Κάτι δεν λειτουργεί σωστά στην κοινωνία μας. Σε μια χώρα που θα μπορούσε να κερδίσει τον σεβασμό ολόκληρου του πλανήτη, ταλαιπωρημένη και τιμωρημένη ποικιλοτρόπως επί δεκαετία, ο παραλογισμός μιας πολιτικής και κοινωνικής ανωριμότητας αντιστρέφει καθημερινά όλες τις εντυπώσεις.
Εντυπωσιακές ιστορίες παρακμής καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Αλλους τους έκαναν να εκτονωθούν με καυστικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλους τους έκαναν να αισθανθούν ότι ο λαός που δεν ωριμάζει από τις δυσκολίες δύσκολα ξεφεύγει απ’ αυτές. Τις παρενέργειες των παραπάνω, ωστόσο, βιώνουν τελικά καθημερινά χιλιάδες απλοί πολίτες που θα περίμεναν από ένα κράτος πρόνοιας παιδεία, υγεία, προστασία από τις Αρχές.
Ιστορία 1
Ο αστυνομικός με το φανελάκι
Η εικόνα του αστυνομικού με το φανελάκι στην πρεσβεία του Ιράν ίσως να γίνει το ανέκδοτο που θα «συντροφεύει» για μήνες (γιατί όχι για χρόνια;) την εικόνα των Σωμάτων Ασφαλείας στη χώρα μας. Με το φυλάκιό του ξεκλείδωτο, χωρίς τη στολή του, με ένα λευκό μακό μπλουζάκι και με το υποπολυβόλο ΜΡ-5 περασμένο χαλαρά στον ώμο του, έδωσε σίγουρα διαφορετικό νόημα στην έκφραση «νωχελική βάρδια». Πρόκειται βέβαια για αστυνομικό που φρουρούσε διαβαθμισμένο στόχο, με αυξημένη πιθανότητα δηλαδή να αποτελέσει στόχο για ομάδες αναρχικών.
Το βέβαιο είναι ότι τον φρουρό της πρεσβείας του Ιράν η ομάδα του Ρουβίκωνα τον γελοιοποίησε ζητώντας του (ομολογουμένως με ενδιαφέρον) να βγει έξω από το κουβούκλιο της πρεσβείας για να μπορέσουν να το σπάσουν χωρίς να τον χτυπήσουν τα γυαλιά. Ο ίδιος σχολίασε μετά την επίθεση ότι αντέδρασε έτσι γιατί παρέλυσε και δεν ήξερε πώς να αντιδράσει, ενώ μετατέθηκε τελικά χθες σε πεζές περιπολίες στο κέντρο της Αθήνας. Αφού αντιμετώπισε με επιτυχία τη μια επίθεση στο κουβούκλιο της πρεσβείας, τώρα θα φροντίσει και την ασφάλεια των πολιτών στη «ζούγκλα» των δρόμων. Για το θέμα βέβαια διενεργείται ΕΔΕ από τους προϊσταμένους του, ενώ και ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ψυχικού μετακινήθηκε στο Τμήμα Μεταγωγών.
Ιστορία 2
Μια δασκάλα για τη Γαύδο;
Στη χώρα μας τα δημόσια σχολεία λειτουργούν κυρίως με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Στα απομονωμένα και ακριτικά νησιά κάθε χρόνο καταγράφονται τα ίδια προβλήματα, αλλά παραδόξως κανείς την επόμενη χρονιά δεν είναι προετοιμασμένος. Οι εκπαιδευτικές «καταστροφές» αιφνιδιάζουν κατά τρόπο που θυμίζει τους ασθενείς με σοβαρά προβλήματα μνήμης.
Το νησί της Γαύδου και οι τρεις μαθητές του έμειναν φέτος χωρίς δασκάλα, αφού η εκπαιδευτικός που διορίστηκε στο νησί σηκώθηκε και έφυγε μία ημέρα μετά τον αγιασμό. Η ίδια δούλευε για πρώτη χρονιά, βρέθηκε στο νησί χωρίς να το θέλει (ως τελευταία στην κατάταξή της) και η εκπαιδευτική αποστολή που κλήθηκε να υπηρετήσει δεν υπήρξε γι’ αυτήν αρκετά σημαντική για να την παρακινήσει να αντιμετωπίσει τα εμπόδια. Η δασκάλα είναι από τη Θεσσαλονίκη και έχει τρία παιδιά.
Ωστόσο δεν θα έχει καμία επίπτωση από τον νόμο για την παραίτησή της και οι τρεις ημέρες που βρέθηκε στη Γαύδο θα θεωρηθούν την επόμενη χρονιά ως προϋπηρεσία. Κι αυτό γιατί άλλαξε πρόσφατα ο νόμος που επέβαλλε αποκλεισμό επί διετία από τον πίνακα αναπληρωτών όλων των εκπαιδευτικών που παραιτούνταν από τις θέσεις τους.
