Η περιοχή της Ανατολικής Ασίας είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την Κίνα. Πέρα από την επιρροή του κινεζικού πολιτισμού, η ασφάλεια έχει αποτελέσει, ιστορικά, προτεραιότητά της. Οι πόλεμοι με την Ιαπωνία, η σύγκρουση στην Κορέα και οι συνοριακές διαμάχες με τη Σοβιετική Ενωση αποτελούν παραδείγματα. Στη σύγχρονη εποχή, η στρατιωτική συμμαχία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, οι σινοϊαπωνικές διαφωνίες στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, οι σινορωσικές ναυτικές ασκήσεις στη Θάλασσα  αυτή και η αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου βρίσκονται στην ατζέντα.
Ωστόσο η Κίνα δεν ενδιαφέρεται μόνο για την ασφάλεια αλλά και για το εμπόριο και τις επενδύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά ο πρόεδρός της Σι Τζινπίνγκ αποφάσισε να συμμετάσχει στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ του Βλαδιβοστόκ, αποδεχόμενος την πρόσκληση του ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν. Σε γενικές γραμμές, η Κίνα υποστηρίζει τη δημιουργία μιας Οικονομικής Κοινότητας στην Ανατολική Ασία. Αυτή μπορεί να διαμορφωθεί στο πλαίσιο ενός μοντέλου ενοποίησης στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού όπου συμμετέχει η Ρωσία ή πάνω στη βάση της Περιφερειακής Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης, που προτείνει το Πεκίνο. Συζητείται, επίσης, η στενότερη οικονομική συνεργασία της Ενωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας με την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.
Παράλληλα στο Φόρουμ του Βλαδιβοστόκ αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω οι σινορωσικές σχέσεις σε επίπεδο τοπικής συνεργασίας, αλλά και γενικότερα. Το διμερές εμπόριο, που ξεπέρασε πέρυσι τα 84 δισεκατομμύρια δολάρια, ίσως αγγίξει φέτος τα 100. Η απόφαση των Ηνωμένων να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της κρίσης στην Ουκρανία το 2014 και ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος κατά της Κίνας έχει οδηγήσει τις δύο χώρες – την Κίνα και τη Ρωσία – σε αναζήτηση εναλλακτικών προορισμών για τα προϊόντα τους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διμερής συνεργασία στον τομέα της ενέργειας με την υλοποίηση έργων όπως το Yamal LNG.
Η συνεργασία Κίνας – Ρωσίας ήδη απασχολεί πολιτικούς, διπλωμάτες και αναλυτές για το κατά πόσο έχει στρατηγικό βάθος. Αν και είναι ακόμα πρόωρο για συμπεράσματα, η σύμπτωση συμφερόντων είναι πολύ πιο ουσιαστική από αυτό που εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο δρ Γιώργος Ν. Τζογόπουλος είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Begin-Sadat Centre for Strategic Studies (Ισραήλ) και διδάσκων Διεθνών Σχέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης