Δεν του είναι δύσκολο γενικώς να κερδίσει τις εντυπώσεις. Δεν του ήταν το 2005 όταν έφτασε άγνωστος μεταξύ αγνώστων στο ποδοσφαιρικό περιβάλλον που έμελλε να αποτελέσει το εφαλτήριο της παγκόσμιας καριέρας του. Πώς να του είναι το 2018, όταν πλάι στο όνομά του συναντάς την ένδειξη legend; Αυτό δεν είναι άλλωστε ο Γιάγια Τουρέ; Ενας αληθινός θρύλος του ποδοσφαίρου που λίαν συντόμως θα είναι έτοιμος να προσφέρει τις αγωνιστικές υπηρεσίες του στον Θρύλο. Στον Ολυμπιακό, που έμελλε να γίνει για εκείνον η αρχή και το φινάλε του.

Οχι, δεν προλαβαίνει το αυριανό crash test του Γιουρόπα Λιγκ απέναντι στη Ρέαλ Μπέτις που έρχεται στην Ελλάδα με όλα της τα αστέρια (πλην του τραυματία Γουίλιαμ Καρβάλιο) για αυτόν τον πρώτο «τελικό» πρόκρισης – και ας είμαστε ακόμη στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων. Για εκείνον το Γιουρόπα Λιγκ καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ξεκινήσει από τη 2η αγωνιστική και το κοσμοπολίτικο Μιλάνο. Από την αποστολή του Ολυμπιακού στα… λημέρια τής επτά φορές πρωταθλήτριας Ευρώπης Μίλαν, του Γκονζάλο Ιγκουαΐν.

Με Λεβαδειακό

Πάντως, όπως εξελίσσεται το πρόγραμμα εκγύμνασης που ακολουθεί ο Τουρέ και ο τρόπος με τον οποίο… καταπίνει στόχους στον έλεγχο των δεικτών φυσικής κατάστασης, θα μπει – λογικά – νωρίτερα σε αγωνιστική τροχιά με τα ερυθρόλευκα: στο Κύπελλο Ελλάδας. Στη διοργάνωση που ο Ολυμπιακός μπαίνει φιλοξενώντας τον Λεβαδειακό (Παναχαϊκή και Αρης Αβάτου συμπληρώνουν τον 5ο όμιλο της 4ης φάσης) στα μέσα της επόμενης εβδομάδας (26/9). Ο Πέδρο Μαρτίνς λοιπόν εκεί αναμένεται να δώσει για πρώτη φορά κάποια λεπτά συμμετοχής στον Γιάγια Τουρέ και επί της ουσίας να τον «εισαγάγει» και στο rotation για τα σπουδαία που ακολουθούν. Δηλαδή το ματς με τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη (30/9) και αμέσως μετά εκείνο με τη Μίλαν (4/10). Αν θα έπρεπε να ρισκάρουμε μια πρόβλεψη; Στο Μιλάνο θα είναι πια κανονικά υποψήφιος για το αρχικό σχήμα!

Δουλεύει με πολύ μεγάλο πάθος και διάθεση ο Γιάγια Τουρέ σε αυτές τις πρώτες του εβδομάδες στον Ρέντη. Και ακριβώς αυτό είναι «το.. κερδίζει τις εντυπώσεις» που αναφέραμε στον πρόλογο. Ακούς για εκείνον εγκωμιαστικά λόγια καλά καλά πριν ακουμπήσει την μπάλα στα πόδια. Για όλα: τον επαγγελματισμό του, την αφοσίωσή του, ακόμη και για τον τρόπο που έζησε την Κυριακή από τον πάγκο το ματς με τον Αστέρα Τρίπολης. Και όταν η κουβέντα ανοίγει λιγάκι παραπάνω και πάει στις πρώτες ποδοσφαιρικές εικόνες από τις προπονήσεις; Εκεί μάλλον καταλαβαίνει ο καθένας πως τα λόγια είναι περιττά.

Η πρόκληση

Πλησιάζει λοιπόν η ώρα που ο Ολυμπιακός θα βάλει στο… κόλπο τη μεταγραφή που τρέλανε κόσμο στα τέλη του καλοκαιριού. Μέχρι τότε όμως υπάρχουν αγωνιστικές αποστολές μεγάλης σημασίας. Με πρώτη φυσικά την αυριανή. «Εχουμε μπροστά μας ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι. Αν νικήσουμε, θα έχουμε πολλές πιθανότητες πρόκρισης στην επόμενη φάση του Europa League» δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ρεάλ Μπέτις Ανχελ Αρο δίνοντας με τον τρόπο του το στίγμα της παρτίδας που θα παιχτεί αύριο βράδυ στο Καραϊσκάκη. Στο φαληρικό γήπεδο που τέτοιες νύχτες είναι από μόνο του σημείο αναφοράς. «Υπάρχουν πολλοί παίκτες με εμπειρία στο ρόστερ μας που έχουν αγωνιστεί σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και ξέρουν καλά ότι γήπεδα όπως αυτό θέλουν προσωπικότητα και αφοσίωση. Δεν ανησυχούμε όμως για την ατμόσφαιρα, θα το απολαύσουμε» πρόσθεσε ο Αρο βάζοντας στην εξίσωση την έδρα του Ολυμπιακού. Προφανώς όμως δεν είναι τόσο άνετος όσο θέλησε να δείξει.

Ο Πέδρο Μαρτίνς ουσιαστικά ξεκίνησε χθες την προετοιμασία των Ερυθρολεύκων για την πρεμιέρα του Γιουρόπα Λιγκ χωρίς διάθεση να ανοίξει τα χαρτιά του. Υπάρχει μια αίσθηση εκπλήξεων με θέα στην ενδεκάδα, αλλά ώς εκεί.