Μαζική μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου προς την ενδοχώρα περιλαμβάνει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή στην περίπτωση που οι προσφυγικές ροές από τη Συρία αυξηθούν. Η έκρυθμη κατάσταση στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ φοβίζει την ΕΕ αλλά και την Ελλάδα, με τις εκτιμήσεις του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) να κάνουν λόγο για εκτοπισμό ακόμη και 800.000 αμάχων, οι οποίοι ζουν υπό επισφαλείς συνθήκες. Ηδη, περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας.

Μάλιστα, προ ημερών ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση προς τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στην Ιντλίμπ, προκειμένου να αποφευχθεί μια πλήρους κλίμακας μάχη και να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός. «Αυτό θα προκαλέσει έναν ανθρωπιστικό εφιάλτη αντίστοιχος του οποίου δεν έχει ξανασυμβεί στον αιματοβαμμένο συριακό πόλεμο».

Υπό αυτές τις συνθήκες, μία σημαντική αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωναν χθες στα «ΝΕΑ» πως υπάρχει σχεδιασμός, σε περίπτωση μεγάλης αύξησης των ροών, που περιλαμβάνει μεταφορά περισσότερων προσφύγων προς τα κέντρα της ενδοχώρας. «Η αύξηση των ροών εξαιτίας της κατάστασης στη Συρία είναι κάτι που μπορεί να συμβεί και φοβόμαστε. Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε διαρκείς διαβουλεύσεις και επαφές τόσο με την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και με την Τουρκία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των ατόμων που θα μεταφέρονται δεν είναι σταθερός, καθώς εξαρτάται από το μέγεθος των ροών. Πάντως, όπως τόνιζαν άνθρωποι του υπουργείου, οι μεταφορές είναι έτσι κι αλλιώς προτεραιότητα, αφού κάθε εβδομάδα πρόσφυγες και μετανάστες που ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες μεταφέρονται καθημερινά στην ηπειρωτική Ελλάδα. «Ωστόσο, όσο εμείς μεταφέρουμε, τόσο έρχονται άνθρωποι από τα τουρκικά παράλια» υπογράμμιζαν.

Δύο νεκροί. Νωρίς χθες το πρωί δύο μετανάστριες έχασαν τη ζωή τους, όταν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη χώρα μας, η βάρκα στην οποία επέβαιναν ανετράπη ανοιχτά της Αλικαρνασσού. Η τουρκική ακτοφυλακή διέσωσε 16 επιβαίνοντες, εκ των οποίων οι μισοί ήταν παιδιά. Ερευνες γίνονταν στη θαλάσσια περιοχή για τον εντοπισμό ακόμη μίας γυναίκας.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι αφίξεις από τα τουρκικά παράλια προς την Ελλάδα. Ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα νησιά του Αιγαίου έσπασε και επίσημα το φράγμα των 20.000. Είναι ενδεικτικό πως τις τελευταίες τέσσερις ημέρες οι αφίξεις από θαλάσσης προς τις ακτές των νησιών έφτασαν τις 1.192, ενώ μόνο την Κυριακή οι νέες αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου ανήλθαν σε 417. Την ίδια στιγμή, οι μεταφορές ατόμων από τα νησιά προς την ενδοχώρα που καταγράφηκαν το πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου ήταν 1.436, με τις νέες αφίξεις να είναι διπλάσιες, 2.868.

Για ακόμη μία φορά η Λέσβος φαίνεται να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος, καθώς στο νησί βρίσκονται συνολικά 11.053 πρόσφυγες και μετανάστες. Στη δε Μόρια ο αριθμός των φιλοξενουμένων ξεπερνά τους 8.900. Χθες, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας παραδέχθηκε εκ νέου την οριακή κατάσταση στη Μόρια, σημειώνοντας πως «το πράγμα εξαρτάται – όσον αφορά τη Μόρια, αλλά και όλα τα νησιά – από τις ροές. Από τη Λέσβο, από τον Ιούνιο μέχρι και χθες, έχουν φύγει 3.600 άνθρωποι από το ΚΥΤ της Μόριας. Την ίδια χρονική περίοδο ήρθαν 5.700 άνθρωποι. Αρα, από τους 8.500 περίπου που είναι στη Μόρια, το 70% βρίσκεται τρεις μήνες στη Λέσβο», υποστήριξε.

Στο μεταξύ, αντίστροφα μετρά ο χρόνος, μετά το τελεσίγραφο που έστειλε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαιτούμενες βελτιώσεις στον καταυλισμό της Μόριας, διαφορετικά θα μπει λουκέτο. Σε δηλώσεις της η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου για μία ακόμη φορά επισήμανε τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, για τη λειτουργία του οποίου – όπως και όλων των κέντρων – την ευθύνη έχει, όπως τόνισε, η ελληνική πολιτεία. «Οι διαβεβαιώσεις που είχαμε ήταν ότι θα προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες το υπουργείο για να γίνει η διασύνδεση με βιολογικό καθαρισμό και να γίνουν όλα αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν. Δεν έχει προχωρήσει τίποτα, διαπιστώσεις ακούμε, με τις διαπιστώσεις όμως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Η παραδοχή ενός ζητήματος είναι μια θετική κατάσταση, αλλά δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί».

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνιζαν χθες στα «ΝΕΑ» πως θα υπάρξει βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στη Μόρια στο μέτρο του δυνατού. «Η κατάσταση είναι άσχημη κι όσο μπορεί να βελτιωθούν τα πράγματα, προχωράμε και τα βελτιώνουμε. Περιμένουμε και την Περιφέρεια να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ωστόσο, εάν δεν σταματήσουν οι ροές, εντυπωσιακές και μόνιμες, βελτιωμένες συνθήκες δεν θα έχουμε».

Το λουκέτο. Μάλιστα, σχολίαζαν την πρόθεση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να κλείσει τον καταυλισμό εάν δεν έχουν επιλυθεί όλα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Μόρια λέγοντας πως «για να κλείσει μια δομή θα πρέπει να έχει βρεθεί μια άλλη καλύτερη εναλλακτική, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, ούτε καν έχει προταθεί».

Με μια ανακοίνωση – γροθιά, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα επισημαίνουν την κατάσταση πρωτοφανούς έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται ο καταυλισμός στη Μόρια της Λέσβου, «όσον αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών που συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες», απευθύνοντας για μια ακόμη φορά έκκληση για επείγουσα μεταφορά όλων των ευάλωτων ατόμων, ειδικά των παιδιών, σε ασφαλή στέγη στην ηπειρωτική χώρα ή/και εντός της ΕΕ. «Κάθε εβδομάδα, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπουν περιστατικά εφήβων που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί. Προσφέρουν, επίσης, βοήθεια σε σοβαρά περιστατικά βίας και αυτοτραυματισμών. Η έλλειψη πρόσβασης σε επείγουσα ιατρική φροντίδα δείχνει τα σημαντικά κενά που υπάρχουν στην προστασία των παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων», σημειώνει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.