Ελέγχουν τις δημοσιεύσεις πυροσβεστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καλούν τους προϊσταμένους τους να διατάξουν ΕΔΕ όταν δεν εγκρίνουν το περιεχόμενο. Η πρωτοφανής αυτή κατάσταση, όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές του Πυροσβεστικού Σώματος, ξεκίνησε επί υπουργίας Νίκου Τόσκα και όπως φαίνεται συνεχίζεται ακόμη και τις δραματικές ώρες που η Ελλάδα θρηνεί δεκάδες νεκρούς από την πυρκαγιά στο Μάτι.

Αφορμή για να βγει στη δημοσιότητα το θέμα ήταν η κλήση σε απολογία του πυροσβέστη Δημήτρη Ρουκούδη, ο οποίος είχε συγκινήσει το πανελλήνιο με ανάρτησή του τον περασμένο Ιούλιο στο Facebook. Με ένα συναισθηματικά φορτισμένο κείμενο ο πυροσβέστης διηγούνταν συντετριμμένος τα όσα έζησε στο πύρινο μέτωπο της Ανατολικής Αττικής. Ο Δημήτρης Ρουκούδης κλήθηκε να απολογηθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για τις εμφανίσεις του σε τηλεοπτικά δίκτυα και τιμωρήθηκε με κράτηση του ποσού των 100 ευρώ, δηλαδή με το 1/10 του μισθού του.

«Εδώ και περίπου δύο χρόνια είχαμε εντοπίσει ότι υπάρχει μια ομάδα συνεργατών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που αντί να κοιτάει τα σοβαρά προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος κοιτούσε τι γράφουν οι συνάδελφοι στα κοινωνικά δίκτυα» ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σταμούλης, πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙς. «Από όσο γνωρίζω τον τελευταίο έναμιση χρόνο έχουν κινηθεί τουλάχιστον τρεις πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον συναδέλφων για αναρτήσεις. Δεν ήταν για το Μάτι, ήταν ένας που έκανε χιούμορ για τον Τσίπρα, ένας που είχε γράψει για τον Τόσκα και ένας για τον Καμμένο. Εχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις δυο πρώτες – στη πρώτη ο συνάδελφος τιμωρήθηκε με παρατήρηση και στη δεύτερη με πρόστιμο -, ενώ η εξέταση για το σχόλιο που αφορούσε τον Καμμένο είναι σε εξέλιξη. Μπορεί να υπάρχουν και άλλες που δεν γνωρίζω. Η ιστορία με τις ΕΔΕ ξεκίνησε από την απελθούσα πολιτική ηγεσία» λέει στα «ΝΕΑ» ο Γιάννης Σταμούλης. «Δεν μπορεί όμως να ποινικοποιείται το χιούμορ» σημειώνει από την πλευρά του ο Δημήτρης Σταθόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος. «Λυπάμαι γιατί δεν μπορεί το αρχηγείο σε τέτοιες κρίσιμες συνθήκες να ασχολείται με φαιδρότητες και ανοησίες και να μην ασχολείται με άλλα πιο σοβαρά θέματα. Τις ώρες της μεγάλης τραγωδίας και καταστροφής που συνέβη στο Μάτι το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, αντί να αναζητήσει τους υπευθύνους, ασχολείται με τέτοια θέματα». Η Πυροσβεστική με ανακοίνωσή της χθες το απόγευμα διέψευσε την διενέργεια ΕΔΕ.