Την πρόκληση να θέσουν το ζήτημα της έλλειψης σεβασμού που δείχνει η Ουγγαρία σε βασικά δικαιώματα στη Σύνοδο Κορυφής στο Ζάλτσμπουργκ αυτή την εβδομάδα, αντιμετωπίζουν οι ηγέτες της ΕΕ εν μέσω ανησυχιών ότι, παρά την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπλοκάρουν τη διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος του κυβερνώντος κόμματος του Βίκτορ Ορμπαν.
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, τόνισε ότι είναι επιτακτικό για τους ευρωπαίους ηγέτες να πάρουν θέση όσον αφορά την εσωτερική πολιτική του Ορμπαν, αφότου οι ευρωβουλευτές την προηγούμενη εβδομάδα «έκαναν τη δουλειά τους», ενεργοποιώντας το άρθρο 7 της ευρωπαϊκής συνθήκης. Το άρθρο αυτό, που ονομάζεται και «θεσμική πυρηνική βόμβα», ενεργοποιήθηκε εις βάρος ενός κράτους – μέλους (της Ουγγαρίας), επειδή κρίθηκε πως υπάρχει στη χώρα κίνδυνος σοβαρής παραβίασης των ευρωπαϊκών αξιών.
Μετά την απόφαση αυτή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή οι ηγέτες των υπόλοιπων 27 χωρών – μελών, καλείται να προχωρήσει στη διαδικασία επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Ουγγαρίας. Και παρότι κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν δεδομένο, δεν είναι. Οπως λέει ο Βέμπερ στους «Financial Times», μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία αναφορά στο θέμα ούτε φαίνεται να περιλαμβάνεται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στην Αυστρία. «Ο Μακρόν, ο Ρούτε και ο Μπετέλ παραπονιούνται δημόσια για τον Ορμπαν και εμφανίζονται ως πολιτικοί του αντίπαλοι. Ομως δεν συζητούν το θέμα στα όργανα» σημείωσε ο Βέμπερ για τον πρόεδρο της Γαλλίας και τους πρωθυπουργούς της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.
ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ. Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής που ξεκινά την Τετάρτη θα είναι η πρώτη μετά την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου. Το κόμμα του Ορμπαν, το Fidesz, καταδίκασε τη διαδικασία, τη χαρακτήρισε πολιτικά υποκινούμενη καθώς και «προσβολή των Βρυξελλών προς τον ουγγρικό λαό». Η έκκληση του Μάνφρεντ Βέμπερ αντικατοπτρίζει ευρύτερες ανησυχίες ότι το άρθρο 7 θα μπλοκαριστεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που θα πρέπει να συμφωνήσουν με πλειοψηφία 4/5 ότι στην Ουγγαρία κινδυνεύει το κράτος δικαίου και κατόπιν να επιβάλουν κυρώσεις, όπως το να αφαιρέσουν από τη Βουδαπέστη το δικαίωμα να ψηφίζει ως κράτος – μέλος, ομόφωνα. Κάτι που δύσκολα αναμένεται να γίνει, δεδομένου ότι η Πολωνία και η Τσεχία έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα ασκήσουν βέτο.
ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ. Αξιωματούχοι της ΕΕ θεωρούν πως είναι μάλλον απίθανο να συζητηθεί το θέμα της Ουγγαρίας στο Ζάλτσμπουργκ, όπου στο δείπνο των ηγετών το βράδυ της Τετάρτης τη συζήτηση πιστεύεται πως θα μονοπωλήσουν το Μεταναστευτικό και το Brexit. Αλλωστε αυτά είναι και τα θέματα που φέρνει στο τραπέζι ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς. Συζητήθηκαν τόσο κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, όσο και κατά τη σημερινή του συνάντηση στο Παρίσι με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ο καγκελάριος της Αυστρίας, που έχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, θα θέσει επίσης το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας. Μάλιστα ο Κουρτς σκοπεύει να διοργανώσει τον Δεκέμβριο στη Βιέννη ένα φόρουμ ΕΕ – Αφρικής με στόχο μια κοινή στρατηγική της ΕΕ στην Αφρική, με τίτλο «Βοήθεια επιτόπου».