Με ταχείς ρυθμούς τρέχει η κυβέρνηση την προνομοθέτηση μέτρων που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ και στόχος είναι να έχουν όλα ψηφιστεί έως το τέλος του Νοεμβρίου και σε κάθε περίπτωση πριν από την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019.

Η κεντρική επιδίωξη του Μαξίμου είναι, στο πλαίσιο της επιχείρησης αλλαγής του πολιτικού κλίματος, να έχουν όλα ψηφιστεί για να αρχίσει η υλοποίησή τους. Και αυτό, διότι όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες, μόνο τότε θα μπορεί να υπάρξει μετρήσιμο αποτέλεσμα και οι πολίτες θα διαπιστώσουν ότι δεν έχουν ειπωθεί «λόγια του αέρα», αλλά «όλα ήταν δίκαια και γίνονται πράξη». Παράλληλα, εστιάζουν στη στάση της ΝΔ και λένε ότι «στη Βουλή θα φανεί με τίνος το μέρος είναι».

Η κατάθεση της τροπολογίας για τον επανακαθορισμό των προθεσμιών, αναφορικά με τη εκκίνηση της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για το 2018, που θα σημάνει την ίδια στιγμή και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, αποτέλεσε χθες την πρώτη κίνηση αυτού του σχεδιασμού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστηρίζει ότι «με δεδομένη τη σταθερή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναπτύσσεται για το 2018 με ρυθμούς πάνω από 2%, αλλά και με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η επόμενη μέρα πρέπει να είναι ολοκληρωτικά αφιερωμένη στην επιδίωξη της δίκαιης ανάπτυξης».

ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ. Ως εκ τούτου, εντός των επόμενων εβδομάδων κατατίθεται νομοθετική ρύθμιση, ώστε εντός του 2018 να εξοφληθούν τα αναδρομικά σε δικαστικούς, ενστόλους και πανεπιστημιακούς, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, αλλά και στους γιατρούς του ΕΣΥ.

Θα ακολουθήσει νομοθετική παρέμβαση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019, για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, για τη μείωση των εισφορών για δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς, για τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων κατά 1% για το 2019. Ακόμη θα νομοθετηθεί η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμούς και συνεταιρισμένους αγρότες, καθώς και τις Κοιν.Σ.Επ. και τις ανενεργές επιχειρήσεις, ενώ το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται ήδη τη ρύθμιση για την επιδότηση ενοικίου από 70 έως 200 ευρώ τον μήνα, που θα αφορά τουλάχιστον 300.000 οικογένειες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, το χρονοδιάγραμμα «είναι άμεσο, ανάλογα και με το χρονοδιάγραμμα του κάθε υπουργείου» και «ανάλογα και με τα θέματα, μέσα στον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες κανονικά, ώστε, αν υπάρχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, να έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019»