«Να το εκτελέσω; Please…». Η εικόνα του Τάσου Χατζηγιοβάννη τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός κερδίζει το πέναλτι στη Λάρισα κάνει τον γύρο όλης της Ελλάδας. Δεύτερη συνεχόμενη φορά ένα παιδί που μόλις πριν από λίγους μήνες έκλεισε τα 21 του χρόνια δείχνει… άντερα. Ζητάει στο φινάλε ενός αγώνα να εκτελέσει ένα πέναλτι που «καθαρίζει» το παιχνίδι. 2-1 ήταν το σκορ με τη Λαμία, 2-1 ήταν και στη Λάρισα.

Για όσους τον ξέρουν, δεν αποτελεί έκπληξη. Ο 21χρονος ξεκίνησε να δείχνει ποδοσφαιρικά… άντερα από την πρώτη του κιόλας προετοιμασία. Το 2016, επί Αντρέα Στραματσόνι, ο Ιταλός τον έχει πάρει μαζί με την πρώτη ομάδα στο Τέχελεν της Ολλανδίας. Εκεί, εκτός από το πλούσιο ταλέντο του και τα… καντάρια μπάλας που ξέρει, έδειξε και το ποδοσφαιρικό του θράσος.

Σε μία από εκείνες τις προπονήσεις επί ολλανδικού εδάφους, ο Χατζηγιοβάννης «άδειασε» με εντυπωσιακό τρόπο σε οικογενειακό διπλό τον Μέστο δύο φορές. Την τρίτη φορά που πήγε να το επιχειρήσει, ο Ιταλός δεν το… ανέχτηκε, τον σήκωσε στον αέρα και δεν του έριξε ούτε βλέμμα. Ο «μικρός» πόνεσε, αναρωτήθηκε, αλλά γρήγορα κατάλαβε.

Ηταν φανερό πως ο Μέστο είχε εκνευριστεί που ένα παιδί 20 χρόνια νεότερο θέλησε επί της ουσίας να τον… ξεφτιλίσει ποδοσφαιρικά μπροστά στα μάτια συμπαικτών, προπονητών και δημοσιογράφων. Οπως ήταν φανερό και πως ο Χατζηγιοβάννης δεν είχε πρόβλημα στην πρώτη προετοιμασία της ζωής του να επιχειρήσει να δείξει σε όλους ότι μπορεί να ντριπλάρει με οποιονδήποτε τρόπο θέλει.

Οι επόμενοι μήνες πέρασαν με τον νεαρό να παίρνει κάποιες συμμετοχές, με τον Στραματσόνι να αποχωρεί και τον Μαρίνο Ουζουνίδη να τον αντικαθιστά. Εκεί ήρθε και το πρώτο – γερό – μάθημα για τον Χατζηγιοβάννη, τον οποίο ο Ουζουνίδης πιστεύει πάρα πολύ.

Οταν ο μικρός εμφανίστηκε με… βαμμένο ξανθό μαλλί, έχασε τη θέση του όχι μόνο από την ενδεκάδα, που είχε ξεκινήσει να τον χρησιμοποιεί ο Ουζουνίδης, αλλά και από την αποστολή. Δεν μπήκε σε αυτή για δύο συνεχόμενα παιχνίδια. Προφανώς και τον πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού δεν τον ενοχλεί να βάφει κάποιος ποδοσφαιριστής το μαλλί του. Θεωρούσε, όμως, ότι πρώτα πρέπει να έχεις κερδίσει κάτι μέσα στο γήπεδο και μετά να συμπεριφέρεσαι σαν κανονικός σταρ έξω από αυτό. Και ο Χατζηγιοβάννης είχε πάρει τον δρόμο… ανάποδα.

Αλλος άνθρωπος επί Δώνη

Ο Χατζηγιοβάννης αγωνίστηκε την περσινή σεζόν σε 17 παιχνίδια πρωταθλήματος, τα περισσότερα ως αλλαγή. Η τεχνική του κατάρτιση δεν κρύβεται. Το πόσα πράγματα μπορεί να κάνει με την μπάλα στα πόδια, επίσης. Ομως έπαιζε σαν κάτι να του… έλειπε. Σαν να είχε εφησυχάσει. Σαν να σκεφτόταν πως ακόμα κι αν η ομάδα χάνει, θα υπάρχει πάντα μια έτοιμη δικαιολογία για τον ίδιο και τους συμπαίκτες του. Φταίνε τα χρέη, οι απληρωσιές, η διοίκηση. Ποτέ οι ίδιοι.

Από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του Δώνη και του Νταμπίζα στον φετινό Παναθηναϊκό αυτά τελείωσαν. «Για να καθιερωθείτε θα πρέπει να δουλέψετε. Εμείς σας εγγυόμαστε πως θα πληρώνεστε στην ώρα σας. Τα υπόλοιπα είναι στο δικό σας χέρι» είπαν οι δύο άνδρες σε έναν χώρο αποδυτηρίων γεμάτο με αμούστακα παιδιά. Ο «Χάτζη» κατάλαβε πως τα πράγματα… σοβάρεψαν. Αλλά έδειξε – και δείχνει – πως μπορεί να σηκώσει το βάρος της φανέλας. Και του βασικού.

Ο Δώνης τον απελευθέρωσε αγωνιστικά με το «καλημέρα». Του έδωσε μεγαλύτερη ελευθερία και ταυτόχρονα του μίλησε πολύ για το τι είναι σημαντικό και τι όχι. Το τατουάζ με την μπάλα στο λαιμό του κάποτε θεωρήθηκε σαν ο μικρός να έχει… καβαλήσει το καλάμι. Πλέον κανέναν δεν τον νοιάζει. Μοιάζει μέχρι και συμπαθητικό. Συμβολίζει την αγάπη του για την μπάλα, που τον θέλει – στα 21 του – πρωταγωνιστή σε μια μεγάλη ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός.