Περίπου 90 συμμορίες ελλήνων (ορισμένοι από αυτούς Ρομά), γεωργιανών, αλβανών ποινικών, αλλά και από τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή, σκορπούν τον τρόμο στην Αττική αλλά και στην υπόλοιπη χώρα. Η φονική ληστεία στου Φιλοπάππου, προ ενός μηνός, του 25χρονου που σπούδαζε στη Σκωτία από μια συμμορία αλλοδαπών (από Ασία και Αφρική), η ανεξιχνίαστη δολοφονία του 52χρονου επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη, όπως και δεκάδες επιθέσεις που σημειώνονται καθημερινά κατά ανυποψίαστων ανθρώπων – οι περισσότερες από τις οποίες δεν δημοσιοποιούνται – προκαλούν αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες.
Πολλά από τα μέλη αυτών των συμμοριών έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 2-3 φορές, όμως έπειτα από μια πάροδο κατά μέσο όρο 2-6 ετών αφήνονται ελεύθεροι και αρκετοί από αυτούς επιστρέφουν στην εγκληματική δράση. Είναι ενδεικτικό ότι λόγω παρέλευσης του 18μηνου έχουν αφεθεί ελεύθερα, προ μερικών εβδομάδων, όλα τα μέλη της «μαφίας των Ρομά» (αρχικά είχαν συλληφθεί 41 άτομα) που είχε εξαρθρωθεί τον Νοέμβριο του 2016 και είχε προχωρήσει σε περισσότερες από 1.500 επιδρομές (κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες σε σπίτια)! Είναι ακόμη ενδεικτικό ότι η ΕΛ.ΑΣ., που παρακολουθεί τα «αποφυλακιστήρια» κακοποιών, περιμένει τη σταδιακή αποφυλάκιση των μελών 38 γεωργιανών και αλβανικών συμμοριών που εισέβαλλαν σε σπίτια και λήστευαν – με πολλές περιπτώσεις βασανισμού ή και θανάτου των θυμάτων τους – και 18 μεικτών ομάδων Ελλήνων (κυρίως Ρομά) που προχωρούσαν σε παρόμοιες ληστρικές επιθέσεις.
ΑΔΥΝΑΜΗ. Πρόκειται για υποθέσεις που είχαν εξιχνιαστεί την περίοδο 2010-2015, με το έγκλημα να ανακυκλώνεται διαρκώς και με την Αστυνομία να στέκεται αδύναμη σε πολλές περιπτώσεις να εξαρθρώσει τις εγκληματικές οργανώσεις που επανέρχονται. Τα στοιχεία της εγκληματικότητας είναι ενδεικτικά. Κάθε μήνα στη χώρα μας σημειώνονται 6.200 διαρρήξεις, από τις οποίες 1.730 διαρρήξεις είναι σε σπίτια, 1.575 σε ΙΧ, 480 κλοπές σε μετρό, λεωφορεία και 770 μικροκλοπές σε ανοικτούς χώρους. Επίσης κάθε μήνα σημειώνονται περίπου 330 ληστείες, από τις οποίες περίπου 142 είναι καταμεσής του δρόμου, 55 σε σπίτια (ποσοστό 10% εξ αυτών υπολογίζεται ότι καταλήγει σε τραυματισμό ή θάνατο των θυμάτων), 25 αρπαγές τσαντών και 15 ληστείες σε καταστήματα. Από τις κλοπές και τις διαρρήξεις οι 3.850 περίπου σημειώνονται μηνιαίως στην Αττική, οι 1.040 στη Θεσσαλονίκη, οι 360 στην Αχαΐα, οι 95 στην Κορινθία κ.λπ. Κάθε μήνα στην Αττική υπάρχουν 260 ληστείες και 37 στη Θεσσαλονίκη.
