Προς κλιμάκωση οδηγείται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μετά τους νέους δασμούς που ανακοινώθηκαν εκατέρωθεν. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα ενόψει νέων συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, απειλώντας ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία οι δασμοί θα αυξηθούν στο 24% από το επόμενο έτος. Λίγες ώρες μετά το Πεκίνο απάντησε με την επιβολή δασμών 60 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα. Οι δασμοί θα είναι από 5% έως 10%.
Την ίδια σχεδόν στιγμή που οι Κινέζοι έδιναν στη δημοσιότητα τη σχετική λίστα, ο Τραμπ απειλούσε με νέα μέτρα κατά της χώρας εάν το Πεκίνο βάλει στο στόχαστρο αμερικανικά αγροτικά προϊόντα.
Η Κίνα έχει μέχρι τώρα κρατήσει αρκετά συγκαταβατική στάση σε μια προσπάθεια να πετύχει συμφωνία με τις ΗΠΑ για θέματα εμπορίου και να αποφύγει έναν μεγάλης έκτασης οικονομικό πόλεμο. Ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ έχει στηρίξει την πολιτική του στην προσπάθεια να κάνει την Κίνα παγκόσμια υπερδύναμη στην οικονομία και δεν θέλει να φανεί αδύναμος στις διαπραγματεύσεις. Την ίδια στιγμή οι Κινέζοι, όπως και οι Ευρωπαίοι, ανησυχούν ότι η αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ σε θέματα εμπορίου στο τέλος θα βλάψει τις οικονομίες και για τον λόγο αυτόν συνεχίζουν με κάθε ευκαιρία τις συνομιλίες με την Ουάσιγκτον.
Η Κίνα επίσης εισάγει πολύ λιγότερα αμερικανικά προϊόντα από όσα κινεζικά προϊόντα εισάγουν οι ΗΠΑ. Για τον λόγο αυτόν ο Τραμπ έχει μεγαλύτερη λίστα προϊόντων στα οποία μπορεί να επιβάλει δασμούς κατά κόρον.
Οπως διαμορφώνεται πλέον η κατάσταση, φαίνεται ότι η αντιπαράθεση θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό. Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν επιχειρηματικοί κύκλοι και στις δύο χώρες και ιδιαίτερα στην Κίνα. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και ο μεγιστάνας του Διαδικτύου στην Κίνα Τζακ Μα, ο οποίος θεωρεί ότι θα χρειαστούν χρόνια για να εξομαλυνθεί η κατάσταση.
Το όλο θέμα έχει λάβει πολιτικές διαστάσεις και για τις ΗΠΑ, αφού το ζήτημα των δασμών γίνεται ακόμη πιο ευαίσθητο καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Από τις εκλογές αυτές θα κριθούν πολλές θέσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία. Για τον λόγο αυτόν στην Κίνα αρκετοί παράγοντες της κυβέρνησης είναι της άποψης να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ μετά τον συγκεκριμένο μήνα ώστε να έχει αποφορτιστεί πρώτα πολιτικά το κλίμα.
Οι δασμοί των 60 δισ. δολαρίων που θέλουν τώρα να επιβάλουν οι Κινέζοι αφορούν αγροτικά προϊόντα, βιομηχανικά είδη και χημικά. Εάν τελικά επιβληθούν, το σύνολο των νέων δασμών που θα έχει επιβάλει το Πεκίνο στις ΗΠΑ θα ανέλθει σε 110 δισ. δολάρια. Πρόκειται για το 85% των αμερικανικών προϊόντων που εισάγονται κάθε χρόνο στην Κίνα.