Βγάζοντας στο παρκέ το μέταλλο και τον χαρακτήρα που την έχει καθιερώσει εδώ και δεκαετίες, η εθνική ομάδα «δραπέτευσε» από την Τιφλίδα με καλάθι του Παπανικολάου στη λήξη (86-85) και προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας έναν χρόνο πριν από τη διοργάνωση.

Με έναν Νικ Καλάθη βγαλμένο από τις καλύτερες βραδιές της καριέρας του (το κορυφαίο παιχνίδι του στην Εθνική με ρεκόρ καριέρας 31 π., 7/11 τρ., 7 ασίστ, 5 ριμπ.), έναν Σλούκα (14 π., 8 ασίστ, 8 ριμπ.) «κομπιούτερ» έναν Αντεντοκούνμπο (Θανάση) να παίζει κατά συνθήκη σέντερ και να είναι ο μόνος που ήταν alert για 40 λεπτά, έναν Παπανικολάου (15 π., 5 ριμπ.) απίστευτα ουσιαστικό και έναν Παπαπέτρου (9 π.) «κλειδί» σε άμυνα και επίθεση, το συγκρότημα του Θανάση Σκουρτόπουλου έφτασε στο 8/8 και στην πρόκριση και μάλιστα με ανατροπή από το -17 στο πρώτο μέρος και από το -6 στο τελευταίο ενάμισι λεπτό!

Και χωρίς Μπουρούση – Πρίντεζη (έμειναν στην Αθήνα για προσωπικούς λόγους) αλλά και Μάντζαρη που ένιωσε έναν μυϊκό σπασμό στον αυχένα πριν από το παιχνίδι και δεν αγωνίστηκε.

Μάλιστα όπως εξελίχθηκε ο αγώνας, εάν χάναμε θα ήταν από την κακή συμπεριφορά του πάγκου (σε δύο ξεκάθαρες διαιτητικές λανθασμένες αποφάσεις εις βάρος μας) που διαμαρτυρήθηκε έντονα και δεχτήκαμε τεχνική ποινή σε σημείο που ήμασταν έναν πόντο πίσω και είχαμε και την μπάλα.

Κάπως έτσι οι Γεωργιανοί πήγαν και πάλι στο +6 και χρειάστηκε ένα γρήγορο κάρφωμα του Αντετοκούνμπο, ένα τρίποντο του Παπανικολάου και η απίστευτη συνεργασία Καλάθη – Παπανικολάου για το νικητήριο σουτ. Ολα αυτά συνδυασμένα από εξαιρετικές άμυνες.

Γεωργία (Ζούρος): Μπιτάντζε 17, Μποκολισβίλι 3 (1), Τζάνινγκ 17 (4), Σενγκέλια 22 (13 ριμπάουντ), Τσιντσάντζε 7 (2), Αντρονικασβίλι, Μπεριβίλι, Νταρμπαΐντζε, Λονταρίντζε, Πατσάτσια, Σανάντε 8 (1), Σερμαντίνι 11

Ελλάδα (Σκουρτόπουλος): Αντετοκούνμπο 5 (4 κοψ.), Καλάθης 31 (7/11 τρίποντα, 7 ασίστ, 5 ριμπ.), Μαργαρίτης 5 (1), Παπανικολάου 15 (3), Σλούκας 14 (8 ριμπάουντ, 8 ασίστ), Ντόρσεϊ, Λαρεντζάκης 3 (1), Μήτογλου, Παπαγιάννης 4, Παπαπέτρου 9 (1), Βασιλόπουλος

– Η ΑΕΚ επικρατώντας και της Μακάμπι (με ανατροπή) στην παράταση με 99-95 κατέκτησε το τουρνουά Νεόφυτος Χανδριώτης στην Κύπρο, αφού είχε νικήσει και τον Παναθηναϊκό στην πρεμιέρα (82-81 με τρίποντο του Ματσιούλις στην εκπνοή) και τη Χίμκι (71-64). Οι Πράσινοι νίκησαν τη Μακάμπι (87-81) ενώ έχασαν από τη Χίμκι (67-77).

γιαννησ λαμπιρησ