Ετοιμοι να ριχτούν στην παλαίστρα για να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους και να μάθουν τα μυστικά της ελληνορωμαϊκής πάλης (και μάλιστα από έναν παγκόσμιο πρωταθλητή) είναι δεκάδες εφοριακοί, οι οποίοι ξεκινούν προπονήσεις την ερχόμενη Τετάρτη στο πλαίσιο δωρεάν προγράμματος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Τα μαθήματα αυτοάμυνας γίνονται με τη συνεργασία της ΑΑΔΕ και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά και απευθύνονται, μεταξύ άλλων, στους ελεγκτές, άνδρες και γυναίκες, που έρχονται συχνά αντιμέτωποι με άγριες επιθέσεις (χειροδικίες, ύβρεις και απειλές) από καταστηματάρχες που αντιδρούν στον φορολογικό έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντίστοιχα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα αυτοάμυνας αναμένεται να ξεκινήσουν, ενδεχομένως μέχρι το τέλος του έτους, στους ένστολους τελωνειακούς (μέλη των Κινητών Ομάδων Ελέγχου), οι οποίοι μπορεί να βιώσουν επικίνδυνες στιγμές κατά τους ελέγχους τους για όπλα ή λαθρεμπόριο καυσίμων κ.λπ.
«Δεν μπορώ ούτε είναι ο στόχος άλλωστε να πάρω τον μεσήλικο ελεγκτή και ξαφνικά να τον κάνω Ράμπο!» λέει στα «ΝΕΑ» ο παγκόσμιος πρωταθλητής πάλης και ομοσπονδιακός προπονητής Μπάμπης Καλτσίδης (υπάλληλος και ο ίδιος της ΑΑΔΕ). Ξεκαθαρίζοντας το περιεχόμενο και τους στόχους των μαθημάτων, επισημαίνει: «Φυσικά και δεν μαθαίνω στους υπαλλήλους πώς να επιτίθενται στον κόσμο. Είναι σαφές ότι κρατικός λειτουργός δεν μπορεί να επιτεθεί σε κανέναν. Εξάλλου αν ο ελεγκτής χτυπήσει πολίτη θα περάσει από πειθαρχικό και θα απολυθεί. Θα διέλυε κανείς τη ζωή του, την καριέρα του και τον μισθό του για να πάρει τις αποδείξεις από ένα σουβλατζίδικο;».
Σημειώνεται ότι με πρόσφατη τροπολογία οι επιθέσεις σε υπαλλήλους της ΑΑΔΕ κατά την τέλεση των καθηκόντων τους αποτελούν ποινικό αδίκημα αφού εξισώνονται με εκείνες εις βάρος των ένστολων (αστυνομικών, λιμενικών κ.λπ.). «Το πρόγραμμα φυσικής κατάστασης και αυτοάμυνας εφαρμόζεται φέτος για τέταρτη χρονιά και η συμμετοχή αναμένεται να είναι μεγάλη. Καθημερινά συμβαίνουν δυσάρεστα πράγματα στην κοινωνία μας. Καλό είναι να έχουμε αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία, λογική, αυτοσυγκράτηση, έλλειψη φόβου και κατάλληλη εκπαίδευση», εξηγεί ο προπονητής.
Η ΠΑΛΗ ΩΣ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ. Ο ίδιος έχει εμπνευστεί μια μέθοδο που δίνει έμφαση στη φιλοσοφία του αθλήματος: «Το σχετικό βιβλίο μου με τίτλο “Κράσις: φιλοσοφική πάλη” αναμένεται να εκδοθεί τον Οκτώβριο. Ζητούμενο είναι οι άνθρωποι που κάνουν προπόνηση -είτε είναι εφοριακοί είτε παιδιά – να μαθαίνουν να αντεπεξέρχονται σε οποιαδήποτε δυσκολία με εργαλείο την πάλη και με έμφαση στην ψυχολογία. Τα συγκεκριμένα μαθήματα λοιπόν λειτουργούν ως βαλβίδα εκτόνωσης. Η πάλη είναι ψυχανάλυση!».
Οπως περιγράφει, ανάμεσα στις προτεραιότητές του όταν οι εργαζόμενοι της ΑΑΔΕ κάνουν προπόνηση είναι η ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους: «Παράλληλα βέβαια θα δουν σημαντικά πράγματα για την αυτοάμυνα και θα είναι σε θέση να τα χρησιμοποιήσουν. Μπορώ να τους μάθω, για παράδειγμα, πώς να αποφεύγουν χτυπήματα ή πώς να πέφτουν στο έδαφος. Αν ένας 55άρης δεχθεί δυνατό σπρώξιμο, είναι σημαντικό να ξέρει πώς να τοποθετήσει το σώμα του κατά την πτώση». Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, «ζητούμενο είναι να μη φοβάται κανείς όταν του βάζουν τις φωνές. Δεν βγαίνει τίποτα καλό όταν παγώνει το αίμα σου. Η ψυχική προετοιμασία ενός ανθρώπου είναι ίδια με αυτή ενός αθλητή. Απλώς ο αθλητής ξέρει ότι έχει δύσκολο αγώνα σε 10 μέρες ενώ για τον κοινό άνθρωπο η δυσκολία είναι απρόοπτη».