Υπάρχουν πολλοί τρόποι αποπομπής ενός ανώτατου κρατικού υπαλλήλου. Η αναβάθμισή του σε πολιτικό πόστο δεν είναι σίγουρα ο χειρότερος. Αυτό έγινε με τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας Χανς Γκέοργκ Μάασεν, ο οποίος εγκαταλείπει τη θέση του διά της αναβαθμίσεώς του σε υφυπουργό Εσωτερικών. Την απόφαση αυτή έλαβαν χθες οι πρόεδροι των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, Ανγκελα Μέρκελ (CDU), Aντρέα Νάλες (SPD), Χορστ Ζεεχόφερ (CSU). Την υπουργοποίησή του οφείλει ο Μάασεν στον πολιτικό του προϊστάμενο Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος τον κάλυψε στην άκρως προβληματική στάση του στα επεισόδια του Κέμνιτς, συνδέοντας μαζί του και το δικό του πολιτικό μέλλον. Ο Ζεεχόφερ κέρδισε τη χθεσινή μάχη, γιατί κανείς δεν θέλει μία νέα κυβερνητική κρίση στο Βερολίνο ενόψει των επικείμενων περιφερειακών εκλογών στη Βαυαρία και την Εσση. Αλλά η απόφαση είναι πλήγμα για το κύρος της Μέρκελ και της Νάλες, μολονότι επέβαλαν την απομάκρυνση του Μάασεν από τις μυστικές υπηρεσίες. «Πέτρα του σκανδάλου» ήταν η στάση του Μάασεν στις διαδηλώσεις ακροδεξιών στο Κέμνιτς. Την ώρα που η καγκελάριος καταδίκαζε το ανθρωποκυνηγητό ξένων από τον όχλο, ο Μάασεν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μπιλντ» έλεγε ότι «δεν έχει ασφαλείς πληροφορίες ότι στις διαδηλώσεις ακροδεξιών στο Κέμνιτς υπήρξε ανθρωποκυνηγητό ξένων» – αντίθετα υπάρχουν «πολλοί λόγοι» ότι το συγκεκριμένο βίντεο με τις σκηνές ήταν «στοχευμένη παραπληροφόρηση για αντιπερισπασμό του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης από τη δολοφονία στο Κέμνιτς». Δύο 24ωρα πριν από τα έκτροπα ένας 35χρονος είχε δολοφονηθεί σε συμπλοκή με τρεις πρόσφυγες – έναν σύρο που παραμένει προφυλακισμένος ως ύποπτος δράστης, έναν ιρακινό που αποφυλακίστηκε μόλις χθες και άλλον ένας ιρακινό που καταζητείται.
Το Κέμνιτς ήταν το επιστέγασμα μιας σειράς σκανδαλωδών χειρισμών για τις οποίες ευθύνεται ο Χανς-Γκέοργκ Μάασεν από το 2012 που ανέλαβε την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος. Η δράση πρακτόρων της Υπηρεσίας συγκαλύφθηκε συστηματικά στη διαλεύκανση των δολοφονιών οκτώ Τούρκων και του Ελληνα Βουλγαρίδη από το νεοναζιστικό δίκτυο NSU. Επίσης πράκτορες της Υπηρεσίας ήταν και στο στενό περιβάλλον τζιχαντιστή Αμρι, δράστη της δολοφονικής επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου τον Δεκέμβριο του 2016.
Ο ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ. Στους υποστηρικτές τους Μάασεν ανήκει το AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία). Ο Μάασεν «τιμωρείται για την κριτική του στην πολιτική της Μέρκελ στο Προσφυγικό» υποστήριξε η κοινοβουλευτική ηγέτις του AfD Αλις Βάιντελ. Στη μάχη κατά της Μέρκελ, το ακροδεξιό, εθνικολαϊκιστικό AfD χάνει με την αντικατάσταση του Μάασεν έναν σημαντικό «πληροφοριοδότη», σε μία κρίσιμη περίοδο που ενισχύονται όλο και περισσότερο οι φωνές να τεθεί το AfD επισήμως υπό την παρακολούθηση των μυστικών υπηρεσιών για αντισυνταγματική δράση. Ο Μάασεν εκ της θέσεώς του ήταν υποχρεωμένος να βλέπει συχνά κοινοβουλευτικά στελέχη όλων των κομμάτων. Αλλά με το AfD οι επαφές ήταν παραπάνω από υπηρεσιακές. Στον βουλευτή του AfD Στέφαν Μπράντνερ είχε δώσει τα στοιχεία της έκθεσης της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος για το 2017 προτού καν δημοσιοποιηθεί. Ηταν επιβεβαίωση της ήδη υπάρχουσας δυσπιστίας των περιφερειακών υπηρεσιών στον ομοσπονδιακό τους προϊστάμενο Μάασεν. Οταν προ μηνών ο Μάασεν ζήτησε από τους περιφερειακούς επικεφαλής να του κοινοποιήσουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους για το ΑfD, αρνήθηκαν να το πράξουν οι επικεφαλής της Κάτω Σαξονίας και της Βρέμης με το επιχείρημα ότι δεν είναι βέβαιοι πως δεν θα διαρρεύσουν στο ΑfD.
Το πλήγμα της αξιοπιστίας των μυστικών υπηρεσιών από την υπόθεση Μάασεν δύσκολα θα επουλωθεί. Ακόμα δυσκολότερα μετά τη λύση που δόθηκε χθες με την πολιτική αναβάθμιση του προβληματικού τους προϊσταμένου.