Αλήθεια τώρα, υπάρχει έλληνας διαιτητής που μπορεί να σφυρίξει το ντέρμπι της Κυριακής ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στην Τούμπα και μάλιστα χωρίς VAR;

Μα δεν θα είναι Ελληνας, θα απαντήσει σωστά κάποιος, αφού ο Μέλο Περέιρα κατάλαβε το αυτονόητο: ότι με αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να σταθεί έλληνας διαιτητής σε αυτά τα παιχνίδια.

Κάτι που «φώναζε» τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός και όχι μόνο πέρυσι που έχασε το πρωτάθλημα, αλλά και όταν το έπαιρνε και δικαιώθηκε από τον ξένο αρχιδιαιτητή.

Μα ποιος έλληνας διαιτητής θα μπορούσε την Κυριακή για παράδειγμα να δώσει στον Μάνταλο το πέναλτι που πήρε στην Τρίπολη, ή στον Πρίγιοβιτς αυτό που πήρε με τον Αστέρα, ή να μη δώσει πέναλτι σαν αυτό που έκανε χθες ο τερματοφύλακας του ΟΦΗ Στρέτζος στον Ζαμπά και να κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες κανονικά στην πόλη του; Κανένας!

Μονόδρομος

Οι ξένοι διαιτητές στα ντέρμπι είναι μονόδρομος με την ένταση που επικρατεί πλέον στο ελληνικό πρωτάθλημα και είναι χαρακτηριστικό ότι με το τέλος του αγώνα ο τεχνικός του ΠΑΟΚ Ραζβάν Λουτσέσκου πέταξε… μπηχτή που φτάνει μέχρι το ντέρμπι με την ΑΕΚ.

«Μας έγινε ένα πέναλτι που ήταν ορατό ακόμα και από το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Υπάρχει ένα τεράστιο σκάνδαλο, όταν κόβεται ένα τέτοιο καθαρό πέναλτι υπέρ μας. Ολοι είδαν ότι ο τερματοφύλακας χτύπησε τον επιθετικό μας. Δεν ξέρω αν αυτά που συμβαίνουν έρχονται από κάποια πίεση ή από κάτι άλλο. Μας δημιουργούν πρόβλημα πάντως. Εμείς κοιτάμε παιχνίδι με το παιχνίδι και κάνουμε αυτό που πρέπει» τόνισε μεταξύ άλλων ο ρουμάνος τεχνικός που έκανε και λόγο για κλοπή και επίθεση από τους διαιτητές στον ΠΑΟΚ.

Είναι δεδομένο ότι ο τεχνικός των κυπελλούχων Ελλάδας δεν έχει ξεχάσει το περσινό παιχνίδι με την ΑΕΚ και όσο αυτό πλησιάζει, δίνει όλο και μεγαλύτερη έμφαση στα διαιτητικά λάθη, νιώθοντας ίσως ότι έτσι θα προστατεύσει την ομάδα του.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα με αυτά και με αυτά θα είναι ηλεκτρισμένη πάντως την Κυριακή και για αυτό ήταν αδύνατον να σταθεί ανεπηρέαστο ένα διαιτητικό τρίο που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Η λύση των ξένων ρέφερι, τουλάχιστον στα ντέρμπι σε πρώτη φάση, δείχνει και είναι μονόδρομος. Την ίδια στιγμή που η Πολιτεία έπρεπε να είχε φροντίσει να υπάρχει το VAR… χθες.

Ομως είχε σοβαρή δουλειά, να χρηματοδοτήσει με κρατικά λεφτά ανώνυμες ποδοσφαιρικές εταιρείες…

Γιάννης Λαμπίρης