«Δεν λέμε τίποτα και δεν σχολιάζουμε τίποτα». Αυτή ήταν η δήλωση στα «ΝΕΑ» εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Ολαφ Σολτς και του επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί στο περιθώριο της χθεσινής συνάντησης του δικτύου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Ecofin Ministerial Network) στο Βερολίνο.
Στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διατυπώνεται μάλιστα «απορία» για το γεγονός ότι υπήρξε σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα, καθώς δεν συνηθίζονται τέτοιες ανακοινώσεις και μάλιστα με λεπτομερείς αναφορές στο περιεχόμενο ανεπίσημων συναντήσεων και συζητήσεων.
Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνάντηση αυτή «εξέθεσε την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία, υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέραν του στόχου 3,5% και για το έτος 2019 και για τα επόμενα χρόνια, το ακριβές μέγεθος του οποίου συζητείται και θα συνεχίσει να συζητείται με τους θεσμούς». Η ανακοίνωση προσθέτει ότι ο Τσακαλώτος εξέφρασε την άποψη ότι «θα είναι θετικό να ξεκινήσει συζήτηση για το πώς θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο ο χώρος αυτός, όχι μόνο για το 2019 αλλά και για τα επόμενα χρόνια έως το 2022».
Αντίθετα μηνύματα. Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών έρχεται σε αντίθεση με το κλίμα που επικρατεί στο Βερολίνο και τα μηνύματα που έρχονται και από τον νέο, σοσιαλδημοκράτη, υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς που διαπραγματεύτηκε την τελική συμφωνία του Eurogroup για το τέλος του τρίτου Μνημονίου.
Ο Ολαφ Σολτς σε πρόσφατη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» (25/8/2018) αρνήθηκε να πάρει μέρος στις «εικασίες», όπως είπε, περί αναβολής ή ακύρωσης των μέτρων για τις συντάξεις το 2019. Αντίθετα, τόνισε την ανάγκη να τηρηθούν από την Αθήνα τα συμφωνηθέντα με τη ρητή δήλωση ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» (pacta sund servanda).
Το παράδειγμα με τον ΦΠΑ για τα νησιά, που επιχείρησε να αλλάξει η ελληνική κυβέρνηση λίγο μετά την έγκριση της τελικής συμφωνίας του Eurogroup για το τέλος του τρίτου Μνημονίου, είναι διδακτικό για όσα θα συμβούν σε περίπτωση που η κυβέρνηση της Αθήνας δεν εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιχειρήσει τότε να το παρουσιάσει ως συμφωνία με τη Μέρκελ, η κυβέρνηση αναγκάστηκε τελικά να υπαναχωρήσει με μέτρα που αντισταθμίζουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Το ίδιο ισχύει και για τις προνομοθετημένες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ νέες περικοπές στις συντάξεις από την πρώτη Ιανουαρίου. Αποτελούν μέρος των συμφωνιών με τους θεσμούς και τους εταίρους και τα μέτρα για το Ασφαλιστικό είναι συστατικό στοιχείο για τον υπολογισμό της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μεσο- μακροπρόθεσμα από τον μόνιμο μηχανισμό ESM. Οποιαδήποτε απόφαση αλλάζει τις παραμέτρους του ελληνικού χρέους τελεί υπό την αίρεση της αποδοχής από τον ΕSM. Δεδομένου ότι οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM λαμβάνονται ομόφωνα από τους υπουργούς Οικονομικών των 19 χωρών-μελών της ευρωζώνης, δεν υπάρχουν περιθώρια μονομερών αποφάσεων της κυβέρνησης της Αθήνας για τις συντάξεις, καθώς θα επισύρουν μέτρα του ESM για το ελληνικό χρέος.