Βγαλμένη από τα παράδοξα της ελληνικής πραγματικότητας είναι η ιστορία που έρχεται στο φως λίγες ημέρες μετά την κατολίσθηση στο Ναυάγιο της Ζακύνθου: Το Δημόσιο παραχώρησε σε ιδιώτη για εκμετάλλευση παραλία στην οποία έχει απαγορευτεί η πρόσβαση λόγω επικινδυνότητας από τον Αύγουστο του 2013. Η ασφάλεια των πολιτών, για την οποία οφείλει να μεριμνά το κράτος, παρακάμπτεται όταν μπαίνει στη μέση το χρήμα. Πρόκειται για τμήμα της Κόκκινης Παραλίας στη Σαντορίνη, όπου με αποφάσεις της Αστυνομίας, του Λιμεναρχείου και του δήμου απαγορεύονται η διέλευση, το περπάτημα και η πρόσδεση σκαφών λόγω σοβαρών κατολισθήσεων που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια. Τελικά, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, η άδεια εκμίσθωσης ανακλήθηκε προχθές Δευτέρα.

Το 2017. Ολα ξεκίνησαν πέρυσι, όταν έκπληκτη η κοινωνία της Σαντορίνης μάθαινε ότι στη μέση του καλοκαιριού, στις 8 Αυγούστου 2017, η Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων εκμίσθωνε τη χρήση χώρου του αιγιαλού στην παραλία Καμίνια, έκτασης 120 τ.μ., για να τοποθετηθούν ομπρέλες και ξαπλώστρες μπροστά από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. «Τα Καμίνια είναι προέκταση της Κόκκινης Παραλίας, η οποία είναι αποκλεισμένη για το κοινό τα τελευταία πέντε χρόνια. Στο παρελθόν έχουν συμβεί κατολισθήσεις, ενώ έχουν εκπονηθεί ειδικές μελέτες από γεωλόγους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) που εξέτασαν την κατάσταση και αναζητούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Η παραλία είναι ένα σημείο αναφοράς για το νησί, τα πετρώματά της είναι ηφαιστειακές σκωρίες, οπότε είναι χαλαρά και με ρήγματα, κάτι που δυσκολεύει τη λήψη μέτρων» λέει στα «ΝΕΑ» ο αντιδήμαρχος Σαντορίνης Μάρκος Καφούρος. Και συμπληρώνει: «Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, με αποφάσεις των τοπικών Αρχών η παραλία έχει καθοριστεί ως επικίνδυνη για παραμονή του κοινού. Οπως καταλαβαίνετε, δεν συζητούμε καν για θέμα καταστημάτων σε μια τέτοια παραλία». Πράγματι, τον Μάρτιο του 2017 ο δήμαρχος Θήρας είχε εκδώσει απόφαση με θέμα «Απαγόρευση διέλευσης και προσέγγισης λουομένων και περιπατητών στην Κόκκινη Παραλία», ενώ απόφαση για την «προσέγγιση σκαφών στην Κόκκινη Παραλία» είχε εκδώσει το 2016 και το Λιμεναρχείο Θήρας. Με βάση αυτές, η πρόσβαση στην παραλία ήταν παράνομη και όποιος επέλεγε να παραβιάσει την απαγόρευση το έκανε με δική του ευθύνη. Παρ’ όλα αυτά, πριν από μήνες εμφανίστηκαν στα Καμίνια ξαπλώστρες. «Σε μια επιχείρηση απομάκρυνσης παράνομων εγκαταστάσεων διαπιστώσαμε ότι στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχαν ομπρέλες που δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν καθώς είχε δοθεί σχετική άδεια» λέει ο Μάρκος Καφούρος. «Με το αιτιολογικό, προφανώς, ότι το σημείο ονομάζεται Καμίνια και όχι Κόκκινη Παραλία. Βέβαια είναι αστείο, πρόκειται για συνέχεια της ίδιας παραλίας και για να φτάσει κάποιος εκεί θα πρέπει να περάσει μέσα από την Κόκκινη Παραλία, από όπου έχει απαγορευτεί η διέλευση» συμπληρώνει.

Εκπληξη. Το γεγονός προκάλεσε έκπληξη στους εμπλεκομένους. Η Κόκκινη Παραλία είναι σηματοδοτημένη ως επικίνδυνη για πρόσβαση, γεγονός που υποδεικνύεται στους περαστικούς και από σχετικές ταμπέλες. Κατά καιρούς οι πινακίδες αποκαθηλώνονται από άγνωστους δράστες, γεγονός που έκανε τη Δημοτική Αρχή να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε και ύστερα από παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Νοτίου Αιγαίου συνέταξε τελικά, στις αρχές Σεπτεμβρίου 2018, κατεπείγον έγγραφο για το θέμα. Σε αυτό αναφέρει για την παραλία Καμίνια: «α) λόγω της άμεσης γειτνίασης και επικοινωνίας με την Κόκκινη Παραλία, καθώς η πρόσβαση πραγματοποιείται και μέσω αυτής (από την περιοχή parking), υπάρχει αυξημένη επικινδυνότητα για τους επισκέπτες, λαμβανομένου υπόψη του ιστορικού κατολισθήσεων και της σεισμικής επικινδυνότητάς της και β) διαφαίνεται η ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης από εξειδικευμένους επιστήμονες (ΑΠΘ και Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) οι οποίοι έχουν ήδη μελετήσει την περιοχή της Κόκκινης Παραλίας». Κατόπιν αυτών η Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων αναγκάστηκε να προχωρήσει στην ανάκληση του συμφωνητικού μίσθωσης.