Ηταν Σεπτέμβριος του 2011 όταν ξεκινούσε η περιπέτεια για την Κύπρο με την υποβάθμιση της οικονομίας της από όλους τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης. Το καλοκαίρι του 2012 η Κύπρος ζήτησε την ένταξή της στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και στο τέλος του ίδιου έτους υπέγραψε Μνημόνιο που συνοδευόταν με σκληρά μέτρα (μειώσεις μισθών, κοινωνικών παροχών, αύξηση φόρων, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.). Η κρίση κορυφώθηκε την άνοιξη του 2013 καθώς το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων προκάλεσε τεράστιες ζημιές στις κυπριακές τράπεζες, με τελικό αποτέλεσμα το κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ και την επιβολή capital controls. Παρά την κρίση και την παραλίγο κατάρρευση του 2013, η Κύπρος στάθηκε γρήγορα στα πόδια της, η οικονομία αναπτύχθηκε, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Τον Μάρτιο του 2016 η Κύπρος βγαίνει από το Μνημόνιο, την ώρα που στην Ελλάδα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματευόταν με τους δανειστές στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου που είχε υπογράψει τον Ιούλιο του 2015, ύστερα από ένα καταστροφικό για την ελληνική οικονομία πρώτο εξάμηνο.
Οταν η Κύπρος έβγαινε από το Μνημόνιο, η οικονομία της αναπτυσσόταν με ρυθμό 2,7% και η ανεργία είχε μειωθεί στο 11,6%. Σήμερα το ΑΕΠ καταγράφει αύξηση 4% και η ανεργία στη χώρα κινείται στο 8,2%, ενώ μετά τις αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης η οικονομία επιστρέφει στα επενδυτικά… σαλόνια.  Προχθές, το κυπριακό Δημόσιο εκμεταλλεύτηκε την πολύ σημαντική αναβάθμιση από τη S&P και βγήκε στις αγορές κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των διεθνών οίκων, όταν η  Ελλάδα έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές, καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, με το 10ετές να κινείται πάνω από τα επίπεδα του 4%, καθιστούν απαγορευτική οποιαδήποτε κίνηση για έξοδο της χώρας για δανεισμό.
Με νέο 10ετές ομόλογο η Κύπρος άντλησε 1,5 δισ. ευρώ από τις αγορές, με τη ζήτηση να φθάνει τα 5,675 δισ. ευρώ, ενώ περισσότεροι από 279 διαφορετικοί επενδυτές συμμετείχαν στη συναλλαγή, αποτελώντας το μεγαλύτερο ποσό που έχει εξασφαλίσει η Κυπριακή Δημοκρατία από την επιστροφή της στις αγορές τον Ιούνιο του 2014. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,4%.
 
ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ. Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές παραμένει ακόμη θολή. Οι ελληνικοί τίτλοι χρειάζονται αρκετές ακόμα αναβαθμίσεις για να ενταχθούν στις «προνομιούχες» επενδυτικές βαθμίδες. Παράλληλα παραμένουν ευαίσθητοι και ευάλωτοι στις εξωτερικές εξελίξεις, με τις αναταραχές στην Ιταλία και την Τουρκία να αντανακλούν στα ελληνικά spreads.
«Η Κύπρος βγήκε από το Μνημόνιο και δανείζεται από τις αγορές με χαμηλό κόστος. Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το τρίτο αχρείαστο πρόγραμμα, δυστυχώς όμως συνεχίζει να υλοποιεί μνημονιακές πολιτικές και παραμένει εκτός των αγορών» δήλωσε χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την ασφαλή χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές.
«Την περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προέβαινε στις τυχοδιωκτικές επιλογές της η Κύπρος έβγαινε από τα Μνημόνια. Η  Ελλάδα ακόμη πληρώνει τις τυχοδιωκτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησαν το 2015 στο τρίτο Μνημόνιο. Η αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων μετά τη λήξη του τρίτου Μνημονίου παραμένει στην κατηγορία των “σκουπιδιών”. Το επιτόκιο στα 10ετή ομόλογα είναι σταθερά πάνω από το 4%, καθιστώντας δύσκολη την έξοδο στις αγορές» σχολίασε ο Φίλιππος Σαχινίδης.