Οι δύο Ρώσοι που ταυτοποιήθηκαν από τις βρετανικές Αρχές ως βασικοί ύποπτοι για την απόπειρα δολοφονίας με νόβιτσοκ του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σόλσμπερι «δεν έχουν καμία σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ούτε φυσικά με το Κρεμλίνο»: αυτή την ξεκάθαρη δήλωση έκανε χθες, σύμφωνα με το Iντερφαξ, ο Ντμίτρι Πεσκόφ. Λιγότερο ξεκάθαρος είναι ο λόγος για τον οποίο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει αυτή τη δήλωση τρεις ημέρες αφού ο «Αλεξάντερ Πετρόφ» και ο «Ρουσλάν Μποσίροφ» εμφανίστηκαν στη ρωσική τηλεόραση ως αθώοι «τουρίστες» που θέλησαν να επισκεφθούν το Σόλσμπερι για να θαυμάσουν τον καθεδρικό ναό του, και δη τον «περίφημο πυραμιδοειδή οβελίσκο του, ύψους 123 μέτρων» καθώς και «το ρολόι του, που είναι ένα από τα πρώτα που φτιάχτηκαν, και λειτουργεί ακόμα!». Ισως πάντως να έπαιξε κάποιο ρόλο η ερευνητική δουλειά βρετανών και ρώσων δημοσιογράφων, και δη τα έγγραφα που ανακάλυψαν, πιστοποιώντας πως οι δύο ρώσοι «τουρίστες», τους οποίους το Λονδίνο θεωρεί πράκτορες της GRU, της υπηρεσίας πληροφοριών του ρωσικού στρατού, έχουν και επισήμως σχέσεις με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.
Οπως επισημαίνει η «Observer», ένας φάκελος διαβατηρίου που αφορά τον έναν από τους δύο υπόπτους φέρει τη σήμανση «άκρως απόρρητο» καθώς και έναν τηλεφωνικό αριθμό με την εντολή «Να μη δίνονται πληροφορίες». Καλώντας τον αριθμό, η βρετανική εφημερίδα διαπίστωσε πως στην άλλη άκρη της γραμμής βρίσκεται τηλεφωνητής του ρωσικού υπουργείου Αμυνας – ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν μιλάει σε δημοσιογράφους. Ομως το Bellingcat, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που ξεκίνησε με έρευνες γύρω από επιθέσεις στη Συρία καθώς και το ρωσικό ερευνητικό μέσο The Insider ανέσυραν και άλλα ενοχοποιητικά έγγραφα: έναν κατάλογο επιβατών της Aeroflot, για παράδειγμα, που δείχνει ότι οι δύο άνδρες αγόρασαν τα εισιτήριά τους την τελευταία στιγμή, ενώ οι ίδιοι μίλησαν για ένα ταξίδι σχεδιασμένο από καιρό. Ή μία ενημερωτική σελίδα για τον Πετρόφ, η οποία περιέχει ωστόσο ελάχιστες βιογραφικές πληροφορίες και κανένα δεδομένο για το παρελθόν του προ του 2009: ειδικοί λένε πως αυτό είναι κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο για έναν 39χρονο άνδρα, και πως η υπηρεσία που εξέδωσε το διαβατήριό του κάνει τη δουλειά αυτή μόνο για εργαζομένους σε συγκεκριμένους ρόλους για την κυβέρνηση – όπως οι πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών απέρριψε φυσικά τα πάντα ως κατασκευασμένα ψέματα. Την ίδια αντίδραση – «δεν καταλαβαίνω τι λέτε και τι σχέση έχουμε εμείς» – είχε το ρωσικό υπουργείο και μετά τη δήλωση που έκανε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Ελβετίας πως απέτρεψε από κοινού με τους ολλανδούς και τους βρετανούς εταίρους «παράνομες ενέργειες» ρώσων κατασκόπων εναντίον «κρίσιμης ελβετικής υποδομής». Η επίμαχη υποδομή είναι ένα χημικό εργαστήριο κοντά στη Βρέμη, το οποίο συνεργάζεται με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW), και με αυτόν του τον ρόλο έχει ερευνήσει επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία, καθώς και την επίθεση με έναν νευροτοξικό παράγοντα της ομάδας νόβιτσοκ εναντίον των Σκριπάλ στο Σόλσμπερι: αυτό ήταν που επιβεβαίωσε τους βρετανικούς ισχυρισμούς ότι χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση το επίμαχο, ρωσικής παρασκευής, χημικό όπλο.
Από την ανακοίνωση των ελβετικών Αρχών, αλλά και από τα δημοσιεύματα ολλανδικών και ελβετικών εφημερίδων που είχαν προηγηθεί, προκύπτει ότι συνελήφθησαν την άνοιξη στη Χάγη (όπου έχει την έδρα του ο OPCW) και απελάθηκαν στη Ρωσία (άγνωστο γιατί δεν τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες επιτόπου) δύο ρώσοι πράκτορες που φιλοδοξούσαν να διεισδύσουν, ή σε κάθε περίπτωση να κατασκοπεύσουν το χημικό εργαστήριο κοντά στη Βρέμη. «Δεν μπορώ καν να φανταστώ ότι ένα τέτοιο γεγονός δεν θα είχε γίνει αντιληπτό από τα μίντια. Αν μας παρουσιάσουν τα οποιαδήποτε γεγονότα, ίσως μπορέσουμε να τα σχολιάσουμε» δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ. «Η Ρωσία μας τρολάρει», σχολίασε από την πλευρά της η αρθρογράφος της «Observer» Κάρολ Κάτουολαντρ. «Αυτός εδώ είναι ένας πόλεμος μεταμφιεσμένος σε πολιτικό θέατρο. Και είμαστε υπερβολικά απροετοίμαστοι για να τον αναγνωρίσουμε, πόσω μάλλον να έχουμε μια συνεκτική στρατηγική για την απόκρουσή του».
ΚΑΛΥΤΕΡΑ Ο ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ. Στο Βερολίνο μεταφέρθηκε για νοσηλεία το Σάββατο από τη Μόσχα ο Πιοτρ Βερζίλοφ, ο ακτιβιστής της ομάδας διαμαρτυρίας Pussy Riot που κατέρρευσε την περασμένη Τρίτη, χάνοντας την όραση, την ακοή του και τον έλεγχό των άκρων του – με τη σύντροφό του, επίσης μέλος των Pussy Riot, Βερόνικα Νικούλσινα, να επιμένει πως δηλητηριάστηκε. Οπως έγινε γνωστό, ο Βερζίλοφ, που «πηγαίνει πλέον καλύτερα», μεταφέρθηκε στη Γερμανία με ειδικό αεροσκάφος – ασθενοφόρο, ναυλωμένο από την Cinema for Peace, μια οργάνωση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα το Βερολίνο, και τη «συνεργασία» της Ρωσίας.