Από την άλλη πλευρά, η ίδια δήλωσε στους εκπροσώπους των τοπικών ενώσεων καθηγητών ότι ο δήμος δεν είχε προετοιμαστεί για την άφιξη του δασκάλου και της έδωσε ένα σπίτι σε πολύ κακή κατάσταση, με τα νερά να πλημμυρίζουν τους χώρους και μεγάλα προβλήματα. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Γαύδος έμεινε χωρίς δάσκαλο. Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας πιθανότατα να σταλεί στο νησί νέος εκπαιδευτικός. Βέβαια η ίδια ιστορία μπορεί να επαναληφθεί και τα παιδιά στη Γαύδο να μην έχουν κάνει μάθημα ώς τα Χριστούγεννα.
Ιστορία 3
Ηρωικός πυροσβέστης μεν, χωρίς λόγο δε…
Η αλήθεια είναι ότι δεν συνηθίζεται μέλη των σωμάτων ασφαλείας να αναρτούν στον προσωπικό τους λογαριασμό σχόλια σχετικά με το αντικείμενο της δουλειάς τους. Η περίπτωση της πυρκαγιάς στο Μάτι όμως και οι πυροσβέστες που βρέθηκαν εκεί και προσπάθησαν να βοηθήσουν όσους περισσότερους πολίτες μπορούσαν στον χώρο μιας εθνικής τραγωδίας είναι λογικό ότι ξεφεύγουν από τον κανόνα. Εναν νεαρό πυροσβέστη που ζει στην εποχή της «παντοκρατορίας» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ανήρτησε ένα συγκινητικό κείμενο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook δεν τον τιμωρείς. Και επιπλέον, ποιον αλήθεια την περίοδο εκείνη τον απασχολούσε το να παρακολουθεί τους λογαριασμούς των πυροσβεστών ή όσων συμμετείχαν στις τιτάνιες προσπάθειες για τη διάσωση στο Μάτι, αντί να συμμετέχει στις προσπάθειες οργάνωσης του κράτους για την υποστήριξη τω διασωθέντων;
Παρ’ όλα αυτά, το σχόλιο του πυροσβέστη και η εικόνα του ίδιου με τη μαυρισμένη στολή και τα δακρυσμένα μάτια οδήγησαν την Υπηρεσία του και το Πειθαρχικό Συμβούλιο στο να τον τιμωρήσουν με πρόστιμο 100 ευρώ που αφαιρέθηκαν από τον μισθό του. Στη ανάρτηση του ο πυροσβέστης Νίκος Ρουκούδης είχε γράψει μεταξύ άλλων: «Πώς να εξηγήσεις κάτι που ούτε εσύ το έχεις χωνέψει; Πόση λύπη και τραγωδία να χωρέσει σε λίγα στρέμματα; Πόσες ψυχούλες χαμένες! Αδικα και γρήγορα. Πόσες περιουσίες στάχτη!».
Ιστορία 4
Περί μέσων μαζικής ενημέρωσης…
Η ευθύνη της επιλογής δημοσιογράφων για πολιτικό σχολιασμό κινείται στον ίδιο δρόμο με το επιστημονικό πεδίο της «διαχείρισης κρίσεων». Λάθος πρόσωπο ισούται με πολιτικές «αιματοχυσίες». Και αυτό ισχύει για όλους τους πολιτικούς χώρους. Η περίπτωση δημοσιογράφου της κρατικής τηλεόρασης που «φωτογραφίζει» ως φασίστα τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κεντρική ομιλία του (στην περίπτωσή μας, στη ΔΕΘ) δεν είναι κάτι που το συναντάς στην καθημερινότητα των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Και επιπλέον οι δημοσιογράφοι πρέπει να ξέρουν ότι άλλα πράγματα χρησιμοποιούμε στον ιδιωτικό μας λόγο και άλλα στον δημόσιο.
Συγκεκριμένα στην κρατική τηλεόραση ειπώθηκε για την ομιλία του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης από δημοσιογράφο της: «Ακούγοντας το σύνολο της ομιλίας του το Σάββατο νόμιζα ότι άκουγα τον θεωρητικό του φασισμού, τον Σέρτζιο Πανούτσιο, ο οποίος εισήγαγε στοιχεία εθνικισμού στην Ιταλία του Μουσολίνι».
Το θέμα είχε παρενέργειες, με τη ΝΔ να επιβάλει εμπάργκο στη δημόσια τηλεόραση ώστε να μη συμμετέχουν στελέχη της στις εκπομπές της. Μάλιστα το κόμμα της ΝΔ ζήτησε να μην υπάρχει «καμία απολύτως αναφορά στις δραστηριότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο στα δελτία ειδήσεων όσο και στις τάχα ενημερωτικές εκπομπές τους».