Έντυπη Έκδοση - Γνώμες
Η ΑΕΚ αρχίζει την περιπέτειά της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ στο Αμστερνταμ, όπου απόψε θα αντιμετωπίσει τον Αγιαξ. Και οι Ολλανδοί έφτασαν στους ομίλους διαμέσου της διαδικασίας των προκριματικών: χρειάστηκε να αποκλείσουν τη Στουρμ Γκρατς, τη Σταντάρ Λιέγης και στο τέλος την Ντιναμό Κιέβου. Δεν έχασαν κανένα ματς από αυτά, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σε καλή κατάσταση. Πέρυσι τέτοια εποχή οι Ολλανδοί είχαν αποκλειστεί από τη Νις (στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ) και τη Ρόζενμποργκ (στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ). Και πήραν μια ιστορική για τους ίδιους απόφαση: να ξοδέψουν χρήματα.
Μεταγραφές
Δεν είναι πανίσχυρος ο Αγιαξ, αλλά είναι ένας παράξενος Αγιαξ. Δεν στηρίζεται μόνο σε πιτσιρικάδες, αφού σέντερ φορ έχει τον 35χρονο Χούντελαρ, αλλά το πιο παράδοξο είναι ότι φέτος έκανε ακριβές μεταγραφές! Για τον Τάντιτς, τον Μπλιντ, τον Μπαντέ και τον Λαμπιάντ πλήρωσε συνολικά πάνω από 40 εκατ. ευρώ. Εδωσε 11 στη Σαουθάμπτον για τον Σέρβο και πλήρωσε 16 στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τον Μπλιντ: ποιος θα το πίστευε. Ο Αγιαξ έβαλε στο ταμείο 17, πουλώντας τον γιο τού Πάτρικ Κλάιφερτ στη Ρόμα, αλλά για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια έκλεισε μεταγραφική περίοδο με τα έξοδα να είναι περισσότερα από τα έσοδα! Φέτος αρνήθηκε και απίστευτα χρήματα για παίκτες: τον στόπερ Ντε Λιχτ τον ήθελαν όλες οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ και τον Φρένκι Ντε Γιονγκ η Μπαρτσελόνα. Για τον πρώτο προσφέρθηκαν στον Αγιαξ 50 εκατ. ευρώ και για τον δεύτερο 45! Και οι δυο έμειναν στο Αμστερνταμ, για να παίξουν Τσάμπιονς Λιγκ και να ανεβεί η τιμή τους κι άλλο. Αλλά το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η διοίκηση έκανε μεταγραφές εκατομμυρίων, έκανε πολλούς στην Ολλανδία να μιλήσουν για μια ριζοσπαστική αλλαγή πολιτικής. Σαν να τελείωσε μια εποχή, το κεντρικό σύνθημα της οποίας ήταν ότι για τον Αγιαξ και τη διοίκησή του τα χρήματα μετράνε πιο πολύ από τους τίτλους.
Εμποροι
Πάντα οι Ολλανδοί ήταν καλοί έμποροι, όμως από τη δεκαετία του ’90 κι έπειτα οι πωλήσεις έμοιαζαν να τους ενδιαφέρουν πιο πολύ από το ποδόσφαιρο. Τη δεκαετία του ’90, ο Αγιαξ κατορθώνει κάτι πραγματικά δύσκολο: κερδίζει σε μια δεκαετία και τους τρεις ευρωπαϊκούς τίτλους, δηλαδή το Κύπελλο Κυπελλούχων, το Κύπελλο UEFA και το Τσάμπιονς Λιγκ. Τα δυο τελευταία τα κερδίζει υπό τη διεύθυνση του τότε νεαρού τεχνικού Λουίς Φαν Γκάαλ, που είναι ένας μάγος της εποχής, αφού μετατρέπει άγνωστους πιτσιρικάδες από τις ακαδημίες (Ντάβιντς, Ντε Μπουρ, Κλάιφερτ κ.λπ.) σε πρωταθλητές. Οι Ολλανδοί για δεύτερη φορά, μετά το μακρινό 1970, εντυπωσιάζουν για την παραγωγή ποδοσφαιριστών, καθώς στις ακαδημίες τους έχουν ενσωματώσει πλέον και τα παιδιά από τις ολλανδικές αποικίες: μοιάζουν να έχουν ξαναβρεί τον τρόπο για να καταπλήξουν. Αλλά τον ίδιο καιρό συζητιέται σε όλη την Ευρώπη ο «νόμος Μποσμάν» – δηλαδή μια απόφαση ενός δικαστηρίου που επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση ευρωπαίων ποδοσφαιριστών εντός των χωρών της ΕΕ, βάζοντας τέλος στους περιορισμούς.
Πραάγκ
Οι Ολλανδοί είναι φανατικοί υποστηρικτές της εξέλιξης: σε μια συζήτηση που είχε γίνει τότε στη Ρώμη μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων και μιας αντιπροσωπείας της UEFA, ο νεαρός τότε πρόεδρος του Αγιαξ και αργότερα υποψήφιος πρόεδρος της UEFA Μίκαελ Φαν Πραάγκ έκανε επίθεση στον τότε γενικό γραμματέα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας Γκέρχαρτ Αϊγκνερ, λέγοντάς του ότι μόνο όποιος δεν καταλαβαίνει σε ποια εποχή ζει μπορεί να εναντιώνεται στην απόφαση Μποσμάν!
