Ναι, ο Μπίμπρας Νάτχο. Το πρόσωπο της Κυριακής και συνολικά της 3ης αγωνιστικής. Εκείνος που βρήκε τη λύση στο πρώτο μεγάλο πρόβλημα της σεζόν. Η πολυτέλεια του να μπορείς να φέρνεις από τον πάγκο έναν από τους καλύτερους box to box και μια από τις κορυφαίες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες που υπάρχουν αυτόν τον καιρό στα μέρη μας.

Ναι, και ο Πέδρο Μαρτίνς. Ο πολύ καλός αυτός προπονητής, που σε ειδικές συνθήκες γενικώς – και με τον χρόνο να πιέζει ειδικώς – βρήκε τρόπο να φέρει από τον πάγκο του όχι έναν αλλά τρεις διαφορετικούς ποδοσφαιριστές που επιχείρησαν να κρατήσουν τους τρεις βαθμούς στον Πειραιά. Φτάνει να θυμηθείς τις φάσεις στον επίλογο της αναμέτρησης με τον Αστέρα: Δεν σημάδεψε καλά ο Γιάννης Φετφατζίδης (74′), το… έβαλε ο Αχμέντ Χασάν αλλά το έβγαλε ο πορτιέρο Νίκος Παπαδόπουλος (80′), τρίτη και φαρμακερή στο 92′. Ναι, και ο Μαντί Καμαρά. MVP της αναμέτρησης σύμφωνα με τη σχετική ψηφοφορία και ο φυσικός αυτουργός του 1-0, ενός γκολ που έβαλε ήδη υποψηφιότητα για το κορυφαίο της σεζόν. Ενα μικρό διαμάντι.

Μεταξύ μας όμως: Ναι, και ο Μιγκέλ Ανχελ Γκερέρο. Αυτό το «εύρημα» του Ολυμπιακού από την ελεύθερη αγορά, που θα μας πάρει λίγο καιρό να καταλάβουμε τα πλεονεκτήματά του και την πολύπλευρη προσφορά του στην ομάδα, αλλά που κανείς δεν βιάζεται μέχρι να τα ανακαλύψει. Ενας σπουδαίος συμπαίκτης, που κάνει δουλειά στο γήπεδο από εκείνη που… δεν τη βλέπει η πεθερά και που με την οξυδέρκειά του έχει προλάβει ήδη να γίνει σημαντικός για τον Πέδρο Μαρτίνς. Ο επιθετικός που τις περισσότερες φορές φτιάχνει τις προϋποθέσεις στην απέναντι πλευρά της μπάλας.

Αλλος σχηματισμός

Προχθές ο Πορτογάλος με τις αλλαγές του άλλαξε τελείως τον σχηματισμό. Με την προσθήκη του Χασάν (72′) αντί του Λάζαρου και την αλλαγή του Φορτούνη με τον Φέτφα, ο Γκερέρο ουσιαστικά λειτούργησε σαν περιφερειακός σε έναν ελεύθερο ρόλο. Στη φάση του 80′ σερβίρει το 2-1 στον Αιγύπτιο από δεξιά. Στη φάση που γίνεται το 2-1 στο 92′ έχει τοποθετηθεί στο δεύτερο δοκάρι τρέχοντας τον διάδρομο αριστερά και δίνοντας μια επιπλέον επιλογή στον Ποντένσε, που θέλει να στείλει την μπάλα στο «κουτί».

Στα δευτερόλεπτα που διαθέτει όσο η μπάλα ταξιδεύει προς το κεφάλι του, έχει όλη την ψυχραιμία του κόσμου να κάνει εκείνο που – συνήθως – δεν κάνουν οι επιθετικοί. Για να μη σκεφτεί πώς θα εκτελέσει. Για να μην κάνει ένα βήμα πίσω επιχειρώντας να κατεβάσει την μπάλα με το στήθος για να πυροβολήσει. Βλέπει τη θέση του, βλέπει το γήπεδο, μετρά τον βηματισμό του φουριόζου Νάτχο και στρώνει μια μπάλα πάρε – βάλε. Υποδειγματικό. Και όλα αυτά με το ρολόι στο 92′.