Οσον αφορά την Αττική, στο κέντρο της Αθήνας σημειώνονται κάθε μήνα περίπου 1.600 κλοπές και διαρρήξεις, στη Βορειοανατολική Αττική (Ν. Ιωνία, Ν. Ηράκλειο, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Κηφισιά, Πεύκη) περίπου 820, στη Νοτιοανατολική Αττική (Αργυρούπολη, Γλυφάδα, Ηλιούπολη, Βούλα, Βουλιαγμένη κ.λπ.) περίπου 380, στη Δυτική Αττική (Ιλιον, Περιστέρι, Αχαρνές, Αιγάλεω) 650 και στον Πειραιά 320 παρόμοια περιστατικά. Στο κέντρο της Αθήνας οι περισσότερες κλοπές και οι διαρρήξεις καταγράφονται στην Ακρόπολη, στα Πετράλωνα και στο Σύνταγμα, πολλές όμως σχετίζονται με κρούσματα κλοπών στους σταθμούς των μετρό και του ΗΣΑΠ. Στο κέντρο της πόλης χτυπούν περίπου 10-15 ομάδες Ελλήνων κι αλλοδαπών (από χώρες του Μαγκρέμπ, Ιράκ, Πακιστάν κ.ά.), πολλοί από τους οποίους είναι τοξικοεξαρτημένοι και οι οποίοι επιτίθενται σε ανυποψίαστους περιπατητές, τουρίστες κ.λπ.
230 ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ. Είναι ενδεικτικό ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης είχαν σημειωθεί περίπου 230 ληστρικές επιθέσεις από αυτές τις συμμορίες. Μια εγκληματική δραστηριότητα που οδήγησε και στον θάνατο του 25χρονου σπουδαστή τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο από δράστες που είχαν συλληφθεί μερικές εβδομάδες νωρίτερα από την ΕΛ.ΑΣ. κι είχαν αφεθεί ελεύθεροι. Ακόμη σε μάστιγα για το κέντρο της Αθήνας εξελίσσεται ο επονομαζόμενος «κλεφτοτουρισμός» με θύματα κυρίως τουρίστες. Περίπου 150 έως 200 ποινικοί, κυρίως από Ρουμανία και Βουλγαρία, καταφθάνουν στην Αθήνα με φθηνές αεροπορικές πτήσεις, διαμένουν για 5-6 ημέρες σε μικρά ξενοδοχεία στο κέντρο της πρωτεύουσας και αρχίζουν τις επιθέσεις κατά περαστικών στην περιοχή της Ακρόπολης, στην οδό Ερμού, στο Μοναστηράκι, στο Θησείο κ.λπ. Κι ύστερα επιστρέφουν στην πατρίδα τους με λεία που μπορεί να ξεπερνά τα 5.000, ακόμη και τα 15.000 ευρώ.
 Από τις ληστρικές επιδρομές στα σπίτια, σε ποσοστό 25-40% υπολογίζεται ότι δράστες είναι μέλη της «γεωργιανής μαφίας» που έχει πολλά παραρτήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κι άλλες περιοχές. Τα τελευταία χρόνια εξαρθρώθηκαν τουλάχιστον 20 συμμορίες Γεωργιανών – οι πέντε από αυτές χρησιμοποιούσαν και την απειλή του «σιδερώματος» των θυμάτων τους – που θεωρείται ότι σε αρκετές περιπτώσεις κακοποιούν μέχρι θανάτου. Σε τουλάχιστον 12 περιπτώσεις άτομα αυτής της εθνικότητας, στη διάρκεια ληστειών στο Χαλάνδρι, στην Κυψέλη, στη Φιλοθέη, στον Αγιο Παντελεήμονα, στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννινα και αλλού, σκότωσαν τα θύματά τους. Την ΕΛ.ΑΣ. προβληματίζει ότι αδίστακτα μέλη αυτών των συμμοριών αφήνονται ελεύθερα και ορισμένα επανέρχονται στην εγκληματική δραση. Σύμφωνα λοιπόν με την ενημέρωση των ελληνικών υπηρεσιών, υπάρχουν τρεις μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις της «γεωργιανής μαφίας». Πρόκειται για το «γκρουπ της Τιφλίδας» με αρχηγό τον περιβόητο ρώσο μαφιόζο Ζαχαρία Καλάσοφ, το «γκρουπ του Κουταΐσι» (περιοχή της Γεωργίας) που κατευθύνεται από τον άλλον αρχιμαφιόζο Ταριέλ Ονάνι.
