίασε ο πρόεδρο της Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη μεσαία τάξη, η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα την τελευταία τριετία από τον φορολογικό και ασφαλιστικό Αρμαγεδδώνα που χτύπησε τα εισοδήματά της και την ακίνητη περιουσία της. «Τα τελευταία χρόνια ζήσαμε την εισοδηματική καθίζηση της μεσαίας τάξης, τη φορολογική αφαίμαξη, τους μισθούς πείνας για τους νεότερους» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι στόχος του είναι μια κοινωνία που δίνει ευκαιρίες προόδου και ευημερίας.

Η μείωση των φόρων και εισφορών είναι αδιαπραγμάτευτη για τη ΝΔ και όπως ανέφερε θα μπορέσει να πείσει τους δανειστές για την αλλαγή του μείγματος.

«Η Ελλάδα δεν είναι καταδικασμένη να αποτύχει» είπε σημειώνονται ότι «η χώρα μπορεί να αναπτυχθεί στα επόμενα δέκα χρόνια με μέσο ρυθμό 4%, το χρέος να μειωθεί δραστικά και μέσα στην επόμενη πενταετία να δημιουργηθούν 700.000 νέες θέσεις εργασίες δίνοντας το μήνυμα στους Ελληνες του εξωτερικού να γυρίσουν στην Ελλάδα».

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Το βασικό συστατικό του οικονομικού πακέτου που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η εφαρμογή των ελαφρύνσεων για όλους και όχι με εισοδηματικά κριτήρια, όπως οι παροχές που υποσχέθηκε μία εβδομάδα νωρίτερα στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ο Πρωθυπουργός έταξε μείωση του ΕΝΦΙΑ κυρίως για τους έχοντες ακίνητη περιουσία έως 150.000 ευρώ ενώ οι φορολογούμενοι με μεσαία ακίνητη περιουσία θα συνεχίσουν να σηκώνουν τα φορολογικά βάρη και θα πληρώσουν το μάρμαρο των δύο ακόμη αναπροσαρμογών που θα γίνουν στις αντικειμενικές αξίες. Σε διαφορετική γραμμή κινήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος δεσμεύτηκε για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα επόμενα δύο χρόνια, αλλά για όλους. Μια μείωση που θα συνοδευτεί με τριετή αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή και την έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για την αναβάθμιση των κατοικιών, μέτρα τα οποία αναμένεται να δώσουν ώθηση στην πολύπαθη κτηματαγορά.

Στην οικονομική πολιτική της ΝΔ για την επόμενη ημέρα πρωταγωνιστεί η δραστική, όπως τη χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει φόρο μόλις 900 ευρώ από 2.200 ευρώ που πληρώνει σήμερα ένας ελεύθερος επαγγελματίες με εισόδημα 10.000 ευρώ τον χρόνο ενώ εάν διατηρηθεί η έκπτωση φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα είναι πλήρως αφορολόγητοι. Οι φορολογικές ανάσες στα νοικοκυριά συνοδεύονται με τη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις για τους μικροοφειλέτες. Οσοι χρωστούν έως 3.000 ευρώ στην Εφορία ή τον ΕΦΚΑ θα μπορούν να τα εξοφλήσουν σε 120 δόσεις με ελάχιστη δόση 20 ευρώ τον μήνα.

ΞΗΛΩΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ. Παράλληλα με τις φορολογικές ανάσες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε για ξήλωμα του νόμου Κατρούγκαλο με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για κύρια σύνταξη από 20% που είναι σήμερα σε 15% σταδιακά εντός τετραετίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο αυτό ενόχλησε ιδιαίτερα το Μαξίμου καθώς θεωρείται ιδιαίτερα θετικό και θα μπορούσε να το είχε εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ αν είχε προταθεί από το οικονομικό επιτελείο.

Η μείωση του εταιρικού φόρου στο 20%, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος περιλαμβάνονται στα μέτρα που μπορούν να δώσουν ανάσα στην ελληνική οικονομία δημιουργώντας αποθέματα ρευστότητας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει έμφαση και στο αποτελεσματικό κράτος, μιλώντας για εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία, σε περίπτωση δικής του διακυβέρνησης.