Τελικά ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Σωτήρης Καψώχας άναψε φωτιές με το απαράδεκτο σχόλιό του on camera που παρομοίαζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον «θεωρητικό του φασισμού Σέρτζιο Πανούντσιο, ο οποίος εισήγαγε στοιχεία εθνικισμού στην Ιταλία του Μουσολίνι». Πέραν του ακραίου παραλληλισμού, δεν ξέρω αν πράγματι εννοούσε τον καθηγητή και θεωρητικό του εθνικιστικού συνδικαλισμού Πανούντσιο (1886 – 1944) που «προσέδωσε στη δικτατορία του Μουσολίνι μια επίφαση επαναστατικής νομιμότητας» ή ήθελε να αναφερθεί στον εθνικιστή ποιητή Γκαμπριέλε Ντ’ Ανούντσιο που επίσης υπήρξε στενός φίλος του ιταλού δικτάτορα.
Η ΝΔ εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση για εμπάργκο των στελεχών της στην ΕΡΤ. Η Πειραιώς ζήτησε μάλιστα «να μην υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στις δραστηριότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο στα δελτία ειδήσεων όσο και στις τάχα ενημερωτικές εκπομπές τους». Η ΕΣΗΕΑ επιλήφθηκε και παραπέμπει την υπόθεση του δημοσιογράφου στο Πειθαρχικό.
Η κυβέρνηση απάντησε διά μέσω του Δημήτρη Τζανακόπουλου πως η «ΝΔ έχει κάνει χειρότερα στο παρελθόν σε σχέση με την ΕΡΤ. Αν θυμάστε, την έκλεισε μέσα σε ένα βράδυ», αλλά επί της ουσίας κάλυψε τον δημοσιογράφο. Και το Κίνημα Αλλαγής, μέσω Σταμάτη Μαλέλη, καταδίκασε το σχόλιο του Καψώχα αλλά δεν αποφάσισε εμπάργκο.
Τα «κάστρα» της Κρήτης
Οταν ο Τσίπρας αποφασίζει να αναθέσει στον Πολάκη την παρακολούθηση της πορείας των μεγάλων έργων στη λεβεντογέννα Κρήτη, τότε σημαίνει ότι τα μηνύματα για τον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλοτε «πράσινη» και κατόπιν «κόκκινη» – εκεί έλαβε το 2015 τα μεγαλύτερα ποσοστά σε πανελλαδικό επίπεδο – μεγαλόνησο δεν είναι καλά. Οπως ανέφερε ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών Υγείας, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού ανέλαβε να παρακολουθεί κάποια έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αλλά έχει υλοποιηθεί μόνο ένα μικρό τμήμα τους. Μάλιστα, αναφερθείς στην κακοδαιμονία της δημόσιας διοίκησης, θυμήθηκε τι του έλεγε όταν ήταν δήμαρχος Σφακίων ένας παλαιός αυτοδιοικητικός: «Να σου πω ένα πράγμα Παυλή μου. Ολα αυτά που βλέπεις με τους νόμους, τις διαδικασίες, τις Διαύγειες, τα διατάγματα, τις εγκρίσεις, τα δέκα επίπεδα και τα λοιπά, ξέρεις τι είναι; Εχουν φτιάξει ένα “κάστρο”, υποτίθεται, διαφάνειας, νομιμότητας, τιμιότητας, ελέγχου κ.λπ. και εκεί μέσα τρώνε. Και το έχουν φτιάξει αυτό το “κάστρο” για να μην μπει και φάει και κάποιος άλλος». Απορία: τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τα «κάστρα» έμειναν απόρθητα;
Ρούμπος επί δύο
Σε άλλα νέα τώρα, δεν πέρασε και τόσο καλά χθες ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Σοσιαλδημοκρατών Ούντο Μπούλμαν στο Ιδρυμα Φρίντριχ Εμπερτ στο Κολωνάκι και έφαγε και δύο «ρούμπους».
Στο κοινό ας πούμε πως ήταν ο εκρηκτικός Βασίλης Κεγκέρογλου, που με αβρότητα ρώτησε τον Γερμανό πώς γίνεται να κόπτεται για το προοδευτικό μέτωπο στην Ευρώπη όταν το κόμμα του συγκυβερνά με τη Μέρκελ και ενώ δεν έχει την υποχρέωση να φέρει εις πέρας κάποιο οικονομικό πρόγραμμα. Ο δε επίσης πολύπειρος καθηγητής Παναγιώτης Ιωακειμίδης ζήτησε διευκρίνιση από τον Μπούλμαν για το πώς ορίζει τον προοδευτικό και με ποια κριτήρια.
Ο Γερμανός απάντησε με κάτι ασάφειες, ενώ ο άνθρωπός μου μετέφερε πως το κοινό ελάχιστα χειροκροτούσε στις απαντήσεις του.
Υποψήφιοι για Βρυξέλλες
Ζεσταίνονται τα κόμματα για τις ευρωεκλογές. Ο Νίκος Παπανδρέου όλα δείχνουν πως θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής. Χθες μάλιστα είδε τη Φώφη Γεννηματά. Από την άλλη, η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου θα πολεμήσει και αυτή στις ευρωεκλογές, αφού όπως είπε στα Παραπολιτικά Fm, το συμφώνησε με τον Κυριάκο. Να θυμίσω πως θα έχει σταυρό η μάχη, αφού ο Τσίπρας δεν επέλεξε τελικά επιστροφή στη λίστα.
Στο όνομα του πατρός
Το Ιδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η έδρα Ελληνικών Σπουδών «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» του Πανεπιστημίου Stanford συνδιοργάνωσαν χθες στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος τη δεύτερη ετήσια διάλεξη στη μνήμη του επίτιμου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Tορόντο Ράιαν Μπάλοτ, αλλά πήρε τον λόγο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την Κυριακή μιλούσε για τη χθεσινή εκδήλωση ο γαλάζιος πρόεδρος. Το θέμα της διάλεξης ήταν «Το θάρρος ως δημοκρατική αρετή. Ενα αρχαίο ελληνικό ιδεώδες και η σύγχρονη προοπτική του», και όπως είπε ο Κυριάκος «είναι μια θεματική που αρμόζει στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και φωτίζει εύστοχα τη δημόσια παρακαταθήκη του». Γενικώς ο αρχηγός της ΝΔ μνημονεύει συχνά τον πατέρα του. Δεν το λέω εγώ, το είπε ο ίδιος στο κοινό του χθες. Είναι που σε έναν μήνα συμπληρώνονται και 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Για καφέ με την πρεσβευτή
Οπως μου μεταφέρθηκε από «αυτόπτη μάρτυρα», ο Βασίλης Κικίλιας το πρωί της Δευτέρας έπινε καφέ με την Ιρίτ Μπεν Αμπα, πρεσβευτή του Ισραήλ στην Ελλάδα. Οι δυο τους βρέθηκαν σε στέκι του πεζόδρομου της Βαλαωρίτου στο κέντρο της Αθήνας και συζήτησαν πάνω από μία ώρα. Εικάζω πως η φιλική κουβέντα περιστράφηκε γύρω από τα αμυντικά θέματα αλλά και τις γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις, μιας και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου υπάρχει έντονη κινητικότητα. Ο τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ διατηρεί στενές σχέσεις με το Ισραήλ από την εποχή που ήταν υπουργός στην Κατεχάκη και φροντίζει οι δίαυλοι να παραμένουν ανοικτοί. Στο τελευταίο ταξίδι του στο Τελ Αβίβ, άλλωστε, είχε συναντήσει και τον υπουργό Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν.