Την οργή της ηγεσίας της Αστυνομίας που οδήγησε σε αυστηρές παρατηρήσεις σε ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς έχει προκαλέσει η περίπτωση του αστυνομικού φρουρού με το… φανελάκι που απεικονίζεται στο βίντεο με την επίθεση, το ξημέρωμα της Δευτέρας, του Ρουβίκωνα στην πρεσβεία του Ιραν στο Παλαιό Ψυχικό.

Η χαλαρότητα του φρουρού που εξέρχεται από το κουβούκλιο με μια φανέλα και με το όπλο στον ώμο, η αποφυγή οποιασδήποτε αντίδρασης, η κίνησή του μόνο να κλειδώσει τη σκοπιά, αλλά και το γεγονός ότι καθυστέρησε να ειδοποιήσει το επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ., έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Λεωφόρου Κατεχάκη. Η οποία ζήτησε άμεσα ΕΔΕ για τη «στάση του αστυνομικού που εκθέτει όλη την Αστυνομία» όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.

ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ. Παράλληλα όλη την ημέρα χθες υπήρξαν συσκέψεις επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. για να αντιμετωπιστεί η αδιαφορία εκατοντάδων φρουρών κτιρίων και εγκαταστάσεων, αλλά και η ανεξέλεγκτη δράση του Ρουβίκωνα. Την τελευταία διετία έχουν καταγραφεί από αστυνομικούς ελέγχους τουλάχιστον 90-100 περιπτώσεις φυγής των αστυνομικών φρουρών από τα πόστα τους ή πλήρους αδιαφορίας σε περιπτώσεις επιθέσεων αντιεξουσιαστών. Είναι ενδεικτικοί οι έλεγχοι προ μερικών μηνών αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής σε σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς όπου είχαν τοποθετηθεί φρουροί για την αποφυγή επιθέσεων από αναρχικούς. Μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 20% βρισκόταν στο πόστο του, ενώ οι υπόλοιποι είχαν απομακρυνθεί επικαλούμενοι «έκτακτη προσωπική ανάγκη».

Αυτή η κατάσταση νωχελικότητας και ωχαδελφισμού είχε οδηγήσει την ΕΛ.ΑΣ. προ μερικών εβδομάδων να συντάξει «μνημόνιο ενεργειών» των φρουρών, όπου ανάμεσα στα άλλα υποδεικνύονταν «σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αποτελεσματική εκπλήρωση των καθηκόντων του αστυνομικού φρουρού είναι η επιβλητική παρουσία, η στολή με τον εξοπλισμό, η φυσική κατάσταση και η αυτοπειθαρχία». Ακόμη ζητείται, στην περίπτωση προσέγγισης από ύποπτα άτομα, «θέση ετοιμότητας». Συμβουλές που φαντάζουν σαν σατιρικό σχήμα με την αντίδραση του φρουρού στην πρεσβεία του Ιράν.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ. Προβληματικό θεωρείται ακόμη ότι οι αστυνομικοί καθυστερούν να ειδοποιήσουν το κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. και τους προϊσταμένους τους για σοβαρά συμβάντα. Μάλιστα αυτή η αδράνεια είχε οδηγήσει προ μερικών ημερών την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να δώσει πολυσέλιδη έγγραφη εντολή για την ανάγκη να υπάρχει «άμεση ενημέρωση» και όχι αποσιώπηση περιστατικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φρουρός της πρεσβείας του Ιράν υποστήριξε στους συναδέλφους του ότι η επιδρομή των μελών του Ρουβίκωνα είχε προγραμματιστεί ακριβώς την ώρα της αλλαγής φρουράς (στις 5.50 το πρωί) και εκείνη την ώρα φορούσε τη στολή του. Σημειώνεται ότι και σε άλλες περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί ότι αντιεξουσιαστές προχωρούν σε επιδρομές – όπως στην περίπτωση των γραφείων της Novartis στη Μεταμόρφωση – την ώρα της αλλαγής βάρδιας ώστε να υπάρχει «κενό» φρούρησης σε σκοπιές ή σε περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια ώρα η ΕΛ.ΑΣ. παραμένει αδύναμη να περιορίσει τον Ρουβίκωνα που έχει προχωρήσει σε περίπου 120 επιθέσεις την τελευταία τριετία. Με την εκτίμηση ότι τους επόμενους μήνες θα πολλαπλασιαστούν οι επιθέσεις των ακτιβιστών των Εξαρχείων.