«Δεν αρκεί να είστε καλοί παίκτες. Δεν αρκεί να βγάζετε ποιότητα μέσα στο γήπεδο. Πρέπει να ξεκινήσετε να γίνεστε και… άντρες». Η ομιλία του Γιώργου Δώνη πριν από το παιχνίδι με τη Λάρισα είχε συγκεκριμένο λόγο και σκοπό που έγινε. Ο έλληνας προπονητής περίμενε πως το ματς στη Λάρισα θα χρειαστεί περισσότερο… αντριλίκι. Περισσότερη δύναμη. Περισσότερο τσαμπουκά. Και περίμενε από τους ποδοσφαιριστές του να τα βγάλουν όλα στο AEL FC Arena κόντρα στη Λάρισα, που προερχόταν από δύο εκτός έδρας ματς (μία νίκη, μία ήττα) και ήθελε να δείξει πράγματα μπροστά στο κοινό της.

Ο Παναθηναϊκός, ωστόσο, δεν την άφησε. Αυτά που ήθελε ο Δώνης τα έβγαλαν οι παίκτες του στο γήπεδο και μαζί με την ποιότητά τους και το καταπληκτικό ποδόσφαιρο που έπαιξαν κατά διαστήματα για τρίτο σερί παιχνίδι, έφτασαν στην εύκολη επικράτηση με 3-1. Σ’ ένα ματς που αν μη τι άλλο έρχεται να πιστοποιήσει τη σπουδαία δουλειά που γίνεται στο Κορωπί από τον Γιώργο Δώνη και τους ποδοσφαιριστές του, οι οποίοι θα περηφανεύονταν πως βρίσκονται στην κορυφή, αν δεν είχαν προκύψει όλα τα περσινά προβλήματα και δεν είχαν δεχτεί την αφαίρεση βαθμών.

Κυρίαρχος στο α’ ημίχρονο

Το χθεσινό ματς στη Λάρισα χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο διάστημα από το 1′ έως το 45′, με τον Παναθηναϊκό να κυριαρχεί, στο 46′ – 70′ όπου η Λάρισα κατάφερε να… εμφανιστεί στο γήπεδο και στο τελευταίο εικοσάλεπτο, όπου ο Δώνης έβαλε την προπονητική του «σφραγίδα» και με δύο κινήσεις «κλείδωσε» το ματς και τη νίκη για την ομάδα του, τη στιγμή που έβλεπε τον αντίπαλο να γίνεται απειλητικός.

Ο Παναθηναϊκός του πρώτου ημιχρόνου ήταν απόλυτος κυρίαρχος. Η μεσαία του γραμμή με Κάτσε, Τζανδάρη και Κουρμπέλη επιβλήθηκε έχοντας και υπεραριθμία κόντρα σε αυτή της Λάρισας, με τον προπονητή της ΑΕΛ να χάνει κατά κράτος τη μάχη των πάγκων από τον Δώνη. Ο Μπουζούκης και ο Χατζηγιοβάννης ήταν για ακόμα ένα παιχνίδι εξαιρετικοί και στο κράτημα της μπάλας και στο «κουβάλημα» και στις προϋποθέσεις που δημιουργούσαν, με τον πρώτο να μη χάνει την μπάλα από τα πόδια του και τον δεύτερο να κάνει συνεχώς διαγώνια κίνηση προς την περιοχή, αποπροσανατολίζοντας την άμυνα της ΑΕΛ.

Ο Καμπετσής ήταν ο μοναδικός που δεν κατάφερε να φανεί από το κέντρο και μπροστά, αλλά ο Παναθηναϊκός κατάφερε να βρει το γκολ χάρη στην έμπνευση του Μπουζούκη και στο καταπληκτικό τελείωμα του Γιόχανσον. Στο 28′ ο νεαρός μέσος κουβάλησε την μπάλα, είδε το ανέβασμα του Σουηδού στα δεξιά, του πέρασε την μπάλα και αυτός με πλασέ μέσα από την περιοχή άνοιξε το σκορ για τον Παναθηναϊκό, που δεν απειλήθηκε επί της ουσίας στο πρώτο μέρος από τη Λάρισα, η οποία ήταν τραγική στην μεσοεπιθετική της λειτουργία.

