Η είδηση πέρασε στα ψιλά: «Μπλόκο της Αστυνομίας σε 200 οπαδούς του Παναθηναϊκού στη Λάρισα». Οι οπαδοί των Πρασίνων είχαν προμηθευτεί εισιτήρια, προσπάθησαν να φτάσουν στη Λάρισα, αλλά η Αστυνομία τούς σταμάτησε στις εισόδους της πόλης, υποχρεώνοντάς τους να γυρίσουν πίσω, είτε στην Αθήνα είτε στις γειτονικές πόλεις απ’ όπου είχαν ξεκινήσει. Ο νόμος και η τάξη, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση Βασιλειάδη για απαγόρευση της μετακίνησης, τηρήθηκαν μέχρι κεραίας. Δεν ξέρω τι γίνεται στη Νότια Αμερική. Σε χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Κολομβία, το Περού. Ενδεχομένως να αναλαμβάνει δράση για τους αυθαιρετούντες οπαδούς ο στρατός. Δεν ξέρω τι γίνεται στην Αφρική. Στην Αίγυπτο, στην Μποτσουάνα, στην Ουγκάντα. Αν υπάρχει κι εκεί υφυπουργός Αθλητισμού Βασιλειάδης που αποφασίζει και διατάζει: «Εσύ πας στο γήπεδο, εσύ δεν πας». Κι αν πας, σε γυρίζει πίσω η Αστυνομία.

Ακατανόητο

Είναι ακατανόητο, είναι αδιανόητο, είναι εξωφρενικό. Σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να απαγορεύεται η παρακολούθηση ποδοσφαιρικού αγώνα. Να μην μπορείς να πας στο γήπεδο. Κι αν το αποτολμήσεις θα σε γυρίσουν τα πίσω μπρος. Οπως έγινε την Κυριακή. Μία παρέα φίλων να μην έχει το δικαίωμα να ταξιδέψει στη Λάρισα για να δει την ομάδα της. Ο Βασιλειάδης και η Αστυνομία τούς βάζουν στοπ. Η σχετική έκθεση έχει και την πλάκα της. Λες και περιγράφουν επιχείρηση σύλληψης του Παλαιοκώστα: «Περί ώραν 14.45 στο Κόμβο Νίκαιας, εντοπίστηκαν 60 περίπου ΙΧ οχήματα στα οποία επέβαιναν περί τους 200 οπαδούς του Παναθηναϊκού. Οι οποίοι αφίχθησαν στη περιοχή μας για τη παρακολούθηση του αγώνα. Αξιωματικοί υφιστάμενων υπηρεσιών μας, σε εκτέλεση της ανωτέρω υπουργικής απόφασης, ακινητοποίησαν τα εν λόγω οχήματα και ανέστρεψαν αυτά προς Αθήνα».

Αδιανόητο

Ιδού λοιπόν ο σουρεαλισμός. Σε ξένη χώρα με τη συνθήκη Σέγκεν μπορείς να ταξιδέψεις. Στη δικιά σου χώρα δεν γίνεται. Το αν έχεις αυτό τη δικαίωμα ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού. Ο ΠΑΟΚ στη Νέα Σμύρνη με κόσμο. Και στο Ηράκλειο με κόσμο. Η ΑΕΚ στην Τρίπολη με κόσμο. Ο Παναθηναϊκός στη Λάρισα χωρίς κόσμο. Χωρίς κόσμο κι ο Αρης το Σάββατο στα Γιάννινα. Γιατί; Γιατί έτσι. Δεν πρόλαβα να γράψω ότι κάτι πάει να γίνει με τις μετακινήσεις των οπαδών και τα ξανακάνανε μούτι. Για την Αστυνομία είναι εύκολο να στήσει μπλόκο και να γυρίσει πίσω στην Αθήνα 60 αυτοκίνητα. Το να περιφρουρήσει τηντάξη, αν είναι χίλιοι οπαδοί των φιλοξενουμένων στο γήπεδο είναι δύσκολο. Γι’ αυτό και εισηγείται αρνητικά. Ενα ακόμα, αδιανόητο και ακατανόητο. Να λέει η Αστυνομία «δεν μπορώ». Να λέει δεν μπορώ και γι’ αυτό εισηγούμαι αρνητικά στη μετακίνηση των οπαδών. Κι αυτό το «δεν μπορώ» είναι αποδεκτό από την πολιτική ηγεσία.

Φωτοβολίδα

Κι αν δεν μπορεί η Αστυνομία σ’ ένα γήπεδο με τρεις – τέσσερις χιλιάδες κόσμο, τι είναι αυτό που μπορεί; Στον ιδιωτικό τομέα, όποιος δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του απολύεται. Στο Πανιώνιος – ΠΑΟΚ δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους τρεις φορές. Μία, που τους ξέφυγε ο οπαδός του ΠΑΟΚ στον σωματικό έλεγχο και μπήκε στο γήπεδο με τη φωτοβολίδα ευθείας βολής. Δύο, που κατάφερε να μπει στον αγωνιστικό χώρο. Τρεις, που δεν τον συνέλαβαν όταν την πέταξε. Και δεν πάει τσάμπα η Αστυνομία στο γήπεδο. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εισπράττει ποσοστό 10% από όλες τις τηλεοπτικές συμβάσεις αθλητικών γεγονότων. Κάποια εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Το Ταμείο των αστυνομικών το 5% από τα εισιτήρια. Κι επειδή βαριούνται να κάνουν τη δουλειά τους, στέλνουν ένα φιρμάνι «δεν μπορώ» και καθαρίζουνε. Το συνυπογράφει κι ο Βασιλειάδης κι όποιος τολμήσει να ξεκινήσει για το γήπεδο τον γυρίζουν πίσω. Αυτό το μπορούν.