Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, έψαχνε κάτι. Κάτι… μαγικό που υπερβατικά θα εξαφάνιζε το φάντασμα της πρώτης βαθμολογικής απώλειας της χρονιάς, το οποίο ύψωνε το ανάστημά του πάνω από το Καραϊσκάκη.

Εψαξε και τo βρήκε ο Ντανιέλ Ποντένσε στον δεξιό διάδρομο της επίθεσης. Το σέρβιρε στο δεύτερο δοκάρι και στον Μιγκέλ Ανχελ Γκερέρο που είχε όλη την ψυχραιμία του κόσμου για να σκεφτεί σωστά και να αποφασίσει σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Δεν εκτέλεσε, έστρωσε στο ύψος του πέναλτι εκεί που έρχονταν φουριόζος ο Μπίμπρας Νάτχο. Ο ισραηλινός μέσος που έφτασε στην μπάλα… οπλισμένος και αποφασισμένος να λύσει οριστικά το μυστήριο. Σουτ στην κίνηση, η μπάλα στην απέναντι γωνία και ο Ολυμπιακός στον παράδεισο του 3Χ3 της Σούπερ Λάγκα. Νίκη γεμάτη χρυσάφι (2-1) στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων. Νίκη απέναντι σε όλους και σε όλα. Στον κακό δαίμονα Αστέρα, αλλά και στον κάκιστο Αθανάσιο Τζήλο. Τον ρέφερι που έφερε σε σημείο ακόμη και τον πάντα ψύχραιμο Πέδρο Μαρτίνς να πει λίγα λεπτά μετά τη λήξη του παιχνιδιού πως η ομάδα του κατάφερε να ξεπεράσει ακόμη και τη διαιτησία!

Να και η «εξυγίανση»!

Απίθανο φινάλε, απίθανη επικράτηση για τους Πειραιώτες σε ένα ματς από εκείνα που μπορεί να μην τους φαίνεται Σεπτέμβριο μήνα, αλλά που ζυγίζουν πολλά κιλά στη… ζυγαριά του τίτλου. Σπανίως στο φινάλε μιας σεζόν μπορεί κάποιος να θυμάται με λεπτομέρειες τη διαδρομή. Είναι βέβαιο όμως πως αν ο Ολυμπιακός καταφέρει να δέσει την άγκυρα στο λιμάνι του έχοντας πετύχει τον στόχο της ολικής επαναφοράς, αποκλείεται να ξεχάσει αυτό που συνέβη χθες το βράδυ. Τον τρόπο με τον οποίο κράτησε το απόλυτο προφίλ του στη Σούπερ Λίγκα στο πρώτο θρίλερ της σεζόν.

Θρίλερ που τα είχε όλα. Αγωνία, μυστήριο, μια πρώτη… περιποίηση από την «εξυγίανση» μέσω ενός διαιτητή που επέτρεπε στους φιλοξενούμενους πότε να χτυπούν στο ψαχνό και πότε να καθυστερούν όπως και όσο θέλουν την εξέλιξη του ματς σε μια απολύτως εκνευριστική κατάσταση που προφανώς επηρέασε τους πάντες. Δεν τελείωσε εκεί όμως. Είχε και τη λύτρωση στο φινάλε. Είχε τον Νάτχο που ερχόμενος από τον πάγκο (84′) ως το τελευταίο χαρτί του προπονητή σε αυτή την δύσκολη παρτίδα, πήρε τους τρεις βαθμούς και τους φυλάκισε στα αποδυτήρια του Γεώργιος Καραϊσκάκης! Αυτή μπορεί κάποιος να τη θεωρήσει και την πρώτη μεγάλη διαφορά σε σχέση με… πέρυσι. Τότε που διαφόρων ειδών διαιτησίες ανάγκασαν τον Ολυμπιακό να πετάξει εντός έδρας βαθμούς. Στο αντίστοιχο ματς με τον Αστέρα για παράδειγμα (1-1) το οποίο έγινε ακριβώς πριν από έναν χρόνο (16/9/2017) στο ίδιο γήπεδο!

