Η οικονομία της Βρετανίας κινδυνεύει με ύφεση στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τις Βρυξέλλες για συντεταγμένη αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Την προειδοποίηση αυτή έστειλε χθες στο Λονδίνο η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μάλιστα προειδοποίησε ότι η οικονομία της χώρας θα δεχτεί πλήγμα ακόμη και εάν υπάρξει τελικά συμφωνία για το Brexit.

Ανάμεσα στις προετοιμασίες που πρέπει να γίνουν για την περίπτωση άτακτου Brexit είναι και η αντιμετώπιση μιας πιθανής μεγάλης αύξησης του κόστους δανεισμού της χώρας από τις αγορές. Επίσης το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η Βρετανία μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόσει πρόγραμμα λιτότητας με αύξηση φόρων και μειώσεις κρατικών δαπανών.

Εάν οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για διάψευση των προβλέψεων και των υποσχέσεων όσων είχαν ταχθεί υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ετήσια ανάπτυξη στη Βρετανία θα διαμορφωθεί σε περίπου 1,5% για το 2018 και το 2019 εάν επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit. Πρόκειται για ανάπτυξη χαμηλότερη από αυτή της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Στην έκθεση που παρουσίασε η Λαγκάρντ από το Λονδίνο, παρουσία του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, το ΔΝΤ ζήτησε ουσιαστικά από τη βρετανική κυβέρνηση να λάβει από τώρα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η μακροοικονομική και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε περίπτωση που ακολουθήσει τον ερχόμενο Μάρτιο ένα χαοτικό Brexit.

Οταν η Λαγκάρντ ερωτήθη εάν βλέπει κάτι θετικό στην υπόθεση του Brexit, περιορίστηκε να απαντήσει ότι βλέπει αρκετά αρνητικά και ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί όταν θα πάψει να υπάρχει αβεβαιότητα στην οικονομία.

Το Λονδίνο βρίσκεται αυτό το διάστημα σε συνομιλίες με τις Βρυξέλλες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τις σχέσεις που θα διατηρήσουν οι δύο πλευρές μετά την αποχώρηση της Βρετανίας που έχει προγραμματιστεί να γίνει τον Μάρτιο του 2019. Ανάμεσα σε όσα συζητιούνται είναι το πώς θα διαμορφωθούν οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Οσο μεγαλύτερα θα είναι τα εμπόδια στην ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων τόσο μεγαλύτερο το πλήγμα θα είναι για την οικονομία. «Αυτό θα έπρεπε να είναι προφανές, αλλά φαίνεται ότι μερικές φορές δεν είναι» σχολίασε σκωπτικά η Λαγκάρντ.

Με τον χρόνο για τις συζητήσεις να τελειώνει, οι πιέσεις για να βρεθεί λύση συνεχώς αυξάνονται. Η πρόκληση είναι πιο μεγάλη για την πρωθυπουργό Τερίζα Μέι, η οποία έχει να αντιμετωπίσει και τα δικά της εσωτερικά προβλήματα. Η Μέι προσπαθεί να γεφυρώσει τις διαφορές μέσα στο κόμμα της για το πόσο στενές σχέσεις θα πρέπει να διατηρήσει η Βρετανία με την ΕΕ.