Να βράζει το γήπεδο, να έχεις τρέξει ολόκληρο ματς και να σκέφτεσαι με 70 σφυγμούς. Τρομερό προτέρημα. Στην προκειμένη περίπτωση; Η λεπτομέρεια που έφερε μια νίκη από εκείνες που δεν κερδίζουν πρωταθλήματα, αλλά που δεν σε αφήνουν να το… χάσεις. Η τρίτη σε ισάριθμα εντός έδρας ματς.

Κλειδί η έδρα

Αν ο Ολυμπιακός θέλει να πάρει πίσω τον τίτλο, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να προστατέψει το Γεώργιος Καραϊσκάκης. Πέρυσι, 16 Σεπτεμβρίου, με τον Αστέρα ένα αντίστοιχο εντός έδρας ματς έληξε 1-1. Ηταν 4η αγωνιστική, είχε προηγηθεί και η ισοπαλία στην Ξάνθη με το ίδιο σκορ. Ακολούθησαν δύο ήττες. Μια αυτοχειρία στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ (3-2) και το διπλό του Ατρομήτου στο Φάληρο (0-1). Σε εκείνο το διάστημα οι Πειραιώτες πήραν δύο βαθμούς και έχασαν δέκα. Προχθές κέρδισαν τρεις, παραμένουν πρώτοι στη συγκατοίκηση με την ΑΕΚ και περιμένουν τα επόμενα: Πανιώνιος εκτός, ΠΑΟΚ εντός, ΑΕΚ εκτός.

Σε αυτό το διάστημα τους προέκυψαν και τα… καλούδια της εξυγίανσης με Καλογερόπουλο, Αρετόπουλο και Σία. Την Κυριακή ήταν ο Τζήλος. Και για εκείνον βρέθηκε η λύση! Από τον Νάτχο, τον προπονητή, τον Καμαρά, το βάθος του ρόστερ, τους 25.000 οπαδούς στην κερκίδα. Και βέβαια από τον… Γκερέρο. Ο Ολυμπιακός δεν νίκησε μονάχα τον Αστέρα. Πήρε ένα ματς που του… στράβωσε. Αφησε στην άκρη έναν πολύ κακό διαιτητή. Εστειλε και ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Για όσα είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν.

Από σήμερα… Μπέτις

«Θέλω να μας γίνει μάθημα αυτό το παιχνίδι. Να καταλάβουμε τα λάθη μας και να μην τα επαναλάβουμε. Θέλω να σας δώσω συγχαρητήρια όμως για το γεγονός ότι παλέψατε ώς την τελευταία στιγμή» ήταν τα λόγια του Πέδρο Μαρτίνς στα αποδυτήρια του Γεώργιος Καραϊσκάκης μετά τη λήξη. Σε τόνο σαφώς πιο ήπιο από εκείνον του ημιχρόνου, όταν είχε προειδοποιήσει τους ποδοσφαιριστές του πως «αν δεν καθαρίσουμε το ματς γρήγορα με δεύτερο γκολ θα έχουμε πρόβλημα. Πρέπει να διορθώσουμε τις αποστάσεις των γραμμών μας και την πίεση στο κέντρο του γηπέδου». Χθες η μέρα ήταν… μισό ρεπό με τους διεθνείς που έλειπαν στο προηγούμενο διάστημα να μην πηγαίνουν στον Ρέντη. Από σήμερα, όλα είναι Μπέτις. Ξεκινά η προετοιμασία για τον «τελικό» της Πέμπτης στην πρεμιέρα των ομίλων του Γιουρόπα. Και ξεκινούν όπως πρέπει. Με τον Ολυμπιακό «απόλυτο» στη Σούπερ Λίγκα.