Μετά τη ΔΕΘ, ένα πράγμα συζητήθηκε κατά κόρον στα κεντροαριστερά κομματικά γραφεία: τα ανοίγματα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης προς το πολιτικό Κέντρο. Υπό μια έννοια, το Κίνημα Αλλαγής βρέθηκε ανάμεσα στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ να προσελκύσουν όσο περισσότερους ψηφοφόρους μπορούν από τη δική του πολιτική δεξαμενή. Στη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να καθίσουν με σταυρωμένα χέρια, γι’ αυτό η Φώφη Γεννηματά ανέλαβε το βράδυ της Δευτέρας να ξεκαθαρίσει τις διαχωριστικές γραμμές της από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Εμείς είμαστε η σύγχρονη έκφραση της δημοκρατικής παράταξης», τόνισε (Action 24) για τις προσπάθειες διεμβολισμού.
«ΨΥΧΙΚΟ ΧΑΣΜΑ». Και αυτή η συζήτηση συνεχίστηκε και χθες, στο ίδρυμα Friedrich Ebert, όπου ο Ούντο Μπούλμαν μίλησε για την ανάγκη ευρύτερων προοδευτικών συνεργασιών στην Ευρώπη. «Πριν συζητήσουμε για κάτι τέτοιο, πρέπει πρώτα να δούμε στην πράξη πώς ασκεί πολιτική ο καθένας στη χώρα του», απάντησε από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής ο Γιώργος Καμίνης. Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ όσα χρόνια κυβερνάει δεν έχει να παρουσιάσει μια δημοκρατική μεταρρύθμιση, πως νομοθετεί με τροπολογίες και προσπαθεί να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ. Επεσήμανε, δε, πως ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη δημοκρατική παράταξη «υπάρχει ψυχικό χάσμα», καθώς «ακόμα και μέσα σ’ αυτήν την αίθουσα υπάρχουν άνθρωποι που χαρακτηρίστηκαν “προδότες” και “γερμανοτσολιάδες”». Η παρέμβαση Καμίνη προκάλεσε πολλά χειροκροτήματα και επιβεβαίωσε τη διάθεση που υπάρχει από το Κίνημα Αλλαγής να «μη χαρίσει τον κεντροαριστερό χώρο σε κανέναν».
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟΙ. Παράλληλα, η Γεννηματά στην παρέμβασή της κατέστησε σαφές πως, όταν έρθει η ώρα να συζητηθούν οι όποιες κυβερνητικές συνεργασίες, το Κίνημα Αλλαγής δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. «Δεν τήρησα ποτέ ίσες αποστάσεις», ανέφερε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, τονίζοντας πως ο μεν ΣΥΡΙΖΑ «έχει υποταχθεί στις εντολές των πιο συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης», η δε ΝΔ «αποτελεί τον πολιτικό και ιδεολογικό αντίπαλο» της Κεντροαριστεράς. Με την πάγια τακτική της εθνικής συνεννόησης, που αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής της, επεσήμανε πως είναι διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει με βάση το προοδευτικό πρόγραμμα του φορέα. Πάνω σ’ αυτό το πρόγραμμα, εξηγούν από τη Χαριλάου Τρικούπη, θα διαπραγματευτούν την παρουσία τους στην επόμενη κυβέρνηση. «Από εμάς περνάει ο δρόμος για συνεννόηση», σχολίαζαν με νόημα.