Στα λόγια, με βάση τις δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες θα είχαν ήδη μηδενιστεί, οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης θα περνούσαν στην Ιστορία με το τέλος του Μνημονίου και το υπουργείο Οικονομικών, με όχημα το ολιστικό σχέδιο, θα επιχειρούσε με κάθε τρόπο να ενισχύσει την ανάπτυξη.
Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Περισσότερα από 2,7 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, περισσότερες από 160.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης και εφάπαξ σε εκκρεμότητα, αλλά και «μαχαίρι» 923 εκατ. ευρώ στις δαπάνες των δημοσίων επενδύσεων, θυσία στον βωμό των πλεονασμάτων, εις βάρος της ανάπτυξης. Ενδεικτικό είναι ότι έως το τέλος Αυγούστου οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων δεν έφταναν ούτε στο ένα τέταρτο των ετήσιων προβλέψεων.
Το Δημόσιο παραμένει ο μεγάλος οφειλέτης βάζοντας θηλιά στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, κλείνει αντί να ανοίγει τη στρόφιγγα των επενδύσεων και συντηρεί σε συνθήκες απόγνωσης εκατοντάδες χιλιάδες (εν αναμονή) συνταξιούχους. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει λογιστικές αλχημείες για να φουσκώνουν τα πλεονάσματα και να μπορεί η κυβέρνηση στο τέλος του έτους να προχωρεί στη διανομή μερισμάτων ανακατανομής της φτώχειας, ενώ το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, καταγγέλλοντας επίσης μαγειρέματα στον βωμό των πλεονασμάτων, προχώρησε χθες σε μηνύσεις.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Τα επίσημα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι αυτές που δείχνουν πως τον περασμένο Ιούλιο (οπότε και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αθροίζονταν σε 2,724 δισ. ευρώ, αμετάβλητες σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουνίου.
Σαν να μην πέρασε μια ημέρα, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών με το σταγονόμετρο, αδυνατώντας να μειώσει έστω και κατά λίγα εκατομμύρια ευρώ το στοκ των απλήρωτων υποχρεώσεων των φορέων γενικής κυβέρνησης, οι οποίες συνεχίζουν να δημιουργούνται. Εντυπωσιακό είναι δε το στοιχείο ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, τα οποία έφταναν σε 1,934 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου, αν εξαιρεθούν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, ήταν υψηλότερα σε σχέση με το επίπεδο που είχαν βρεθεί τον Δεκέμβριο του 2016 (1,704 δισ. ευρώ). Στο μεσοδιάστημα αυξήθηκαν περαιτέρω, αλλά ενάμιση χρόνο αργότερα το «φέσι» παραμένει πολλαπλάσιο. Ανακύκλωση και διεύρυνση χρέους.
Στο τέλος Ιουλίου, σε εκκρεμότητα παρέμεναν και 790 εκατομμύρια ευρώ επιστροφών φόρου, με το μέγεθός τους σχεδόν σταθερό στη διάρκεια των πρώτων επτά μηνών του 2018 (κυμαίνεται σε μηνιαία βάση μεταξύ 600 και 800 εκατ. ευρώ), την ώρα που οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη βρίσκονται διαρκώς υπό τον φόβο κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Το Δημόσιο απλώς χρωστάει.
Οι κυβερνητικές δεσμεύσεις έως και την τελευταία επικαιροποίηση του Μνημονίου ανέφεραν μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου αλλά και πλήρη εκκαθάριση των φακέλων εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης έως τις 20 Αυγούστου. Η προθεσμία παρήλθε, τα ληξιπρόθεσμα παραμένουν, νέες δεσμεύσεις αναλήφθηκαν για το τέλος των ληξιπρόθεσμων σε όλα τα μέτωπα έως τον Δεκέμβριο του 2018, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν πως και πάλι – ενημερώθηκαν σχετικά οι δανειστές – θα χρειαστεί λίγος χρόνος ακόμα…
ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ. Στο μέτωπο των συντάξεων η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων φτάνουν ακόμα και τους 27 μήνες για τις κύριες συντάξεις. Για τις επικουρικές – όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι – μπορεί να χρειαστούν ακόμα και έξι χρόνια.
Παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις της υπουργού Εφης Αχτσιόγλου – στις 20 Μαρτίου δήλωνε πως «η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να πληρώσει το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έως τον Αύγουστο» -, οι εκκρεμότητες ζουν και βασιλεύουν. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι αυτό το οποίο πιστοποιεί 43.520 εκκρεμείς αιτήσεις κύριας συνταξιοδότησης, 91.158 αιτήσεις για επικουρικές και 27.563 εκκρεμή αιτήματα για εφάπαξ.
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων καταγγέλλει πως σκοπίμως δεν καταβάλλονται οι συντάξεις, ώστε η κυβέρνηση να δημιουργεί υπερπλεόνασμα στον ΕΦΚΑ, το οποίο εμφανίζει και προς τους δανειστές.
Οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου επισημάνθηκαν από το κουαρτέτο στην ελληνική κυβέρνηση στη διάρκεια του πρώτου γύρου της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, αναφέρουν οι πληροφορίες και σχετικές παρατηρήσεις αναμένεται να περιληφθούν και στην έκθεση της Κομισιόν τον Νοέμβριο. Δεν είναι όμως η μοναδική εστία «γκρίνιας» από την πλευρά των θεσμών όσον αφορά την τήρηση των συμφωνηθέντων.
Οι δανειστές έχουν ήδη επισημάνει, όπως και στο παρελθόν, τη «συνδρομή» της περικοπής του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στη διαμόρφωση υπερπλεονάσματος, το οποίο σκοπεύει και φέτος η κυβέρνηση να διανείμει στο τέλος του έτους. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού έως το τέλος Αυγούστου είναι αυτά τα οποία δείχνουν υστέρηση στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 923 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση υπερπλεονάσματος 3,1 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο. «Η υστέρηση στις δαπάνες του ΠΔΕ μειώνει τη δυνητική ανάπτυξη» παρατηρεί ευρωπαϊκή πηγή, σημειώνοντας πως και πέρυσι ο προϋπολογισμός έκλεισε με υστέρηση 800 εκατ. ευρώ στις δαπάνες του ΠΔΕ.