Οχι τόσο εύκολα. Μία ακόμα παλικαρίσια νίκη για τους μπέμπηδες του Γιώργου Δώνη. Ο Παναθηναϊκός δεν εντυπωσίασε, δεν έβγαλε μάτια, αλλά ήξερε τι ήθελε και πώς θα το πάρει. Η τριάδα Κάτσε, Κουρμπέλη, Τσανδάρη θωράκισε τον χώρο του κέντρου. Η Λάρισα είχε μία ανούσια κατοχή χωρίς να δημιουργεί φάσεις και να γίνεται απειλητική. Μέχρι που ήρθε η ώρα του Μπουζούκη. Ο νεαρός έκοψε, έκανε μέτρα με την μπάλα κι έδωσε πάσα «πάρε βάλε» στον Γιόχανσον. Μία νεανική ομάδα (με οκτώ Ελληνες στην ενδεκάδα) που χτίζει χαρακτήρα. Δεν πανικοβλήθηκε όταν μείωσαν οι γηπεδούχοι κι έφυγε από την AEL FC Arena με το 3-1. Λίγα πράματα οι γηπεδούχοι και βλέπουμε την ψαλίδα μεταξύ μικρών και μεγάλων να ανοίγει επικίνδυνα. Στα ατομικά αθλήματα, όπως η πάλη, η άρση βαρών, το μποξ, οι αθλητές διαχωρίζονται ανάλογα με το βάρος τους. Δεν γίνεται να ανέβουν στο ρινγκ και να αναμετρηθούν δύο αθλητές ο ένας στα 75 και κιλά κι άλλος στα 115.

Τρομάξανε

Ποιος θα διέθετε τον χρόνο του για να παρακολουθήσει αυτόν τον αγώνα; Κι ότι ο νικητής θα ήταν εκ των προτέρων γνωστός είναι το λιγότερο. Η μεγάλη, η τεράστια διαφορά δυναμικότητας θα μετέτρεπε τον αγώνα σε καρικατούρα. Στο ποδόσφαιρο, αντίθετα, παίζουν όλοι με όλους. Παρά ταύτα και παρά το γεγονός ότι ο αγώνας είναι άνισος, το παιχνίδι δεν χάνει την αξία του. Ταυτόχρονα με το ΟΦΗ – ΠΑΟΚ διεξαγόταν το Σοσιεδάδ – Μπαρτσελόνα. Κι εκεί ο γηπεδούχος προηγήθηκε 1-0. Κι εκεί ήταν θέμα χρόνου να γίνει το διπλό. Να κερδίσουν τα 115 κιλά. Αργησε σε σχέση με το Γεντί Κουλέ, αλλά τελικά έγινε μέσα σε τρία λεπτά. Σοάρες και Ντεμπελέ στο 63′ και στο 66′ καθαρίσανε την μπουγάδα. Ο ΠΑΟΚ δεν είναι Μπαρτσελόνα, αλλά κι ΟΦΗ δεν ήταν Σοσιεδάδ. Να αντέξει για μισή ώρα. Με το που σκοράρισε ο Παπαστεργιανός στο 21′, οι γηπεδούχοι λες και τρομάξανε. Φοβηθήκανε και γυρίσανε ακόμα πιο πίσω.

Ξύπνησε

Το γκολ αντί να τους ανεβάσει την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση, τους έκανε κακό. Το 0-1, αντίθετα, λειτούργησε ευεργετικά για τον ΠΑΟΚ. Ο Λουτσέσκου για μία ακόμα φορά τα μπέρδεψε. Με τον Πρίγιοβιτς εκτός, αποφάσισε να ξεκουράσει τον Πέλκα και να αφήσει στον πάγκο τον Ουάρντα. Επιλέγοντας τον ανέτοιμο Καρέλη για σέντερ φορ. Ο ΠΑΟΚ μπήκε σαν κοιμισμένος στο ματς και χρειάστηκε το δεχτεί το γκολ για να ξυπνήσει. Κι άπαξ και ξύπνησε, ήτανε ποτέ δυνατόν ο πυγμάχος των 115 κιλών να χάσει από τον πυγμάχο των 75; Η ανατροπή έγινε μέσα σε δώδεκα λεπτά κι η ομάδα με τα πορτοκαλί πήγε στα αποδυτήρια μπροστά στο σκορ. Η τεράστια διαφορά δυνατότητας λειτούργησε καταλυτικά. Το έμψυχο υλικό του ΠΑΟΚ τού δίνει τη δυνατότητα να βγάζει κάθε φορά διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Στο Ηράκλειο ήταν ο Μπίσεσβαρ. Αρπαξε την ευκαιρία, σκοράρισε, έδωσε δύο ασίστ, ήταν ο κορυφαίος.

