Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται, αν και με βήματα σημειωτόν, η επιχείρηση του Αλέξη Τσίπρα να μεταλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κεντροαριστερό κόμμα. Με κυρίαρχη εκτίμηση ότι οι αριστερές συνιστώσες της Κουμουνδούρου έχουν πολύ μικρή απήχηση, έως και ασήμαντη, στην ελληνική κοινωνία, ο Πρωθυπουργός προχωρεί στην υλοποίηση ενός σχεδίου που καταλήγει στη διαμόρφωση ενός διαφορετικού κόμματος.
Επί της ουσίας, όπως λένε στενοί συνεργάτες του, θα πρόκειται για μια σταθερή συμμαχία ή συνασπισμό με κοινωνικές δυνάμεις και πρόσωπα της Κεντροαριστεράς και «δεν θα αφορά αυτή η προσπάθεια ένα ευκαιριακό και συμφεροντολογικό άνοιγμα λόγω των εκλογών». Στο επίκεντρο αυτών των διεργασιών είναι αναπόφευκτα ο χώρος του ΠΑΣΟΚ, οι δυνάμεις, τα πρόσωπα, οι συλλογικότητες και οι φορείς που ταυτίστηκαν και πορεύτηκαν μαζί του και γι’ αυτό ήδη υπάρχει η εσωτερική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο «πασοκοποίησης» του κόμματος.
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η εικόνα εσωτερικής ρήξης με τις συνιστώσεις και ιδιαίτερα με την ομάδα των 53+ έχει αρχίσει να προβάλλει. Στον απόηχο και του φλερτ του Τσίπρα με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, κεντρικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν στη μετεξέλιξη του κόμματος σε σοσιαλδημοκρατικό και εμμένουν, παρά την εφαρμογή του Μνημονίου, στον αμιγώς αριστερό χαρακτήρα του.
Η επιχείρηση Τσίπρα εξελίσσεται κυρίως μέσω των διεργασιών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και προσώπων από την Κεντροαριστερά που είχαν μακρά διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ, με φόντο τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Η ομάδα των 53+ αντιδρά στη στήριξη πασοκογενών στελεχών στις αυτοδιοικητικές εκλογές και εμμένει στην αριστερή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Προ ημερών τρία στελέχη της ομάδας, η Κατερίνα Κνήτου, ο Πάνος Λάμπρου και ο Μιχάλης Υδραίος, παρενέβησαν με άρθρο υπό τον τίτλο «3η Σεπτέμβρη: Εμείς πάντως δεν γιορτάσαμε…». Αρνητικός στον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ είναι και ο Νίκος Φίλης, ενώ ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης αρνείται ότι το κόμμα προσχωρεί στην Κεντροαριστερά και απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι εισήλθε σε πορεία «πασοκοποίησης».
ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ. Από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδεται ότι στη μεταμνημονιακή Ελλάδα απαιτείται η δημιουργία ενός μετώπου έναντι των συντηρητικών δυνάμεων και αρνούνται ευθέως να μιλήσουν για «πασοκοποίηση» και «αντιγραφή» του μοντέλου ΠΑΣΟΚ. Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, από την πλευρά του, με προχθεσινό άρθρο του στα «ΝΕΑ» υπογράμμισε την αναγκαιότητα για την διαμόρφωση ενός προοδευτικού πόλου στην Ευρώπη και στη χώρα μας.
Στο πλαίσιο αυτής της πρωθυπουργικής επιχείρησης, έχουν ξεκινήσει διεργασίες σε δήμους και περιφέρειες με στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και έχουν ευθέως αναφορές στο ΠΑΣΟΚ.
Αυτό συμβαίνει με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Αποστόλη Κατσιφάρα. Ακόμη, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου προαλείφεται ο Γιώργος Δέδες, στενός συνεργάτης του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος το 2014 ήταν υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ και έχασε τη δεύτερη θέση για 1.230 ψήφους από τον Οδυσσέα Βουδούρη, τότε υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας εξετάζεται η στήριξη στον γιατρό Νίκο Τσιλιμίγκα που το 2014 ήταν υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, σε πολλούς δήμους (π.χ. Πάτρας, Ηρακλείου κ.ά.) αναμένεται να υπάρξουν όχι χρίσματα, αλλά άτυπη στήριξη σε μετριοπαθή πρόσωπα, αρκετά προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, ενώ σε άλλους δήμους θα στηριχθούν κυρίως νέα σε ηλικία πρόσωπα από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά ακόμα και από τον χώρο της Κεντροδεξιάς.