Σε σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, αλλά και με ολίγη από… Κίνα στο «γεωπολιτικό μείγμα», τείνει να μετατραπεί το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ταξιδεύοντας προς τα Σκόπια, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις, μέχρι σήμερα ο πλέον υψηλόβαθμος ξένος αξιωματούχος που επισκέπτεται τη χώρα με σκοπό να συνδράμει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ζάεφ, τόνισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» πως η Μόσχα εργάζεται για την απόρριψη της συμφωνίας, με τον Ζόραν Ζάεφ να απαντά ότι δεν έχει ενδείξεις για κάτι τέτοιο, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «φίλη» τη Ρωσία. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος σημείωσε ότι «η Ρωσία προσπαθεί να αναμειχθεί, να παραπληροφορήσει» και για να το επιτύχει «επιχειρεί σε διαφορετικά επίπεδα, με διαφορετικά εργαλεία».
ΤΑ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ. Ωστόσο, στο παρασκήνιο φαίνεται ότι αναδύεται και ένας «τρίτος παίκτης», καθώς το Πεκίνο, που έχει επενδύσει στα Δυτικά Βαλκάνια στο πλαίσιο του μεγαλεπήβολου σχεδίου «One Belt, One Road», δεν μοιάζει ενθουσιασμένο με την προοπτική της εισόδου της ΠΓΔΜ σε μία ευρωπαϊκή κανονικότητα. Σύμφωνα με άτομα που κινούνται στο απορριπτικό στρατόπεδο, η διαμάχη Δύσης – Ρωσίας λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών χαλάει τα κινεζικά σχέδια.
Τα σχόλια δυτικών αξιωματούχων συνέπεσαν με δύο εκτενή δημοσιεύματα, στους «New York Times» και στην ευρωπαϊκή έκδοση του «Politico», για τον ρόλο της Ρωσίας εντός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) ενόψει του προσεχούς δημοψηφίσματος. Σε αυτά περιέχονται πληροφορίες για τον τρόπο και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η Μόσχα ώστε να επηρεάσει την έκβαση της διαδικασίας με σκοπό την απόρριψη της συμφωνίας των Πρεσπών και κατ’ επέκταση της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Τα δημοσιεύματα καταδεικνύουν πόσο σημαντική θεωρούν οι Αμερικανοί την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τα σχέδιά τους στην περιοχή.
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ. Οι «New York Times» κάνουν εκτενή αναφορά στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται μέσω Διαδικτύου ώστε να επηρεαστεί η εκλογική διαδικασία. Σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, αναρτήσεις στο Facebook που καλούν τους πολίτες να κάψουν τα ψηφοδέλτια, σε ιστοσελίδες που τους καλούν να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα ή σε άλλες που ισχυρίζονται ότι αν η συμφωνία των Πρεσπών εγκριθεί, τότε η Google θα αφαιρέσει τη «μακεδονική γλώσσα» από τη λίστα των γλωσσών στις μηχανές αναζήτησης. Σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες που επικαλείται η εφημερίδα, περίπου 40 νέες ιστοσελίδες «φυτρώνουν» κάθε ημέρα και υποστηρίζουν το μποϊκοτάζ. Οι ιστοσελίδες αυτές δεν έχουν την έδρα τους στην ΠΓΔΜ και αυτό ταιριάζει στις μεθόδους που ακολουθούν οι Ρώσοι, προσθέτουν οι ίδιοι αξιωματούχοι. Δίνονται επίσης χρήματα σε οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων που έχουν εθνικιστικές απόψεις με σκοπό να προωθήσουν την εκστρατεία κατά της συμφωνίας.
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ. Στο ρεπορτάζ του «Politico», που φέρει τον τίτλο «Ας αρχίσουν τα νέα Μεγάλα Παιχνίδια των Βαλκανίων», ο συγγραφέας Μπρούνο Μασάες, πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας, καταγράφει ορισμένες από τις ρωσικές κινήσεις (δίνοντας έμφαση στη «φωλιά των κατασκόπων», όπως ονομάζει τη ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια, όπου κομβικό ρόλο διαδραματίζει ο Ολεγκ Σέρμπακ, διπλωμάτης που διατηρεί στενότατη σχέση με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ), αλλά και τις συνομιλίες του με δύο ακραίους πολιτικούς: τον Γιάνκο Μπάτσεφ, επικεφαλής του κόμματος «Ενωμένη Μακεδονία», του μόνου καθαρά φιλορωσικού κόμματος της χώρας, αλλά και τον Λιούπτσο Παλέφσκι, εκ των σφοδρότερων αντιπάλων της λύσης του Ονοματολογικού. Είναι ο δεύτερος που του παρουσιάζει τους λόγους που το Πεκίνο ενοχλείται από την τρέχουσα αντιπαράθεση Δύσης και Ρωσίας και ο οποίος θέλει να συστήσει κόμμα που η Κίνα θα μπορούσε, διακριτικά, να υποστηρίξει.