Τζόκερ τον αριθμό τρία θα πρέπει να παίξει η Λυδία Κονιόρδου, καθώς μόλις τρεις εβδομάδες έμεινε μακριά από καρέκλα που συνεπάγεται δημόσιο αξίωμα. Τρίτη – χθες – ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνει τη θέση της προέδρου στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και Τρίτη ήταν η ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τον ανασχηματισμό, αφήνοντάς την εκτός υπουργείου Πολιτισμού ύστερα από 22 σχεδόν μήνες θητείας.
Ώς το τέλος Φεβρουαρίου του 2020, λοιπόν, θα είναι πρόεδρος – μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΠΙΣΝ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. Θέση η οποία έμενε κενή από τον Μάρτιο του 2017, όταν ο Γιώργος Κιμούλης παραιτήθηκε τρεις εβδομάδες μετά τον διορισμό του με ιδιαιτέρως ηχηρό τρόπο, ρίχνοντας τα βέλη του τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τις «εσωκομματικές διαδικασίες» όσο και προς τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΚΠΙΣΝ Νίκο Μανωλόπουλο.
Τι κρύβεται πίσω από την άμεση τακτοποίηση της Λυδίας Κονιόρδου σε μια καθ’ όλα προβεβλημένη θέση και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μετά την απομάκρυνσή της από την κυβέρνηση, όταν μάλιστα κατά κοινή ομολογία δεν άφησε πίσω της κάποιο αξιοσημείωτο έργο και χρειάστηκε η τοποθέτηση υφυπουργού (του Κωνσταντίνου Στρατή) για να τρέξουν οι συσσωρευμένες εκκρεμότητες στο ΥΠΠΟ; Αν και ορισμένοι θα κάνουν λόγο για μισθολογική υποβίβαση, καθώς η αμοιβή της προέδρου του ΚΠΙΣΝ προβλέπεται ισόποση με τον μισθό γενικού γραμματέα υπουργείου, σε κάθε περίπτωση μοιάζει με θέση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της. Κι αυτό διότι οι ευθύνες της είναι περιορισμένες όπως προκύπτει από το πρακτικό της συνεδρίασης που ορίζει τις γενικές εξουσίες του προέδρου, ενώ περιλαμβάνει ταξίδια στο εξωτερικό για εκπροσώπηση του ΚΠΙΣΝ, κάτι που ως γνωστόν η Λυδία Κονιόρδου επιδιώκει.
ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ. Οσον αφορά δε τις ευθύνες – με τις οποίες δεν έχει άριστες σχέσεις – θα μοιράζεται το μεγαλύτερο μέρος τους με τον διευθύνοντα σύμβουλο, γνωστό για την ισχυρή άποψή του. Δύο από τις βασικές, η κατάρτιση του προγράμματος καλλιτεχνικών και ψυχαγωγικών δράσεων του ΚΠΙΣΝ όπως και η χάραξη βασικών αρχών της στρατηγικής πολιτιστικής ανάπτυξης και αξιοποίησής του, θα πρέπει στην πρώτη περίπτωση να έχει τη σύμφωνη γνώμη του διευθύνοντος συμβούλου σχετικά με τον προϋπολογισμό και στη δεύτερη να αποφασίζεται από κοινού. Τα δεδομένα αυτά ήταν που έκαναν τον Γιώργο Κιμούλη να διαπιστώσει ότι η θέση ήταν ασφυκτικά περιορισμένων δυνατοτήτων και να αποχωρήσει. Για τον λόγο αυτό δεν αποκλείεται ωστόσο στο επόμενο διάστημα να επανεξεταστούν οι ρόλοι τόσο του προέδρου όσο και του διευθύνοντος συμβούλου.
Σε κάθε περίπτωση η Λυδία Κονιόρδου θα πρέπει να αποδειχθεί περισσότερο αποδοτική στα νέα της καθήκοντα σε σχέση με τη θητεία της στην οδό Μπουμπουλίνας, διότι αν ο Αλέξης Τσίπρας της έδωσε ευκαιρίες και άφεση, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει αποδείξει ότι δεν συγχωρεί ατοπήματα και παραλείψεις, αν κρίνουμε από την απόσυρση της δωρεάς του προς το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, έως ότου πειστεί ότι όλα βαίνουν καλώς. Και είναι εκείνο το οποίο με την ετήσια δωρεά 10 εκατ. ευρώ καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα και το πρόγραμμα των δωρεάν εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ.
ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. Χθες και μετά την ανακοίνωση διορισμού της Λυδίας Κονιόρδου στη θέση της προέδρου του ΔΣ του ΚΠΙΣΝ υπήρξαν συνεργάτες της οι οποίοι άρχισαν να καλλιεργούν ελπίδες για μια θέση στο ΚΠΙΣΝ, κάτι που δεν θα είναι εύκολο ωστόσο, διότι οι οργανικές θέσεις έχουν κλείσει και κανένα από τα στελέχη – ούτε καν ο διευθύνων σύμβουλος – δεν έχει σταθερούς συνεργάτες, όπως σε επίπεδο γραμματείας. Στην περίπτωση που θελήσει να προσλάβει άτομα θα πρέπει να εξασφαλίσει και την αμοιβή τους.