Ντόρτια

Ανεπίτρεπτη η «μαγκιά» του Πασχαλάκη να μπινελικώσει τους οπαδούς του ΟΦΗ. Ούτε κανένα παιδάκι είναι ούτε παίζει σε κανένα χωριό. Αν τον αρπάξει ο αθλητικός εισαγγελέας, στο ντέρμπι με την ΑΕΚ τη Κυριακή, θα είναι στην εξέδρα. Δεν είναι δυνατόν ο Διαμαντόπουλος και ο βοηθός να μην είδαν την ανατροπή του Ζαμπά, από τον Στρέτζο στο 3′. Προφανώς λειτούργησε το σκεπτικό του έλληνα διαιτητή «δεν δίνουμε πέναλτι τόσο νωρίς». Ιδια διαφορά στα κιλά και στο ΟΑΚΑ. Η αντίσταση του Πανιωνίου ελάχιστη. Η ΑΕΚ λες κι έκανε προπόνηση για το ματς της Τρίτης, με τον Αγιαξ στο Αμστερνταμ. Μπορεί το πρώτο γκολ να ήρθε στο 45’+1, αλλά οι τελικές στο τέλος του ημιχρόνου ήταν 10-1, για να ακολουθήσουν τα ντόρτια. Η ΑΕΚ λύθηκε για τα καλά στην επανάληψη κι έφτασε στο ρελαντί στο 4-0. Ευθύς εξαρχής έψαξε το γκολ ορθολογιστικά κι ανταποκρίθηκε με συνέπεια στο ποδόσφαιρο (απόλυτης) κατοχής.

Περιπέτεια

Πέρα από τον Λιβάγια, που είναι σημείο αναφοράς στην επίθεση, βρίσκει γκολ από παντού (Πονσέ, Μπακασέτας, Κλωναρίδης) κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Θα μπορούσε να είχε σκοράρει και ο Μάνταλος (φωτογραφία κάτω), αν τον ήθελε η μπάλα. Ξαναλέμε ότι όλα αυτά έγιναν ακόμα πιο εύκολα λόγω των αδυναμιών που εμφάνισε ο Πανιώνιος. «Τρία στα τρία» ο Απόλλωνας με τρεις διαφορετικούς προπονητές. Τον Γερμανό Ισμαελ στην πρεμιέρα, τον υπηρεσιακό Λευτέρη Βελέντζα στη Λιβαδειά, τον Ισπανό Αλμπέρτο Μοντεαγούδο το Σάββατο, στο 1-2 από τον ΠΑΣ. Ακόμα είναι πολύ νωρίς. Δεν είναι τόσο όμως οι μηδέν βαθμοί, όσο με ποιους αντιπάλους έχεις παίξει. Πώς να σωθείς όταν χάνεις μέσα στη Ριζούπολη από Λάρισα και Γιάννινα; Ποιους θα κερδίσεις; Στον Απόλλωνα λεφτά υπάρχουν, το ρόστερ δεν είναι φτηνό, αλλά πληρώνουν τις λάθος επιλογές τους. Πέρυσι έδωσαν τα κλειδιά του μαγαζιού στον Κασναφέρη και μπήκαν στην περιπέτεια.

Φυσιολογικό

Στο ξεκίνημα εφέτος στον Γ. Τσέλιο. Μετά τον Ισμαελ ο Γ. Κόντης (που αντικατέστησε τον Τσέλιο) έκλεισε τον Κίκο Ραμίρεθ, που δεν ήρθε ποτέ. Κι ενώ ήταν stand-by ο Γιάννης Ματζουράκης, επικράτησε η άποψη ότι λόγω ρόστερ ο προπονητής πρέπει να μιλάει ισπανικά και προέκυψε ο Μοντεγουάδο. Κάπως έτσι το «τρία στα τρία» κρίνεται φυσιολογικό.