«Ρουλέτα» λόγω απειρίας

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις και το δεύτερο ημίχρονο. Ο Δώνης άλλαξε στο 55′ τον Καμπετσή με τον Βέργο, ο οποίος άνοιξε πολλούς χώρους για τον Μπουζούκη και τον Χατζηγιοβάννη και όχι μόνο. Στο 63′ ο Γιόχανσον βρήκε πολύ χώρο μπροστά του, κουβάλησε την μπάλα πίσω από τη σέντρα, έφτασε μέχρι τη μεγάλη περιοχή, με την κίνηση του Βέργου να τραβάει πάνω του σχεδόν όλη την άμυνα της Λάρισας. Ο Σουηδός ξεπέρασε δύο παίκτες και στο τετ α τετ πλάσαρε ιδανικά για το 2-0.

Το δεύτερο γκολ ήταν σαν να… αφύπνισε τη Λάρισα, η οποία μπήκε στο ματς τρία λεπτά αργότερα από ένα τραγικό λάθος του Μαυρομμάτη, που έκανε αχρείαστο χέρι μέσα στην περιοχή. Ο Φατιόν ευστόχησε στο πέναλτι, η Λάρισα απέκτησε ξαφνικά αυτοπεποίθηση και ψυχολογία και κόντρα στη ροή του ματς ξεκίνησε να απειλεί με το 2-2.

Ο Διούδης ήταν εκεί όταν χρειάστηκε και με δύο εντυπωσιακές επεμβάσεις κράτησε το 2-1 για τον Παναθηναϊκό, με τον Δώνη στο τελευταίο εικοσάλεπτο να γυρίζει το σχήμα από 4-3-3 σε 5-4-1. Εβαλε τον Πούγγουρα στο πλάι των Μαυρομμάτη και Κολοβέτσιου, οχύρωσε τα μετόπισθεν και κατάφερε να κρατήσει μακριά από την εστία του τη Λάρισα. Στο φινάλε ήρθε και το… κερασάκι, με τον Χατζηγιοβάννη να κερδίζει πέναλτι, να το εκτελεί ο ίδιος και να κλείνει μια υπέροχη δική του εμφάνιση με το πρώτο του γκολ στο φετινό πρωτάθλημα.

«Τα παιδιά έγιναν άντρες»

Με το χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του και με τεράστια ικανοποίηση απ’ αυτό που είδε στο γήπεδο, ο Γιώργος Δώνης μίλησε για τους ποδοσφαιριστές του μετά το ματς.

«Νομίζω είναι η ομάδα όλων μας. Ολοι δουλεύουμε για να πετύχουμε, όλοι όσοι είμαστε στο προπονητικό κέντρο της ομάδας. Δεν μπορούμε να χρεώσουμε την επιτυχία ή την αποτυχία σ’ έναν. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όλοι οι προπονητές αλλά και η ομάδα κρίνονται από τη διάρκεια. Το σημαντικό είναι ότι προετοιμαστήκαμε καλά. Αυτό που είπα στους παίκτες μου πριν από το παιχνίδι είναι ότι σήμερα δεν πρέπει να είναι απλά καλοί, αλλά πρέπει να γίνουν… άνδρες. Αυτή ήταν μια ανδρική εμφάνιση».

Διαφορετική οπτική είχε ο προπονητής της Λάρισας Σωτήρης Αντωνίου. «Νομίζω ότι δεχτήκαμε ένα τέρμα στο πρώτο ήμερος κόντρα στη ροή του παιχνιδιού, από ένα λάθος, είμαι ευχαριστημένος γενικά από την εικόνα την οποία είχαμε. Ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε τις αντεπιθέσεις και κόντρα στη ροή του αγώνα κατάφερε να κερδίσει».

ΑΕΛ (Σ. Αντωνίου): Κρίστινσον, Καρανίκας, Γκοΐκοβιτς, Γρομητσάρης, Χούμπτσεφ (53′ Κούνιτς), Φατιόν, Μιλοσάβλιεβιτς (84′ Κοέφ), Σαχίτι (46′ Λεοζίνιο), Μόρσι, Πίτι, Ντέλετιτς.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΌΣ (Γ. Δώνης): Διούδης, Γιόχανσον, Κολοβέτσιος, Μαυρομάτης, Ινσούα, Κουρμπέλης (86′ Χατζηθεοδωρίδης), Τζανδάρης, Κάτσε, Μπουζούκης (76′ Πούγγουρας), Χατζηγιοβάνης, Καμπετσής (54′ Βέργος).