Δοκάρι

Τεράστια νίκη λοιπόν, όπως και να το δει κανείς. Μια νίκη που θα μπορούσε να έρθει πιο εύκολα αν ο Φορτούνης δεν έβλεπε την τύχη του να χτυπά… δοκάρι στην απευθείας εκτέλεση φάουλ στο ξεκίνημα του ματς (5΄) ή αν ο Γκερέρο (49΄) τελείωνε την παρτίδα μια ώρα αρχύτερα. Ενδιάμεσα ο Μαντί Καμαρά είχε πετύχει ένα γκολ από εκείνα που θα θέσουν υποψηφιότητα για τα ωραιότερα της σεζόν. Μια… φωτοβολίδα που έφυγε από το δεξί του πόδι (18΄) χτύπησε στο δοκάρι και αναπαύθηκε στα δίχτυα! Με το 1-0 από νωρίς ήταν οι Ερυθρόλευκοι. Σκορ ρευστό από τη φύση του όμως. Και αφού δεν κλείδωσε ούτε στο 53΄με την κεφαλιά του Χριστοδουλόπουλου προέκυψε… περιπέτεια. Οι φιλοξενούμενοι προειδοποίησαν στο 50′ όταν ο Γιαννιώτης υποχρεώθηκε σε εκπληκτική επέμβαση στο δεξί σουτ του Φερνάντεθ λίγο έξω από την περιοχή. Και εκτέλεσαν στο 67΄με τον Τόνσο που μόλις είχε έρθει από τον πάγκο (61΄).

Σωστή διαχείριση

Το ματς είχε ήδη πάρει άγρια χαρακτηριστικά. Ο Μαρτίνς όμως το διαχειρίστηκε καλά. Αλλαξε την απόφαση της πρώτης αλλαγής (ήθελε να περάσει τον Γκιγέρμε αντί του Λάζαρου και να γυρίσει τον σχηματισμό του σε 4-3-3) επιλέγοντας να ρίξει στο ματς τον Χασάν. Ακολούθησε ο Φετφατζίδης αντί του κουρασμένου Φορτούνη και βεβαίως ο Νάτχο που ήρθε στο τέλος αντί του – κορυφαίου ώς εκείνη τη στιγμή – Καμαρά. Λίγο πριν περάσει ο Ισραηλινός είχε χαθεί μια τεράστια ευκαιρία για το 2-1 από τον Χασάν (80΄) έπειτα από σέντρα του Γκερέρο. Λίγο μετά την είσοδο του Ισραηλινού πήγε να χαθεί και το ματς για τον Ολυμπιακό όταν το σουτ του Τόνσο πέρασε λίγο έξω από την εστία του Γιαννιώτη. Τελικά όμως ούτε έτσι, ούτε… αλλιώς. Την τελευταία κουβέντα όμως την είπε ο Ισραηλινός. Και το Καραϊσκάκης σηκώθηκε στον αέρα!

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Γιαννιώτης, Ομάρ, Μιράντα, Βούκοβιτς, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης, Καμαρά (84′ Νάτχο), Χριστοδουλόπουλος (72′ Χασάν), Φορτούνης (74′ Φετφατζίδης), Ποντένσε, Γκερέρο.

Αστέρας Τρίπολης (Σάββας Παντελίδης): Παπαδόπουλος, Βλάχος, Κώτσιρας (46′ Φερνάντεθ), Μαρτίνεθ, Πασαλίδης, Τριανταφυλλόπουλος, Μουνάφο, Ιγκλέσιας, Τσιλιανίδης, Καλτσάς (61′ Τόνσο), Μανιάς (79′ Βαλιέντε).

Διαιτητής: Αθανάσιος Τζήλος (σύνδεσμος Λάρισας)