«Γκρουπ των Μεγκρέλιαν». Επιπλέον έχει δημιουργηθεί και το «γκρουπ των Μεγκρέλιαν» με βάση στην περιοχή Σαμεγκρέλο της ίδιας χώρας. Τα μέλη της «γεωργιανής μαφίας» αναπτύσσουν στενή συνεργασία μεταξύ τους, προχωρούν σε νέες στρατολογήσεις ατόμων με αυστηρά κριτήρια, προκειμένου οι εγκληματικές οργανώσεις να μείνουν στεγανοποιημένες. Ενα από τα πλέον σημαντικά έγγραφα που περιγράφει τη δράση των κακοποιών είναι αυτό που συντάχθηκε στις 22 Μαΐου για τη δράση τμήματος (με 21 μέλη ηλικίας 29-64 ετών) της «γεωργιανής μαφίας» στην Ελλάδα που είχαν προχωρήσει σε τουλάχιστον 70 επιδρομές σε σπίτια στη Βορειοανατολική Αττική. Οπως σημειώνεται, «πληροφορίες αντλούσαν από γυναίκες γεωργιανής καταγωγής, οι οποίες εκμεταλλευόμενες το γεγονός απασχόλησής τους ως οικιακές βοηθοί ή αποκλειστικές νοσοκόμες έδιναν πληροφορίες για ύπαρξη χρημάτων και τιμαλφών. Ακόμα προμήθευαν τα μέλη της οργάνωσής τους με καλούπια κλειδιών (από πλαστελίνη, σαπούνι κ.λπ.) των σπιτιών όπου εργάζονταν. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πληροφορίες δεν αφορούσαν πάντα τις οικίες στις οποίες εργάζονταν, αλλά και γειτονικές, με συνήθεις αναφορές στον αριθμό των ενοίκων, στις ώρες απουσίας τους, στον αριθμό του σταθερού τους τηλεφώνου και σε άλλα στοιχεία ζωτικής σημασίας για την απρόσκοπτη διάπραξη των κλοπών.
Στις κατοικίες εισέρχονταν προσποιούμενοι διανομείς διαφημιστικών φυλλαδίων, κηπουρούς, τεχνίτες ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Με τους διαρρήκτες ν’ αφήνουν διάφορα «σημάδια» για ν’ αντιλαμβάνονται αν κάποιος ένοικος είναι σπίτι του, είτε με χαλάκια εισόδου ανεβασμένα, αλλά και μέχρι και σακούλες σκουπιδιών που πετούν σε κήπους και μπαλκόνια.
Τα «άβατα». Ακόμη η Αστυνομία έχει θέσει στο στόχαστρο μέλη 20 συμμοριών Ρομά, Ρωσοποντίων, Αλβανών και άλλων που έχουν «βάση» στη Δυτική Αθήνα, προχωρούν σε ληστρικές εφορμήσεις σε όλη την Αττική κι ύστερα επιστρέφουν στα «άβατα» στις Αχαρνές, στο Ζεφύρι κι αλλού.
Τέλος, η Αστυνομία παρακολουθεί διαρκώς τη λίστα 150-200 αλβανών ποινικών μελών διαφόρων συμμοριών που προχωρούν σε ληστρικές επιθέσεις κι επιστρέφουν στην γειτονική χώρα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι κι ύποπτοι για τη δολοφονία του 52χρονου επιχειρηματία στην Κηφισιά.