Ξεπουλάνε
Οι Ολλανδοί πιστεύουν ότι η ευκολία στο να παράγουν ποδοσφαιριστές, σε συνδυασμό με την παραδοσιακή τους ικανότητα στις πωλήσεις, θα τους κάνει πάμπλουτους. Πραγματικά ξεπουλάνε όλη εκείνη την ομάδα του Φαν Γκάαλ που έπαιξε δύο σερί τελικούς στο Τσάμπιονς Λιγκ και παίρνουν από τους Κλάιφερτ, Ντάβιντς, Λιτμάνεν, Οβερμαρς, Ζέεντορφ, Ντε Μπουρ κ.λπ. πάνω από 180 εκατ. ευρώ σε τρία χρόνια! Αλλά χωρίς να το ξέρουν έχουν βγάλει τα μάτια τους.
Συνταγή
Από το 2000 κι έπειτα ο Αγιαξ χάνει τον παραδοσιακό προσανατολισμό του, νομίζοντας ότι έχει βρει τη συνταγή της οικονομικής ευμάρειας. Θεωρητικά ό,τι κάνει είναι σωστό. Οι άνθρωποί του χτενίζουν τον κόσμο προσπαθώντας να εμπλουτίσουν τις ακαδημίες τους με ταλαντούχους μικρούς. Η ομάδα δεν αρκείται στα παιδιά από την Ολλανδία και το Σουρινάμ, αλλά ψάχνει ταλέντα παντού, από τη Σκανδιναβία (όπου θα βρεθεί ο Ιμπραΐμοβιτς) μέχρι τα Βαλκάνια, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική (από εκεί κατάγεται ο τελευταίος αληθινά μεγάλος ποδοσφαιριστής που έπαιξε στον Αίαντα, δηλαδή ο Λουίς Σουάρες). Ολο αυτό, ενώ μοιάζει να οργανώνεται συστηματικά, εν τέλει γίνεται μανιακά: εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια ο Αγιαξ πουλάει διαρκώς παίκτες μικρής ηλικίας και μολονότι κατά καιρούς «διαμάντια» βρήκε, εντούτοις δυσκολεύεται να αποκτήσει συνοχή, ηγέτες και καλή ομάδα.
Φαν Γκάαλ
Οι ξένοι παίκτες που έχουν περάσει από τις ακαδημίες και την πρώτη ομάδα από το 2000 κι έπειτα είναι πάνω από 360 (!), ενώ η ομάδα έχει αλλάξει οκτώ τεχνικούς διευθυντές και τέσσερις εκτελεστικούς προέδρους. Το 2009, όταν ο Φαν Γκάαλ ως αντίπαλος του Αγιαξ κατέκτησε το πρωτάθλημα με την Αλκμααρ, ρωτήθηκε τι δεν πάει καλά στον σύλλογο που τον ανέδειξε. «Ακούστε», είπε, «τον καιρό που ήμουν εγώ εκεί όλος ο κόσμος γνώριζε την ενδεκάδα του Αγιαξ, τους ηγέτες της ομάδας και τους αναπληρωματικούς της. Σήμερα κανείς δεν γνωρίζει τι έγιναν αυτοί που στον Αγιαξ έπαιζαν πέρυσι και σίγουρα αγνοεί σε ποιους η ομάδα θα στηριχθεί του χρόνου…». Δεν είχε και πολύ άδικο! Το 2016-17 η ομάδα έχει μια αναλαμπή και φτάνει στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ, όπου χάνει εύκολα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το επόμενο καλοκαίρι (ξε)πουλάει τη μισή ομάδα: δίνουν στην Τότεναμ τον Σάντσες, στην Εβερτον τον Κλάασεν, τον Ρίντγουολντ στην Κρίσταλ Πάλας κ.λπ. Κλείνουν το καλοκαίρι με 70 εκατ. ευρώ κέρδος, αλλά αποκλείονται και από το Τσάμπιονς και από το Γιουρόπα Λιγκ. Κι αλλάζουν ρότα.
Αφόρητη
Η ΑΕΚ δεν θα έχει τον Μπακασέτα, τον Λιβάγια, τον Λόπες: και οι τρεις είναι τιμωρημένοι. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης θα παίξει με πέντε μπακ για να κρατήσει την καλή επίθεση των Ολλανδών, που φέτος δεν έχει σκοράρει μόνο στο Κίεβο με αντίπαλο την Ντιναμό που πέρυσι απέκλεισε την ΑΕΚ: το 0-0 δεν ήταν κακό για τον Αίαντα που προκρίθηκε. Η ΑΕΚ δεν έχει να χάσει τίποτα: θα προσπαθήσει να διευρύνει το μεγάλο ευρωπαϊκό αήττητο σερί της. Οι Ολλανδοί όμως παίζουν πολλά. Πήγαν κόντρα στις αντιλήψεις τους και ξόδεψαν, αντί να εισπράξουν. Κι αν δεν κερδίσουν η ζημιά θα είναι αυτή τη φορά διπλή. Κι αφόρητη…