Με σήμα κατατεθέν το «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη» ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ανακοίνωνε χθες μέσω Facebook ότι εντάσσονται και οι γιατροί του ΕΣΥ στο πρόγραμμα καταβολής αναδρομικών σε δημόσιους λειτουργούς που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.

Είχε προηγηθεί επίσημη… αναδίπλωση από το γραφείο Τύπου με έδρα την οδό Αριστοτέλους, στο οποίο εντούτοις υπογραμμίζεται ότι σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό και «παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την απόφαση 431/2018 του ΣτΕ δεν προκύπτει νομική υποχρέωση για την ελληνική πολιτεία να καταβάλει αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ τις αποδοχές που έχουν περικοπεί», συμφωνήθηκε να συμπεριληφθούν στη γενικότερη ρύθμιση.

Παρά ταύτα ο συντάκτης του δελτίου Τύπου δίνει ιδιαίτερη έμφαση «στις σημερινές δημοσιονομικές δυνατότητες», γεγονός που κάνει το ιατρικό σώμα να παρακολουθεί με δυσπιστία τις εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι λίγα 24ωρα πριν, κατά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ο Αλέξης Τσίπρας είχε εξαιρέσει τους γιατρούς από τις κατηγορίες δημόσιων λειτουργών ως προς το θέμα της επιστροφής αναδρομικών. Αμεση ήταν η αντίδραση του προεδρείου της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), που απηύθυνε ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για «υποτιμητική» και «άδικη» στάση απέναντι στον κλάδο.

Οπως διευκρινίζει στα «ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ηλίας Σιώρας, με βάση απόφαση του ΣτΕ στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου «αποκαταστάθηκαν» οι αποδοχές των ιατρών του ΕΣΥ στα προ των περικοπών επίπεδα. «Αυτό σημαίνει ότι από τον περασμένο Μάρτιο οι νοσοκομειακοί γιατροί θα έπρεπε να λαμβάνουμε από 250 έως 500 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με τη βαθμίδα. Στην πράξη όμως αυτό δεν συνέβη».

Εν τω μεταξύ, στις 5 Οκτωβρίου θα κριθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ εάν θα δικαιούνται όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί αναδρομικά χρήματα, δεδομένου ότι στο παρελθόν είχαν δικαιωθεί μόνο ελάχιστοι που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.